CG: Prijava boravka gostiju unosi konfuziju

0
13

Crna Gora – Novi crnogorski propis o boravku turista unio je konfuziju i među turiste, i među hotelijere.

Ponavlja se i priča o lošem trenutku za pojedine odluke države, budući da je ljetnja turistička sezona tek počela.

U Vladi naglašavaju kako potvrda nije ništa novo, da postoji već četiri godine te da država namjerava uvesti red u oblast kontrole ulaska i izlaska stranaca iz zemlje kroz prijavljivanje boravka.

No, turistički stručnjaci tvrde da ova kontrolna mjera ugrožava turistički imidž Crne Gore, izvještava sa Crnogorskog primorja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Dan uoči vikenda na graničnom prelazu Debeli brijeg između Crne Gore i Hrvatske protiče redovno.

Putnici, uglavnom iz Rusije i zemalja Evropske unije (EU), čekaju red za predaju dokumenata.

Različite reakcije

Na pitanje da li imaju potvrdu o prijavi boravka te da li im je nešto slično traženo i na drugim granicama – odgovaraju različito.

“Ovo sam već viđao. U vili ‘Margo’, u kojoj odsjedam, rekli su mi da mi je papir potreban kako bih izašao iz zemlje”, kaže Sergej Zverev.

“Bili su jako ljubazni na carini. Nisu nas pitali za hotel, ali imamo rezervaciju”, rekao je Eric Delamarter.

“Imam pasoš, bilten, dozvolu, osiguranje, vinjetu… To je sve”, kazao je Marian Papusu.

“Ovo je naša registracija za Petrovac, imamo tamo stan i svake godine posjećujemo Crnu Goru”, odgovorila je Tatjana Gerasimenko.

Obavezna prijava

Informacije objavljene u jeku turističke sezone o uvođenju prakse obaveznog prijavljivanja i posjedovanja boravišnog dokumenta za sve koji Crnu Goru posjete na duže od 24 sata granični službenici ne smatraju otežavajućim okolnostima za turiste, niti je to, kažu, novina.

Iako nisu htjeli pred kamere, u crnogorskoj Upravi policije kazali su nam da se granična kontrola ni po čemu ne razlikuje od prošlogodišnje, da za prelazak granice nisu potrebna nikakva dodatna dokumenta, da će učiniti sve da zadržavanje na granici bude što kraće te da su svi turisti dobrodošli u Crnu Goru.

Da potvrda o prijavi boravka nije novina tvrde i u Ministarstvu turizma.

“U svaku zemlju kada ulazite u obavezi ste da se prijavite da ste boravili u toj zemlji. Ovo nije ništa novo, prijava boravka je nešto što je za strance već četiri godine zakon, tako da ništa novo u odnosu na prošlu godinu nemamo što bi dovelo u pitanje stvaranje neke gužve”, izjavila je Željka Radak-Kukavičić, pomoćnioca ministra održivog razvoja u turisma Crne Gore.

‘Medvjeđa usluga’

Stručnjaci u oblasti turizma, međutim, smatraju da potvrdu o boravku treba pod hitno ukinuti, jer, kako kažu, može napraviti medvjeđu uslugu turističkoj privredi.

“Ne može gost da ispašta zbog toga što mi u destinaciji nismo dobro organizovani, što nismo popisali sve naše krevete, što nismo uredno dali dozvole, što su nam pojedini nosioci smještaja neuredni, što imamo nedozvoljeno ulično bavljenje turističkom djelatnošću, tzv. dilere. To treba rješavati tamo sa njima, a gost mora biti dobrodošao, da lako uđe, izađe i da nam se ponovo vrati”, kazao je Rade Ratković, dekan Fakulteta za bisnis i turizam iz Budve.

“Ne bih se složila s konstatatacijom da se ovim pokušavaju peglati nelegalni smještaji i slično. Prosto, to je zakon i on propisuje šta jedan stranac kada dođe u Crbu Goru treba da uradi”, rekla je Željka Radak-Kukavičić.

U nadležnom Ministarstvu zaključuju kako su propisi u Crnoj Gori isti kao i u drugim zemljama, da su građani o njima obaviješteni na vrijeme te da neće imati negativan utjecaj na turističku sezonu.

Izvor: Aljazeera.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.