Četiri majke iz Rožaja završile u hitnoj

3
7

Četiri majke iz Rožaja završile u hitnoj

Nakon što su noć provele ispred zgrade Vlade, na kiši, ležeći na betonu, četiri od dvadesetak majki iz Rožaja završile su danas u hitnoj. 

“U ovom smeću gdje smo prespavale bi i pašče uginulo”, ispričale su, ljute jer im nije dozvoljeno da se u ponedjeljak veče sklone od kiše ispred same zgrade Vlade, te jer im obezbjeđenje nije dozvolilo da u zgradi uzmu vodu.

“Izet Bralić nam je juče platio ručak, on je jedini koji nam se obratio. Drugi niko nam nije ponudio ni flašu vode”, kazale su one reportetu “Vijesti”.

Majke iz Rožaja su u Podgorici već sedmi put, gdje od Vlade traže da riješi 400 zahtjeva žena iz tog grada, za nadoknade po osnovu rođenja troje i više djece.

majke Rožaje Vlada

“Zašto smo rađale djecu, za koga, kad se ovako ophode prema nama? Osamnaest godina se javljam na biro rada, a ispada da sam se javljala 14. Imam svu dokumentaciju koja dokazuje da nisu u pravu.

Tvrde da se nisam javljala na biro i onih godina kad sam zdravstveno osiguravala djecu, za šta imam dokaze. Kako je to moguće”, pitala je jedna od žena, majka osmoro djece.

I ona i druga žena, majka petoro djece, kazale su “Vijestima” da će djeci savjetovati da napuste Crnu Goru.

“Moje nastarije dijete ima 21, a najmlađe deset godina. Svima ću da savjetujem da ne ostaju u Crnoj Gori, jer nemaju gdje”.

Majke iz Rožaja su, kako je ranije kazala njihova predstavnica Zeliha Murić, odlučne u namjeri da ispred Vlade ostanu sve dok njihov problem ne bude riješen.

Rožajke su ispred Vlade bile i u prošli četvrtak i petak, a protest su prekinule nakon razgovora sa potpredsjednikom Miloradom Vujovićem.

majke Rožaje Vlada

Murićeva je kazala da praktično sedam mjeseci “na ulici” traže ispunjenje zahtjeva, jer je, kako tvrde, zapaljena dokumentacija neophodna za ostvarivanje prava na doživotne naknade za majke sa troje i više djece.

Majke iz Rožaja je u ponedjeljak primio potpredsjednik Vlade Rafet Husović i obećao da će zahtijevati da Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) i centri za socijalni rad u Beranama i Rožajama ponovo detaljno razmotre zahtjeve i pregledaju dokumentaciju, kako bi se riješio problem.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću je saopšteno da su predstavnice majki upoznale Husovića da je uništena arhivska dokumentacija, te da je on majkama iz Rožaja kazao da će o problemu obavijestiti uži kabinet i predsjednika Vlade. Husović, prema navodima Vladine Službe za odnose sa javnošću, smatra da ovo pitanje treba rješavati sistemski.

Murićeva tvrdi da su majke više puta dolazile u Glavni grad i razgovarale sa ministrom rada i socijalnog staranja Borisom Marićem, ali da problem nije riješen, uprkos obećanjima.

majke Rožaje Vlada

Majke iz Rožaja su se juče pismeno obratiliei delegaciji Evropske Unije u Podgorici i od njih, kako navode, “zatražile da izvrše pritisak na Vladu Crne Gore i njihove institucije”.

“Od Vlade Crne Gore tražimo da donese uredbu, kojom bi se priznalo pravo svim majkama da ostvare pravo na naknadu po osnovu rođenja troje i više djece, ako posjeduju bilo kakve dokaze, da su se preko 15 godina vodile kao nezaposlena lica na zavodu za zapošljavanje. Tražimo i da ista uredba reguliše da majke koje imaju preko 65 godina i koje su silom zakona brisane sa evidencije zavoda za zapošljavanje, takođe prizna pravo na naknadu, ako su se vodile na zavodu za zapošljavanje preko 15 godina”, navodi se u zahtjevu rožajskim majki.

ZZZCG: Dokumentacija nije uništena, Murić se zbunio

Iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) tvrde da dokumentacija u Rožajama nije uništena. Iz ZZZCG su danas prihvatili javno izvinjenje Sadrije Murića, penzionera iz Rožaja, koji je, kako navode, “zabunom izjavio da je uništio dokumentaciju Biroa rada Rožaje”. 

“Tačno je da sam iznosio dokumentaciju iz zgrade Centra za socijalni rad Rožaje. Mislio sam da je to dokumentacija Zavoda za zapošljavanje – Biroa rada Rožaje. S obzirom na to da sam dobio na uvid zapisnik iz kojeg se vidi da je to dokumentacija Zavoda za zdravstveno osiguranje Rožaje ja se javno izvinjavam Zavodu za zapošljavanje Crne Gore”, saopštio je on “Dnevnim novinama”.

Murić je 6. avgusta dnevnom listu “Dan” dao izjavu da je prije oko godinu dana eliminisao dokumentaciju rožajskog Biroa rada i pozvao tužilaštvo da ispita zloupotrebe u evidenciji zbog kojih majke iz Rožaja ne mogu ostvariti doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje i više djece. 

“Dokumentacija u Rožajama nije uništena. Naprotiv, evidencija je uredno vođenja i dokumentacija sačuvana. To potvrđuje i nalaz kontrole Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Šef odsjeka za nadzor Dragan Sekulić i kontrolor Ljiljana Brajović nisu utvrdili nepravilnosti u Birou rada Rožaje. Oni su početkom juna, po zaključku Savjeta Agencije, izvršili nadzor sa zadatkom  utvrđivanja činjeničnog stanja o načinu obrade i čuvanja dokumentacije lica koja se nalaze na evidenciji Biroa rada Rožaje, imajući u vidu medijske navode o gubljenju predmetne dokumentacije”, saopštili su iz ZZZCG.

Izvor: Vijesti


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. a stavije rafet zavrsijo bolnicka kola da idete u hitnu ha ha ha.Kako bese ona pesma,najbolja je najbolja je stranka bs nedam obraz nedam ponos nikom nikada sta bi sad

    0

    0
  2. Zasto i za koga su radjale djecu pita ova jedna majka …….. eh svasta! Bilo kako da okrenete ovu situaciju, i jedni i drugi nisu kako treba dovedjeni. Propalo je u Sandzaku odavno sve, nazalost.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.