Čestitka “Preporodu” povodom 40-godišnjice

0
63

Sjeverni Sandžak – Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća uputio je čestitku uredništvu Islamskih informativnih novina “Preporod” na nastupajućem jubileju – četrdesetogodišnjice. U pismu se kaže:

ISLAMSKE INFORMATIVNE NOVINE “PREPORD”

glavni i odgovorni uredik, Aziz Kadribegović

Poštovana braćo i dragi prijatelji, usljed spriječenosti da lično prisustvujem proslavi obilježavanja četrdesetogodišnjice kontinuiranoga izlaska islamskih informativnih novina “Preporod” zbog unaprijed planiranih obaveza, želim Vam se ovim putem najsrdačnije zahvaliti na pozivu, čestitati Vam na ustrajnosti i predanom radu i, bar korespondencijom, učestvovati u zajedničkoj radosti i historijskoj datosti kakav je današnji dan za sve Bošnjake i muslimane svijeta.

Povodeći se za mišlju jednog istaknutog filozofa koji je kazao: “Tradicija to je ono što se gradi decenijama.”, smatram da je islamska informativna novina “Preporod”, u već četrdeset godina svog postojanja, izrasla u jedan od nosećih stubova vjerskog i nacionalnog identiteta Bošnjaka, tradiciju i kulturnu baštinu koja svjedoči o svim komponentama našeg življenja proteklih decenija, brižno i savjesno bilježeći svaki značajniji događaj koji je utjecao na izgradnju bošnjačkoga duha i bića. Posebna je radost znati da je “Preprod” danas snažniji nego jučer, kao što je jučer imao više čitalaca nego prekjučer, i kao što će, ako Bog da, sjutra biti još jači stožer svekolike bošnjačke vjerske, duhovne, nacionalne, intelektualne i moralne posebnosti u odnosu na ostale narode Balkana i Evrope. Sve ovo ne bi bilo moguće postići da nije pregalaca koji su utkali svoja životna iskustva u ovoj novini, te im zato treba iskazati posebnu počast i njihova imena upisati zlatnim slovima u spomenicama Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i općoj historiji Bošnjaka. Imajući u obzir sve naprijed napisano, smatram današnji dan našim velikim blagdanom pisane riječi u kom i sandžački Bošnjaci zajedno učestvuju sa Vama, dragi uredniče, Rijasetom Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Bošnjacima u domovini i dijaspori i općenito svim muslimanima svijeta.

Ne možemo prenebregnuti činjenicu da je u najtežim vremenima za muslimane Balkana “Preprod” bio jedino glasilo koje je pisanom riječju stalo u odbranu vjere, časti, dostojanstva i poštivanja islamskih vrijednosti na ovim prostorima, i to onda kada su svi režimski i “nezavisni mediji” sprovodili bezbožničku politiku nipodaštavanja civilizacijskih vrijednosti i čovjeka dostojnih normi življena. Također, značajno je naglasiti i da je islamska informativna novina “Preprod” matica svih ostalih sličnih medija. Svjesni smo činjenice da nije bilo “Preproda”, nikada ne bi postojavali ni Glas islama, ni Novi horizonti, ni Muallim, ni Islamska misao niti bilo koji drugi pisani medij bošnjačko-islamskog usmjerenja. “Preporod” je pionirskim zahvatima svim bošnjačko-muslimanskim medijima prokrčio put i utabao stazu na kojoj su oni kasnije profilirali vlastitu uređivaču politiku.

Želimo Vam da i dalje budete dosljedni čuvari islamske tradicije naših muslimana i autentični promicatelji bošnjačkog nasljeđa, te da svi skupa proslavimo i neke buduće “Preprodove” uspjehe. U to ime Vam na kraju još jednom šaljemo, lično naše i sviju sandžačkih Bošnjaka, najtoplije bratske selame s nestrpljenjem iščkejući nove broje najznačajnije muslimanske informativne perodike na Balkanu, nadajući se da ćemo, u najskorije moguće vrijeme, umjesto petanestodnevno dobijati heftična izdanja “Preporda”.

Izvor: BNV.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.