Cerić se neće ponovo kandidirati za reisu-l-ulemu

1
18

BiH – Sabor Islamske zajednice u BiH na današnjem zasjedanju u Sarajevu donio je odluku da se pokrene procedura za izbor Reisu-l-uleme.

Izabrana je saborska komisija za izbor reisu-l-uleme na čijem čelu je predsjednik Sabora Safet Softić, a članovi su potpredsjednici Sabora Mevlud Dudić i Edhem Bičakčić, te Jusuf Zahiragić predsjednik Ustavne komisije i Mensur Karadža predsjednik glavne izborne komisije. Ova komisija ima obavezu da utvrdi izborne rokove i imenuje Komisiju za evidentiranje kandidata za reisu-l-ulemu. Komisija za evidentiranje kandidata  broji 14 članova, a čine je najstariji sabornici po okruzima.

Sadašnjem reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću ističe mandat 19. novembra 2012. godine.

On je danas sabornicima saopćio da neće biti kandidat na narednim izborima.

Danas je Sabor Islamske zajednice usvojio pet amandmana na Ustav , a odnose se na definisanje jedinstva Islamske zajednice, načina izbora zamjenika reisu-l-uleme i statusa reisu-l-uleme nakon isteka mandata.

Sabor je danas donio i zaključak kojim je zadužio Rijaset i Ustavnu komisiju da sačine Platformu novog Ustava Islamske zajednice. Ovaj posao trebaju okončati do kraja ove godine, a javna rasprava bi počela u narednoj godini.

Sabor islamske zajednice produžio je mandat sadašnjim muftijama do naredne sjednice, na kojoj će reisu-l-ulema predložiti Saboru imenovanje muftija za naredni mandatni period.

Na prijedlog reisu-l-uleme, Sabor je za generalnog sekretara Rijaseta imenovao Muhameda Salkića.

Sabor Islamske zajednice razmatrao je i prihvatio  izvještaje o radu Rijaseta za 2011. i budžet Rijaseta i njegovih ustanova za 2012. godinu.

Sabor je predložio Rijasetu da zauzme stav u vezi kandidature muftije Muamera Zukorlića na predsjedničkim izborima u Srbiji.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.