Čalap Verdi (Hadži Kadrijina) džamija

0
361

Novi Pazar – Ova džamija je veoma stara, jer potiče iz prve polovine šesnaestog vijeka. Njen graditelj je Čalap Verdi. O njemu se ne zna mnogo, ko je bio i kakvu je titulu imao. Džamija se prvi put pominje 1540. godine. Istoimena mahala je tada imala 21 kuću, a 1604. godine 36 domaćinstava. Godine 1767. pominje se veliki džemat Čalap Verdi.

Čalap Verdi džamija je imala veliko dvorište i mekteb u njemu. Kako navodi dr. Ejup Mušović, predavač u tom mektebu imao je platu od 4 akče dnevno. Danas od tog mekteba nema ni traga, a džamijski plac je vidno sužen i tijesan. Kao vakuf ove džamije postojala su 54 dućana, od čije zakupnine su se ubirala značajna sredstva. U vakufskoj fondaciji ove džamije 1604. godine bilo je gotovine u iznosu od 50.000 akči. Ona je posjedovala i veliki broj vakufskih kuća, od kojih je sačuvano nekoliko u samoj blizini džamije. Danas su kuće u vlasništvu Medžlisa IZ–e Novi Pazar i od njih se ubira veoma mala kirija. Od tolikih dućana nije ostao ni jedan. Tok vremena i dušmanska ruka je istrgla ove dućane iz vlasništva Islamske zajednice, no nadamo se da će pravda oživjeti i imovina vratiti Islamskoj Zajednici.
Ova džamija je mnogo puta rušena i paljena, a zadnji put se rušenje desilo tokom Drugog svjetskog rata. Obnavljali su je Ismail–paša, novopazarski mutesarif (oblasni upravitelj) 1765. godine, pa hadži Kadrija (ne zna se datum njegove obnove). Ova se džamija različito zvala u raznim periodima njenog postojanja: Čalap Verdi, Ismail–pašina, Hadži Kadrijina.
Nakon Drugog svjetskog rata, odlukom tadašnjih opštinskih vlasti (komunista), džamija je trebala doživjeti sudbinu mnogih novopazarskih džamija koje su komunisti i njihovi sluge porušile u tom periodu. Svjesnost pojedinaca koji su vjeru duboko nosili u srcu i spremnost da džamiju obnove i koliko-toliko urede prije dolaska komisije, sačuvala je ovu džamiju. Nekoliko ljudi, od kojih su neki i danas živi, uspjeli su da ugrade prozore na spaljene zidove, te da na plafon postave grede tavenjače, pa je komisija nekom čudom odlučila da džamiju ne poruši.
Danas je džamija obnovljena i veoma lijepo izgleda. Njena spoljašnjost i unutrašnjost su uređeni. Harem džamije je sređen i krasi ga nekoliko fildana voćki, kao i uredno pokošen travnjak. Od ulice je odvaja bijeli zid pokriven ćeremidom i osvijetljen sijalicama u obliku fenjera okačenih na njega. Lijepa ulazna vrata od drveta krase ulaznu kapiju, nakon koje će vas do ulaza u džamiju voditi mermerna staza. Džamija posjeduje gasulhanu i abdesthanu. Posjećena je na svim namazima, naročito džumom i ramazanom.
Hvala Allahu dž.š. što je sačuvao ovu džamiju do današnjih dana, a naša je dova da je sačuva do Sudnjega dana. Amin.

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.