Brisel da zatraži hitan kompromis

0
18

Južni Sandžak – Bošnjačka stranka zatražila je od Parlamentarnog odbora za stabilizaciju Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore da pozove crnogorski parlament da što prije usvoji izborni zakon.

Takav stav sadržan je u amandmanu, koji je na nacrt deklaracije i preporuka Parlamentarnog odbora dostavio poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić. Prvi sastanak Parlamentarnog odbora biće održan danas i sjutra u Briselu. Mustafić amandmanom traži da Parlamentarni odbor izrazi zabrinutost što novi izborni zakon nije usvojen na sjednici 21. septembra.

– Parlamentarni odbor poziva Skupštinu i sve političke subjekte koji u njoj participiraju da, bez odlaganja, usaglase svoje stavove, postignu neophodan kompromis te, uz poštovanje preporuka OEBS-ODIHR-a, usvoje izborni zakon u skladu sa ustavom države – glasi amandman.
On je obrazložio da je očigledno da je postojeći tekst deklaracije dovršen prije sjednice Skupštine Crne Gore, na kojoj je raspravljano o izbornom zakonodavstvu kada nije dobio potrebnu većinu.

– Postojeći tekst u ovom dijelu je potrebno inovirati, kako bi bio aktuelan i predstavljao jasnu poruku prema svim političkim subjektima da je potrebno uložiti dodatne napore da se, što je moguće prije, približe stavovi i gledišta vlasti i opozicije i dođe do postizanja neoophodnog kompromisa i usvajanja izbornog zakona – obrazložio je poslanik BS-a.

Mustafić je podnio amandman i na dio nacrta deklaracije i preporuka u kojem se govori o ljudskim pravima. Smatra da bi Parlamentarni odbor trebalo da pozove nadležne državne institucije u Crnoj Gori da dosljedno i u potpunosti rade na implementaciji ustavnih normi, kao i Zakona o manjinskim pravima i slobodama.

– To se odnosi na dosljedno poštovanje ustavnih normi kao i Zakona o manjinskim pravima i slobodama u vezi sa autentičnim predstavljanjem u državnom parlamentu i lokalnim samoupravama, srazmjernom zastupljenošću u državnim institucijama, djelotvornijim učešćem manjina u kreiranju i donošenju odluka, jačanjem uloge manjinskih nacionalnih savjeta – ističe se u obrazloženju amandmana.
Mustafić zaključuje i da državni organi treba da obezbijede i osnaživanje kulturnih institucija koje se bave zaštitom identiteta manjinskih zajednica i veće prisustvo u državnim medijima, odnosno javnom servisu.

Amandmane na nacrt deklaracije i preporuka su podnijeli i opozicioni poslanici, koji, pored ostalog traže da se crnogorska vlast pozove da do kraja rasvijetli ubistvo glavnog i odgovornog urednika “Dana” Duška Jovanovića, kao i da se konstatuje nedovoljan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Izvor: BosnjackaStranka.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.