BP: Najveći problem zagađenje industrijskim i komunalnim otpadnim vodama i krivolov

0
77

Zagađenje rijeke Lim (Ilustracija)

Ukupna ocjena stanja ekosistema rijeke Lim kroz opštinu Bijelo Polje je loše do veoma loše u dijelu toka kroz grad i nizvodno od grada, zaključak je tima stručnjaka sa Prirodno matematičkog fakulteta u Podgorici, koji je ispitivao stanje zagađenosti te rijeke, kao i njenih pritoka Bistrice i Liuboviđe.

Prema riječima Jasmina Ćorovića sektretara Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj, koji je nadležan za zaštitu životne sredine na lokalnom nivou, stanje na Bistrici  je odlično, s tim što je nedostatak riba posledica krivolova a ne narušavanja nekog od parametara ili ekoloških faktora u ovom ekosistemu, dok je ukupna ocjena stanja ekosistema rijeke Ljuboviđe dobro do vrlo dobro, jer postoji evidentan problem sa zagađenjem i sa krivolovom.

Ispitivanja su uslijedila nakon pomora ribe u Limu sredinom prošle godine. U tom ekološkom ekscesu je zbog izlivanja određenim materija u vodu došlo do pomora.

“Stanje sa okolnim staništima je dobro samo na najnizovodnijoj poziciji L6 dok je na svim ostalim detektovan veoma jak do umjereno jak negativan antropogeni uticaj koji za posledicu ima znatno do skoro potpunog prorijeđenija ovih staništa. Što se fizičko-hemijskih parametra tiče očitan je očigledan i veoma jak negativan uticaj po kvalitet vode rijeke Lim koji se dešava na skoro cijelom dijelu toka sa time što je intenzivan i drastičan u dijelu toka kroz Bijelo Polje”, kazao je Ćorovićnavodi se u izvještaju.

Analizirajući stanje riblje faune u Limu zaključeno je da postoje dva osnovna negativna uticaja na nju: zagađenje industrijskim i komunalnim otpadnim vodama kao i krivolov.

“U smislu negativnih uticaja po riblju faunu lokaliteti L1, L2, i L3 (uzvodno od Bijelog Polja) se mogu okarakterisati kao lokaliteti tj. sektor Lima gdje preovladava krivolov kao negativan uticaj (mada je zagađenje manje prisutno) dok je u sektoru gdje su lokaliteti L4, L5 i L6 (u Bijelom Polju i nizvodno) zagađenje to koje dominantno izaziva promjene u sastavu i količini ribljih zajednica. U smislu kvaliteta i kvantiteta organizama bentosa postoji sličan trend kao i kod ribljih zajednica, sektor gdje je stanje umjereno i gdje postoji izvjesna količina organskog zagađenja (lokaliteti L1, L2, i L3) i sektor gdje je stanje dramatično loše kao posledica zagađenja koje se izliva u ovu rijeku (lokaliteti L4, L5, i L6). Stanje sa okolnim staništima je dobro samo na najnizovodnijoj poziciji L6 dok je na svim ostalim detektovan veoma jak do umjereno jak negativan antropogeni uticaj koji za posledicu ima znatno do skoro potpunog prorijeđenija ovih staništa. Što se fizičko-hemijskih parametra tiče očitan je očigledan i veoma jak negativan uticaj po kvalitet vode rijeke Lim koji se dešava na skoro cijelom dijelu toka sa time što je intenzivan i drastičan u dijelu toka kroz Bijelo Polje”, navode se u zaključku tima stručnjaka PMF-a, i dodaje da je ukupna ocjena stanja ekosistema rijeke Lim kroz opštinu Bijelo Polje je loše do veoma loše u dijelu toka kroz grad i nizvodno od grada.

Stanje sa okolnim staništima je dobro samo na najnizovodnijoj poziciji L6 dok je na svim ostalim detektovan veoma jak do umjereno jak negativan antropogeni uticaj koji za posledicu ima znatno do skoro potpunog prorijeđenija ovih staništa. Što se fizičko-hemijskih parametra tiče očitan je očigledan i veoma jak negativan uticaj po kvalitet vode rijeke Lim koji se dešava na skoro cijelom dijelu toka sa time što je intenzivan i drastičan u dijelu toka kroz Bijelo Polje.

U smislu osnovnih hemijsko-fizičkih parametara rijeka Bistirica je u prirodnom stanu i nijesu detektovane nikakve promjene koje su posledica zagađenja ili neke druge ljudske aktivnosti sa negativnim posledicama po ovu rijeku. Za razliku od Bistrice fizičko-hemijski parametri sa rijeke Ljuboviđe pokazuju umjereno pogoršanje ka nizvodnijim pozicijama što takođe ukazuje na postojanje organskog opterećenja u ovoj rijeci.

Osnovna mjera za prevazilaženje je smanjenje organskog zagađenja prije svega na rijeci Lim a u manjoj mjeri i na rijeci Ljuboviđi.

“ Ovo podrazumijeva sistemski pristup kao i doslednu primjenu zakonske regulative u ovoj oblasti kako bi se ovaj negativan uticaj smanjio i doveo na najmanju moguću mjeru. Drugi manji ali, ne manje značajan problem jesu učene brojne divlje deponije otpada i ostataka uginuluh životinja koji takođe dopirnose ovako lošem stanju ekosistema rijeke Lim, te je potrebno da se povede računa o divljim odlagalištima – prije svega da se uklone a onda i da se strožije primijeni zakon iz ove oblasti”, zaključuje se u izvještaju tima PMF-a.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.