Bošnjačke škole bez bošnjačkih imena

6
111

Širom Sandžaka postoje na desetine osnovnih i srednjih škola u kojima apsolutnu većinu čine djeca bošnjačke nacionalnosti. Međutim, nazivi tih škola nisu u skladu sa nacionalnom pripadnošću njihovih đaka, niti odslikavaju volju većine koja zahtijeva da  škole ponesu bošnjačka imena.

Politika stalne diskriminacije i segregacije prema Bošnjacima od strane režima najviše se osjeća u obrazovnom sistemu države Srbije koji je jako netolerantan prema pripadnicima bošnjačke manjine. Pored toga što u školskim programima bošnjačko-muslimanska djeca moraju čitati i učiti napamet Njegoševe rasističke izjave i genocidne formulacije, ona moraju čitati u lektirama za 6. razred osnovne škole „Hajduk Stanka“ koji “poseče turski (muslimanski) vrat, pa kada krv šikne i poprska vas, vazdan smrdite Muhamedom”. Muslimanska djeca iz muzičke kulture pjevaju opelo i liturgiju, što predstavlja pravoslavno obredoslovlje i nikako nije dio kulture muslimana Bošnjaka. Muslimanskoj djeci je školska slava Sveti Sava koji je pravoslavni svetac i muslimanska djeca sa tom slavom nemaju ništa, osim intenciju režima da ih putem obrazovnog sistema asimilira i udalji od svoje vjere i nacije. O ovoj temi je ranije bilo riječi u našem listu, a sada nam je želja da spomenemo imena škola u Sandžaku i na taj način dokažemo koliki je stepen diskriminacije po ovom pitanju prema muslimanima Bošnjacima.

Novi Pazar

Rifat Burdžović Tršo,
Jovan Jovanović Zmaj,
Stefan Nemanja,
Đura Jakšić,
Vuk Karadžić,
Desanka Maksimović,
Aleksandar Stojanović Leso,
Rastko Nemanjić,
Bratstvo,
Jošanica,
Selakovac.

Samo jedna osnovna škola u Novom Pazaru nosi muslimansko bošnjačko ime. Bošnjaci čine 87% stanovništva u Novom Pazaru.

Tutin

Rifat Burdžović Tršo,
Meša Selimović,
Dr Ibrahim Bakić,
25. maj,
Vuk Karadžić,
Aleksa Šantić,
Aleksa Đilas Bećo,

U Tutinu je nešto drugačija slika, ali ni tu nije proporcionalno imenovanje škola u odnosu na broj  Bošnjaka u Tutinu kojih ima 99%. I u Tutinu su Bošnjaci diskriminisani po ovom pitanju.

Sjenica

Rifat Burdžović Tršo,
Jovan Jovanović Zmaj,
Svetozar Marković,
Vuk Stefanović Karadžić,
Bratstvo i jedinstvo,
12. decembar,

U Sjenici samo jedna škola nosi bošnjačko ime uprkos činjenici da Bošnjaci čine preko 85% stanovništva Sjenice.

Prijepolje

Dušan Tomašević Ćirko,
Boško Buha,
Svetozar Marković,
Mihajlo Baković,
Vladimir Perić Valter,
Mihajlo Baković,
Sveti Sava,
10. oktobar.

U Prijepolju je diskriminacija najdrastičnija i najteža. Iako muslimani Bošnjaci u ovom gradu imaju blagu većinu, niti jedna osnovna škola ne nosi bošnjačko ime.

Priboj

Vuk Karadžić,
Branko Radičević,
Nikola Tesla,
Desanka Maksimović,
9. maj.

U Priboju muslimani Bošnjaci nemaju ni jednu osnovnu školu sa njihovim imenom. I ovdje je diskriminacija potpuna.

Nova Varoš

Živko Ljujić,

Samo je jedna osnovna škola u Novoj Varoši. Da ima još jedna vjerovatno bi se zvala po imenu četnika Vuka Kalaitovića, kome je skoro podignut spomenik u novovaroškom selu Štitkovo.

Nadamo se da će bošnjački političari konačno shvatiti stepen diskriminacije nad svojim narodom, te da će se već jednom potruditi da bar u oblasti školstva nešto urade i poboljšaju stanje. Ali, dok su Sejdo i Rahman bošnjački predstavnici, nada je jalova i pirova stvar.

U prošlom broju našeg lista pisali smo o diskriminaciji nad Bošnjacima kada su u pitanju imena osnovnih škola u Sjevernom Sandžaku. Vidjeli smo iz nabrojanih imena škola da su Bošnjaci potpuno zapostavljeni i segregirani do te mjere da u Prijepolju ni jedna škola ne nosi bošnjačko ime.

Koliki je stepen diskriminacije po ovom istom pitanju u Južnom Sandžaku, koji se nalazi u Crnoj Gori, uvjerit ćete se kada pročitate redove što dolaze. Počet ćemo sa Beranama.

Berane

„Mahmut Adrović“ – Petnjica
„Donja Ržanica“ – Donja Ržanica
„Lubnice“ – Lubnice
„25. maj“ – Vrbica
„Polica“ – Polica
„Radomir Mitrović“ – Jasikovac
„Savin Bor“ – Savin Bor
„Trpezi“ – Trpezi
„Tucanje“ – Tucanje
„Vladislav Rajko Korać“
„Vuk Karadžić“ – Novo naselje
„Vukajlo Kukalj“
„Vukašin Radunović“ – Polimska

Od 13 osnovnih škola u opštini Berane samo jedna nosi bošnjačko ime. Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 2003. godine opština Berane imala je 35.068 stanovnika, raspoređenih u 66 naseljenih mjesta. Prema Slobodnoj enciklopediji „Vikipedija“ nacionalni sastav stanovništva opštine Berane izgleda ovako: Srbi 16.309 ili 46,50%, Crnogorci 8.950 ili 25,52%, Bošnjaci 5.662 ili 16,14%, Muslimani 2.301 ili 6.56%, neopredijeljeni 1,18 ili 3,38%.

Uzimajući u obzir u kakvim okolnostima je rađen pomenuti popis, te sve policijsko-udbaške represije na bošnjačko-muslimansko stanovništvo u ovom dijelu Sandžaka, znamo da pomenuti podaci nisu tačni. Takođe znamo da se mnogi Bošnjaci u cijeloj Crnoj Gori deklarišu kao Muslimani ili neopredijeljeni. Pa evo i da jesu podaci tačni, Bošnjaci zaslužuju da još nekoliko škola ponesu bošnjačke nazive. Red bi bio da bar etnički ili skoro etnički čista mjesta dobiju imena osnovnih škola po osnovu nacionalne strukture stanovništva, npr. Trpezi, Tucanje i dr. mjesta.

Bijelo Polje

„Rifat Burdžović Tršo“
„Šukrija Međedović“, „9. maj“ – Sutivan
„Aleksa Bećo Đilas“ – Ravna Rijeka
„Braća Ribar“ – Zaton
„Dušan Korać“ – Bijelo Polje
„Krsto Radojević“
„Marko Miljanov“ – Bijelo Polje
„Milomir Đalović“
„Milovan Jelić“
„Mladost“ – Kanje
„Nedakusi“ – Nedakusi
„Pavle Žižić“ – Njegnjevo
„21. maj“
„Risto Ratković“ – Bijelo Polje
„9. maj“ – Sutivan
„Vladislav Ribnikar“ – Rasovo
„Vuk Karadžić“ – Bistrica

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 2003. godine, opština Bijelo Polje imala je 50.284 stanovnika, raspoređenih u 98 naseljenih mjesta. Nacionalni sastav Opštine Bijelo Polje:

Srbi – 20.275 ili 40,32%
Bošnjaci – 11.377 ili 22,62%
Crnogorci – 8.936 ili 17,77%
Muslimani – 7.936 ili 15,78%
nacionalno neopredijeljeni – 847 ili 1,68 %
ostali – 913 ili 1,83%

Od 17 osnovnih škola u Bijelom Polju samo dvije nose bošnjačko-muslimanska imena. Ukoliko pogledamo ovaj nerealni popis stanovništva vidjećemo da Bošnjaka-Muslimana u ovoj oštini ima 19.313 ili 38,4%. Ipak režim ne dozvoljava da više škola ponesu bošnjačka imena, iako su Bošnjaci donijeli nezavisnost Crnoj Gori.

Rožaje

„Mustafa Pećanin“, „25. maj“ – Rožaje
„Bać“ – Bać
„Balotiće“ – Balotiće
„Bratstvo i jedinstvo“ – Skarepača
„Bukovica“ – Bukovica
„25. maj“
„Daciće“ – Daciće
„Donja Lovnica“ – Donja Lovnica
„Milun Ivanović“ – Biševo
„Miroslav Đurović“

U Rožajama živi oko 95% Bošnjaka muslimana, a samo jedna osnovna škola nosi bošnjačko ime. Ovdje je diskriminacija po ovom pitanju najevidentnija i najteža. Režim je smišljeno davao imena škola po imenima naseljenih mjesta kako bi izbjegao školama davati nazive po imenima viđenih Bošnjaka kojih je Rožaje i historija ovog grada puna.

Pljevlja

„Jakub Kubur“
„Salko Aljković“, „Bratstvo-jedinstvo“
„Dušan Ivović“
„Boško Buha“
„Ristan Pavlović“
„Mataruge“
„Mihailo Žugić“
„Mile Peruničić“
„Kruševo“
„Bratstvo-jedinstvo“
„Radoje Tošić“
„Radoje Kontić“
„Vladimir Rolović“
„Živko Džuver“

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 2003. godine, opština Pljevlja imala je 39,806 stanovnika raspoređenih u 159 naseljenih mjesta.

Nacionalni sastav:
Srbi – 21.522 ili 60,10%
Crnogorci – 7.704 ili 21,51%
Muslimani – 2.913 ili 8,13%
Bošnjaci – 1.865 ili 5,20%
nacionalno neopredijeljeni – 1.437 ili 4,01%
ostali – 365 ili 1,05%.

Imajući u vidu da je u Pljevljima i okolini običaj vršiti genocidne radnje nad Bošnjacima  muslimanima, te ono što se desilo u Bukovici 1993. i 1994. godine, u kojoj je živjelo oko 70% Bošnjaka koji su tih godina redom protjerani, a mnogo ih je pobijeno, onda ne čudi što samo dvije osnovne škole u Pljevljima nose bošnjačka imena.

Plav

„Hajro Šahmanović“ – Plav
„Džafer Nikočević“ – Gusinje
„Petar Dedović“ –  Murino

Plav i Gusinje su dva bisera u očima Bošnjaka muslimana. Bošnjaci u Opštini Plav čine većinu od 65%. Albanaca ima oko 20%, ostalo čine Srbi i Crnogorci. Malo škola ima u ova dva mjesta, ali ako je za utjehu bar nose imena „Hajro“ i „Džafer“.

Ko putuje ka Plavu i Gusinju uzalud će se truditi da na raskrsnici u Beranama nađe putokaze ka ovim mjestima. Na toj raskrsnici desno idemo ka Bijelom Polju, a onda se pitamo kako do Plava? Crnogorski režim i na ovaj način, slično kao režim u Srbiji, želi da sakrije činjenicu o postojanju muslimana Bošnjaka, o njihovoj kulturi, vjeri, tradiciji, običajima i življenju na prostorima koje su vijekovima naseljavali i naseljavat će.

Bošnjaci muslimani u Crnoj Gori trebaju više rezmišljati o ovim i sličnim problemima koje im režim nameće sa ciljem pokrštavanja, asimilacije i iseljavanja.

Moramo se zajednički baviti time, inače će nam se ponoviti Šahovići, Bukovica ili Srebrenica, a onda nas više neće biti.

Autor: Sead Šaćirović

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Asimilacija počinje od malih nogu,ne kaže se slučajno “pamti ko malo dijete”Tako sve počinje dijete ide u školu koja se zove po recimo Stefanu Nemanji,možda će se nekad neke škole zvati i po Ratku Mladiću ne bi me iznenadilo,zatim dijete uči u školi tuđu književnost,muziku,jezik,istoriju koja je po običaju iskrivljena,ako je tom djetetu vaspitač nemusliman ili Musliman poslušnik utoliko još gore jer će dijete morati napamet znati kako “Odža riče”kako je “goloruki srpski narod”bio napadnut od do zuba naoružanih Alijinih fanatika,Mudžaheduna,Balija.Takvo dijete vremenom postaje čovjek a ono što je učio u školi ostaje mu urezano duboko u svijest.Tako ćemo danas kod prosječnog Bošnjaka a na žalost slučaj je kod 70% takvih u razgovoru koji vodi sa svojom porodicom,prijateljem…čuti riječi “rijeka,lijepo,vrijeme,bijelo,pijesak,….dok će taj isti Bošnjak u razgovoru sa nekim njemu ne poznatim bez obzira bio on tuđe vjere ili ne,ili čak i u razgovoru sa svojim malim djetetom ili djevojkom,momkom ne bitno te iste riječi izgovarati kao “reka,lepo,vreme,belo,pesak…I da bude još veća bruka taj isti Bošnjak kad bude opomenut za takvo krivotvorenje on kaže “hoću da govorim kulturno”.E to se braćo tako uči kroz škole kako je sve njihovo KULTURNO,a naše je NEKULTURNO,a za “prekršaj”se dijete opominje i često kažnjava.Dok se kod svijest ne promijeni kod “glupog Bošnjaka” tako će nam i biti.

 2. Aferim autoru,
  Radi se o pravoj temi gdje se vidi ocita diskriminacija i pokusaj asimilacije.
  Tako je sa skolama, vrticima, ulicama, itd….
  U selima i naseljima gdje je 99% bosnjaka imena skola su srpska.
  A bosnjacki ministri u srpskoj vladi i lokalni politicari nista ne preduzimaju da to promjene.

 3. nije drzavi u interes da dira tamo gde je neprimetna manjina vec onde gde vecina i srce tog naroda al imena ce mo menjat po svaku cenu imamo i mi mnogo dobrih velikana da mozemo skolama dati njihova imena

 4. Gle komike, jedna osnovna škola u KG se zvala Mlada Bosna, ne znam da li se i dalje tako zove, ali jedna o vecih ulica u KG se zove Bosanska, jedna nesto manja Sarajevska… Izgleda više ima ovde ulica i škola sa bošnjačkim “predzankom” nego u Pazaru… 😉 Ali zato, gde god da odete po Srbiji prvo što vidite je PAZARSKI ĆEVAP… Ima ih svudaaaaaaaaaaaaa… moram da ih pohvalim… ćevapi su im vrhunskiiiiiiiiiii…. obozavam ih… E da, što se tiče diskriminacije, ja mislim da se vi Bošnjaci sami SAMOIZOLUJETE… ovde u KG nema mnogo Muslimana, ali su prihvaćeni ne ODLIČNO već SAVRŠENO… Primer su profesori iz NP na ekonomskom, a pogotovo na medicinskom fakultetu… A o studentima iz NP kojih je pun grad necu ni da govorim… Neka se javi neko od njih ako je ikad doživeo bilo kakvu nelagodnost u gradu Kragujevcu… Neka me demantuje neko ako nije tako?! Ja sam lično imao neprijatna iskustva s nekim Bošnjacima iz NP koji su mi pokrali pola stvari u stanu koji sam im izdao, nisu platili 2 meseca i pobegli su, jer sam ispao naivan i verovao im na reč… Ali daleko od toga da ja zbog 3 bilmeza kažem da su svi Bošnjaci indijanci i da ih mrzim zbog toga… Ja sam veliki patriota, i obožavam moju zemlju Srbiju, ali ne mrzim nikoga na ovom svetu… Možda malo, Albance, ali samo malo…. :))))) heheheh Bošnjake gotivim i dosta sam knjiga procitao o istoriji Bošnjaka, ali kao i sve drugo kod vas postoji milion i jedna verzija, pa sad Bog bi ga znao koja je tačna… NEKI KAZU DA STE OVO, NEKI KAZU ONO, vi kažete da ste potomci starih Bošnjana, a ja kažem BOLI ME UVO KO JE KO, ljude delim na dobre i loše, a što se mene tiče možete da budete i marsovci… 🙂

  • @sumadinac,
   Odmah da smo nacisto volim sumadiju i kg, i znam puno dobrih ljudi iz KG.
   Ali dragi moj, kako bi se ti oseco da je u kg, 80% naziva imena ulica, skola, institucija, vrtica itd bosnjackog naziva.
   To se treba promjeniti jer je neprirodno.
   MLADA BOSNA je bila prosrpska teroristicka organizacija u Bosni, koja je izvrsila terotisticki akt ubistva Austrijskog prestolonaslednika.
   Sellam iz NP

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.