Bošnjačka kulturna revolucija

0
9

Predstavljanje brojnog rukovodstva BKZ, od kojih je apsolutna većina doktora i magistara nauka, kao i istaknutih umjetnika i dokazanih poslenika kulture i znanja, ulijeva povjerenje da je riječ o pravoj najavi kulturne revolucije ovog naroda.

Nakon duhovne afirmacije i stabilizacije uspostavom jakih i dobro organizovanih ustanova Islamske zajednice, te odbrane stožerne institucije Bošnjaka i muslimana u Sandžaku i cijeloj Srbiji, kao i osnivanjem Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, čime je postavljen obrazovno-intelektualni postulat bošnjačko-sandžačkog opstanka i prosperiteta, evo i bujice kulturnog preporoda sandžačkih Bošnjaka.

Ko je imao čast prisustvovati Promotivnoj skupštini novoosnovane Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Velikoj sali Doma kulture (od nedavno Kulturni centar grada Novog Pazara) u utorak 26.01.2010. godine, najblaže rečeno, osjećao se ponosnim i kulturno superiornim, kušajući svu tu duhovnu, kulturnu i intelektualnu, a nadasve ljudsku energiju što je vidno ispunjavala prostor, sa čak neuobičajenom živošću za nastanak ovakvih organizacija, što jasno iskazuje nagomilanu čežnju, i organizatora i prisutnih, za afirmacijom svoje osobenosti. Predstavljanje brojnog rukovodstva BKZ, od kojih je apsolutna većina doktora i magistara nauka, kao i istaknutih umjetnika i dokazanih poslenika kulture i znanja, ulijeva povjerenje da je riječ o pravoj najavi kulturne revolucije ovog naroda. Poruke aktivista ove organizacije zračile su kulturnom sviješću, ali i jasnim pragmatizmom iz kojeg proizilazi nedvojbena odlučnost da se zaustavi žrtvovanje kulturnog identiteta i kulturne akcije zarad uskih interesa političara i njihovih partija.

Predivnu atmosferu nije pokvarila ni činjenica da je uprava Doma kulture ostavila radijatore hladnim, iako je za ustupanje objekta plaćeno 30.000 dinara. No, nemoj to nikoga da čudi pošto je nedavno, po partijskom nalogu, na mjesto dotadašnjeg direktora, usput budi rečeno, doktora filozofskih nauka, postavljen novi, po zanimanju nastavnik fizičke kulture, što bi se moglo shvatiti da autor ovog kadrovanja nije razumio razliku između fizičke i opšte kulture.Dakle, naplaćen je prostor za skupštinu Bošnjačke kulturne zajednice, a samo sutradan ustupljen besplatno za održavanje Svetosavske akademije.

No, ni ovi poltronski trzaji sigurno neće moći ugroziti ovaj veličanstveni talas kulturnog buđenja.

Autor: Uredništvo Glas Islama

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.