20. Septembar 2014

iseljavanje

Sandžak – „Trbuhom za kruhom“  rekoše prije mnogo stoljeća naši preci za one koji napustaju svoju porodicu, domovinu, tražeći nafaku negdje u nekoj dalekoj nepoznatoj  zemlji.

Nekada su porodice bile brojnije i nije se imalo mogućnosti prehraniti sa jednom radničkom platom, zato su odmah po punoljetstvu išli glavom bez obzira, tražeći parče hljeba.

To su mnogi i našli, ali zauvijek  ostali željni svojih najmilijih, svoje zemlje, otadžbine.

Istraživali smo, gdje to idu naši zemljaci, komšije, rođaci…, došli smo do saznanja da ih najviše ima u Njemačkoj, Svicarskoj, Americi, Francuskoj, Austiji a i mnogim drugim Evropskim zemljama.

Razlog zbog kojeg se iseljavaju je finansijske prirode. Ovdje ne mogu priuštiti ni sebi, ni svojoj porodici osnovne uslove za život, zato što je posla sve manje, a osnovne životne potrebštine sve skuplje.

Pitali smo predsjednika udruženja povratnika ,, Reintegracija“ šta misli o iseljavanju u inostranstvo. On je između ostalog rekao ,,Ako ovdje nema posla, treba ga tražiti tamo gdje ima.Samo preko njegovog udruženja ode vise od hiljadu Sandžaklija u toku sezone na privremeni rad u inostranstvu.

“Kako reče jedan naš  sagovornik, dijasporac ili ti stranac: ,, Mi smo poput ruža, koje cvjetaju, ali ne mirišu. Gdje se god pojavimo, nismo na svome.“

,,Jedan od razloga što težimo da se vratimo ovamo jeste pored toga što smo željni familije, jeste tad duševni glad koji imamo za domovinom.“

Međutim, ima i onih koji su zadovoljni  putem kojim su krenuli. Tamo se okupljaju, obilaze, druže, kažu: ,, Čuvaju svoju tradiciju.“

,, Mi se ovdje družimo, obilazimo, školujemo. Čuvamo našu tradiciju.“

Živjeti u tuđini znači kretati se u praznom prostoru visoko iznad zemlje bez zaštitne mreže koja čovjeku osigurava njegova vlastita zemlja, u kojoj ima porodicu, kolege i prijatelje, gdje se lahko može sporazumjeti sa svakim na jeziku koji zna iz djetinjstva.

SANA – Dženefa Zećović

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles