BIH: Bošnjaci na Birou, u školu zapošljavaju nastavnike iz Srbije?!

0
17

BIH – Bošnjački povratnici u Podrinju (BiH) godinama već upozoravaju na diskriminaciju, asimilaciju, ponižavanja svih oblika, neodgovoran odnos lokalnih vlasti i entiteta. Ovoga puta uputili su otvoreno pismo Narodnoj skupštini RS, Vladi RS, te ministarstvima. Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Bratunac kao i ostala bošnjačka udruženja izražavaju duboku zabrinutost situacijom vezanom za stanje u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ Kravica– podružnica u Konjević Polju, u kojoj je stanje alarmantno. Posebno zabrinjavaju najnovija dešavanja u vezi sa pojavom zarazne bolesti u osnovnoj školi u Bijeljini, gdje Direktorica te škole tvrdi da je škola ispunjavala sve sanitarne uslove (čista voda, sapuni, toaletni papir…i dr.), škola u Konjević polju već duže vrijeme nema pitku, niti bilo kakvu vodu, gdje školski toaleti izgledaju kao da se nalaze u nekoj afričkoj nerazvijenoj zemlji.

Predsjednik Skupštine opštine Bratunac i Direktor pomenute osnovne škole sa nekolicinom istomišljenika politiziraju i vode u suprotnom pravcu suštinske probleme u ovoj Javnoj ustanovi, navodno rješavajući problem vodosnabdijevanja ove škole, što će kao i do sada biti samo privremeno rješenje.

Naime, mi ćemo vas pokušati podrobnije upoznati sa nizom problema na koje smo sve ove godine zajedno sa roditeljima pokušavali ukazati i riješavati, ali je isti (današnji predsjednik Skupštine Općine Adil Osmanović ), samo u svojstvu Zamjenika načelnika općine Bratunac, medijskim nastupom demantovao stvarne činjenice, što je bilo dovoljno Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske, da se ne umiješa i da se još jedan problem stavi pod tepih.

Činjenično stanje je sljedeće:

Povratkom ljudi u Konjević Polje, odnosno, 2002/03. godine počinje sa radom obnovljena Osnovna škola. Ova škola započela je svoj rad 70-tih godina prošlog vijeka, i imala je trajno riješeno vodosnadbijevanje kada su potrebe škole (stotinama učenika je pohađalo ovu školu) bile znatno veće, a nikad u povijesti nije došlo do prekida vodosnadbijevanja.

Obnovom, iako u početku multietnična, zbog odlaska privremeno nastanjenog srpskog stanovništva iz Konjević Polju, danas  osnovnu školu  pohađaju samo Bošnjačka djeca.

Danas u OŠ „Petar Kočić“  Kravica, dva i po puta više je Bošnjačke djece, ona je i dalje područna škola, školi u Kravici koja broji oko osamdesetak djece, i to ne predstavlja problem, ali prilikom formiranja školskog odbora ove činjenice se ne uzimaju u obzir (jedan Bošnjak od sedam članova školskog odbora).

Shodno tome prilikom raspisivanja konkursa za prijem u radni odnos nastavnika i ostalog osoblja, primaju se isključivo Srbi.

Primjer:

Prilikom prijema sekretara ove škole, iako je prijavljena Bošnjakinja ispunjavala sve uvjete konkursa, primljena je Srpkinja, suprotno,  Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi, ili drugi primjer, prilikom prijema Pedagoga, dva prijavljena Bošnjaka sa boljim brojem bodova je odbijeno a primljena je Srpkinja jer je komisija (isključivo Srbi u komisiji) na intervju sa srpskim kandidatom dala više bodova (tendenciozno).

Od uposlenih u cijeloj školi samo je jedna učiteljica Bošnjakinja.

U ovoj školi rade učitelji i nastavnici iz Republike Srbije, Bijeljine, Zvornika ali ne rade nastavnici Bošnjaci kojih ima na Birou za zapošljavanje u Bratuncu.

Čak i pomoćno osoblje u ovoj školi, čistačice i ložač dolaze na posao iz Karavice, odnosno susjedne općine Milići.

Na ovakvo stanje su prošli put dva politička funkcionera koji su Bošnjaci i koji su obnašali najuticajnije političke funkcije u općini Bratunac,  u  jednog su djeca u Holandiji a drugi ih i nema, kazali da su Bošnjaci dovoljno zastupljeni u ovoj školi, kao i ostalim školama na području općine Bratunac.

Ponukani prošlim iskustvom ( medijskim nastupom, Dnevnik 2. na RTV Republike Srpske) isti su pokušali riješiti problem vodosnabdijevanja ove škole, praveći navodni sukob ovdašnjih suprostavljenih političkih stranaka.

U svojstvu predsjednika Mjesne zajednice Konjević Polje , današnji Predsjednik SO Bratunac je školsku vodu odveo u “nepoznatom pravcu”, a sada nastoji praveći sukob političke prirode da vodosnabdijevanje škole riješi tako što će “hair česmu” iz privatne zemlje dodijeliti školi. Mi insistiramo da se školska voda od prije vrati školi, i time konačno trajno riješi vodosnadbijevanje ove škole.

Isti je ,kao i direktor škole Savo Milošević, direktno umješan u izbor pogodnih i podobnih članova roditerljskog savjeta.

Kada se jedan savjestan roditelj, koji je slučajnim propustom,  ušao u Roditeljski savjet škole, odvažio da postavi pitanje vodosnadbijevanja u školi,  jer djeca već 3-4 godine nemaju pitku  vodu, oni su izvršili medijsku harangu protiv njega, te ga javno  povezali sa političkom strankom čiji on nije čak ni član, što zaista nema nikakve veze.

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Bratunac je u suradnji sa partnerskim organizacijama uspješno realizirala nekoliko projekata u ovoj školi, opremajući je najsavremenijim nastavnim i drugim pomagalima, kao i učeničkim lektirama, kako bi djeca u ovoj školi imala bolje uvjete za rad,  danas od tih nastavnih pomagala veoma malo ih je u ovoj školi, za što je odgovoran isključivo direktor ove škole.

Direktor škole, koji tu funkciju obavlja decenijama, se zaista ponaša  suprotno Zakonu i pravilima škole, provodeći samovolju, bez konkursa prima nestručne i nediplomirane nastavnike (uglavno Srbe), ucjenjujući ih da mu budu odani, a jedan takav je držao i njegove časove.

Iznijeli smo samo dio nepravilnosti i diskriminatorskog odnosa Direktora ove škole, a o ponašnju nastavnika u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi ćemo vas upoznati na sastanku koji želimo upriličiti sa Vama u Banjaluci ili u ovoj školi u Konjević Polju.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.