Bošnjaci Mostara žive u ilegali

0
23

BiH – U prisustvu nekoliko hiljada građana u subotu 16. juna 2012. kulturno zabavnim programom obilježena je dvadeseta godišnjica oslobođenja platoa Podveležja i šireg područja Mostara od srpsko-crnogorskog agresora.

Moral i ljudski kvaliteti kao resurs

Na centralnoj manifestaciji pod nazivom „Putevima pobjede“ uspomene na to sudbonosno vrijeme u ime organizacionog odbora evocirao je Safet Nožić penzionirani majro A RBiH, član ratne komande Teritorijalne odbrane Podveležja. „Ratna događanja na području Podveležja moramo sagledati u kontekstu cjelokupne situacije u Bosni i Hercegovini. U to sudbonosno vrijeme ovaj narod i ovaj kraj je oskudijevao u svemu osim u moralnim i ljudskim kvalitetima. Iz njih smo crpili snagu našeg patriotizma za tu sudbonosnu bitku kojom smo preduprijedili masovni pokolj i genocid, a koja je u isto vrijeme značila slobodu gradu Mostaru, ulila nadu borcima Armije širom naše domovine“, pored ostalog kazao je Nožić.

Nakon spleta tradicionalnih podveleških igara, nezaobilazne gange, interpretacije junačke epske pjesme uz gusle, nastupa horova ilahija i kasida okupljenima su se obratili i mostarski muftija h Seid ef. Smajkić, prof. dr. Senadin Lavić i akademik Ejup Ganić, član ratnog predsjedništva R BiH.

Mostar je ključ države

Visoki gosti su u svojim obraćanjima posebno podcrtali važnost i ulogu normalnog grada Mostara kao osnovnog preduvjeta za normalnu Bosnu i Hercegovinu. „Danas imamo državu BiH, podijeljenu na dva entiteta, državu za koju se nismo borili. Ovakvi skupovi se danas, u ovom trenutku održavaju u brojnim gradovima i mjestima Bosne i Hercegovine. Bošnjački narod se probudio jer zna šta će i kudaće“, podsjetio je dr. Lavić. Konstatirajući kao je naš narod u aktuelnoj političkoj ponudi brojnih „idealnih“ rješenja ipak zbunjen dr. Lavić je izrazio nadanje kako će ipak smoći snage da se drže jedne ideje i da neće nasjedati na jeftina politička obećanja.“ Volio bih kad bi naš narod ozbiljno shvatio proces koji se dešava oko Mostara. Smatram da je Mostar ključno pitanje BiH. U Mostaru se nastoji prikazati kako je zajednički život nemoguć. To radi HDZ i velikohrvatska, ustaška politika. Po toj logici ako u Mostaru nije moguć zajednički život , onda nije moguć ni u Federaciji BiH, onda moramo podjeliti i Federaciju, onda moramo podijeliti i državu. To znači da vaši političari koji odlučuju o Mostaru moraju biti mnogo mudriji od velikohrvatskog, ustaškog projekta. Naročito molim vas koji ste danas ovdje da iskažete mudrosti i da od Mostara naprave jedisntven i prosperitetan grad, da ne nasjedaju na podvale“, rekao je prof.dr. Lavić.

Prisjetivši se vlastitih iskustava iz vremena rata i poraća akademik Ganić je posebno naglasio činjenicu kako se nije puno pomoglo Bošnjacima, kako je Hercegovina „pomalo“ zaboravljena. „Ne čuje se glas Hercegovine u Sarajevu. Ne zna ko treba da govori za Hercegovinu u Sarajevu. Budućnost Hercegovine treba da bude u tome da nađemo par sposobnih ljudi koji će privredu, napraviti plan za energitik, pomoći poljoprivredu, školstvo, pomoći da ova naša južna kapija oživi jer bez Hercegovine nema Bosne. Trebate dobro otvoriti oči, treba da nađemo sposobne ljude koji će voditi ovaj narod, oiviti privredu, jer izgubili smo deset godina u svim programima. Vi ste herojski narod. Ovdje je zemlja tvrda a nebo visoko. I 91 i 92 sudbina je bila u vašim rukama. I zato danas trebamo pogledati sebi u oči i otvoreno reći šta je ko uradio za Hercegovinu, šta možemo obećati Hercegovinu. Ova naša djeca treba da imaju bolju budućnost od nas“, poručio je akademik Ganić.

Mostar nije Livno

Ocijenivši kako je ovaj datum veliki dan za Mostar i za Bošnjake, a da je cjelokupna organizacija prepuštena učesnicima tih događaja, bez pomoći grada i gradskih struktura, muftija Smajkić je na početku svog obraćanja izveo zaključak kako je to jasna poruka da se narod ponovo samoorganizira u čuvanju svog dostojanstva i ponosa. „Ovakve manifestacije nam ne dozvoljavaju da zaboravimo naše šehide koji su se borili za bolje sutra. Stoga moram odmah kazati kako sam uistinu zabrinut za sudbinu Mostara i Bošnjaka u Hercegovini. Konstantno pokušavaju da nas umrtve i sapletu naš stvaralački duh. Mi moramo osigurati uslove našeg napredovanja . Ne mogu se oteti utisku da smo se povukli u ilegalu i da mi živimo u ilegali umjesto da s ponosom promovišemo ove naše vrijednosti“, kazao je muftija Smajkić . Ocijenivši kako se slična atmosfera nameće i Bošnjacima Višegrada muftija je zaključio kako se uništavajuće silnice bošnjačke volje potpuno podudaraju. „Ne mogu da se složim će se ostvariti namjere i kombinatorike koje se nameću Mostaru, da će Mostar postati grad u kojem će biti potpuno marginalizira naš bošnjački faktor u odlučivanju. Te snage hoće da i u Mostaru naprave Livno, hoće da naprave Stolac.“, ustvrdio je muftija.

U daljoj analizi političkih procesa u Mostaru muftija se snažno založio da se prestane sa amnestijama zločina i zločinaca koji su rušili Mostar. „ Ova država je država apsurda. Oni koji su rušili svaki naš civilizacijski trag, koji su rušili simbol grada, Stari most, hoće da njime vladaju. Grijeh je ne imenovati one koji su rušili tragove naše kulture. Sad nas žele „legalno“ da ušutkaju pa kažu kako se ne raspravlja se o odlukama Ustavnog suda, jer to u ovom slučaju odgovara onima koji su maheri u rušenju zakona i zakonskih propisa“, istakao je muftija. Konstatirajući kako nijedan paragraf iz nametnutog Ashdaunovog statuta grada Mostara nije implementiran muftija je uputio oštru kritiku i Međunarodnoj zajednici koja je to sve tolerisala. „Zna se ko to nije htio, Bošnjaci su nevoljko ali iskreno prihvatili taj statut, međutim HDZ je bojkotirao taj akt jer nije mogao dvotrećinskom većinom donositi odluke. I sad ponovo treba mijenjati takav statut kako bi se udovoljilo njihovim apetitima“, kazao je muftija.

Međunarodna zajednica želi ušutkati muftiju Smajkića

Prenoseći stavove međunarodnih zvaničnika s kojima je razgovarao u posljednje vrijeme muftija je istakao kako mu svi oni skoro jednoglasno kažu da je hrvatski narod ugrožen u BiH i kako se mora udovoljiti njihovim zahtjevima. „ A šta će biti s nama to se niko ne pita. Zato koristim ovu priliku da vam to kažem jer moramo dokazati da smo mi živi, da smo vitalni i da imamo kuveta da se tome odupremo. Ovi iz međunarodne zajednice u zadnje vrijeme me mole da primijenim retoriku jer, kako kažu, moglo bi doći do incidentne situacije. Ja se neću mijenjati. Ja se ne mogu mijenjati! Ja govorim istinu jer mi smo protjerani iz zajedničkih dobara, i sa sportskih terena i iz doma kulture, iz zgrada Univerziteta „Džemal Bijedić“ da se snalazimo“, podsjetio je muftija Smajkić zaključivši kako se apetiti bošnjačkog izgona još nisu smirili i kako se nastoji uzeti i ono malo dobra koje Bošnjaci imaju. Ponovivši nadu kako to bošnjački narod neće dozvoliti muftija je otvoreno pozvao političke partije da se još snažnije založe za sudbinu Mostara. „Mi nećemo dozvoliti pojedincima da trguju na račun naroda a za svoj interes. Da je to tako reći ću vam kako su mi iz Međunarodne zajednice rekli da se boje naroda a da bi s političarima riješili sve za pet minuta. Stoga vas još jednom pozivam da dignemo svoj glas. Moramo naći odgovorne političare koji će stati na čelo narod i tumačiti njegovu demokratsku volju. Ako se to ne desi ja sam ubijeđen da će sudbina Bošnjaka Mostara biti slična sudbini Bošnjaka u istočnoj Hercegovini“, ponovio je svoje dobro poznate stavove muftija Smajkić.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.