Bošnjaci imaju prirodno pravo na nacionalnu državu

5
23

BiH – Centralni događaj u programu ovogodišnjih 502. dana Ajvatovice bio je obilazak Ajvaz-dedine stijene i učenje Kišne dove na mjestu na kojem je, prema kazivanju, Bog uslišio molitvu učenjaka i alima Ajvaz-dede da stanovnici Prusca dobiju vodu

Pred više hiljada posjetilaca obratio se zadnji put u svojstvu reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić, koji je kazao da njegov oproštajni govor nije kraj, već početak zajedničke misije u odbrani bošnjačkog naroda od genocida.

“Upravo tako, svi Bošnjaci svijeta moraju biti na liniji odbrane od genocida, jer Bošnjaci muslimani više nikad ne smiju sebe dovesti u takvu situaciju da nisu u stanju zaštiti svoju majku, kćerku i suprugu od silovanja, da nisu u stanju zaštiti svoju kuću od paljenja i svoje imanje od krađe i otimanja, da nisu u stanju svoju djecu rađati i odgajati bez straha za njihovu dudućnost, da nisu u stanju zaštiti Ferhadiju i Aladžu džamiju od rušenja.

A da bi to postigli, Bošnjaci moraju imati organiziranu, odgovornu snažnu državnu liniju odbrane, moraju imati slobodnu, jaku, savjesnu i samosvjesnu nacionalnu liniju odbrane, i moraju imati jedinstvenu, samopouzdanu i neprobojnu duhovnu i moralnu liniju odbrane, a to je Islamska zajednica kao zadnja linija koja ne smije ni jednog trenutka popustiti. Nažalost, prva linija je razbijena. Niko ni s kim ne razgovara o općem dobru, već o svom i ‘dobru’ svoje partijske linije. Javno se svađaju o tome ko je bio veći komunista, ne mareći što im puca prva linija odbrane od agresije na državna prava naše zemlje”, kazao je reis.

Dodao je da ni u akademskoj zajednici nema ni volje ni znanja da se stane u odbranu prava svoga naroda, da se ona povukla s nacionalne linije odbrane i tako ostavila svoj narod bez zaštite od agresije na njegova osnovna ljudska i nacionalna prava.

Kultura je, također, kaže, ostala bez zaštite i odbrane: “Prva linija kulturnih radnika već odavno ne postoji. I oni su se povukli u svoje uske rovove, bez osjećaja za opće društvene potrebe, pa nam se tako prijeti zatvaranjem muzeja, biblioteka i umjetničkih galerija”

“Mediji, posebno državni, otuđeni su od bilo kakvog osjećanja za našu sudbinu. Sve je podređeno (pre)uskim partijskim i novinarskim interesima i zato nema prve linije odbrane slobode i prava našeg naroda”, kazao je.

“Nema potrebe nikoga prisiljavati da voli ovu zemlju, ali nema niko pravo ni da nama Bošnjacima osporava pravo i slobodu da jasno i glasno kažemo da je ovo naša zemlja, jedini dom, naša jedina domovina i naša jedina država, jer mi drugog doma nemamo, mi nemamo ni ‘obećanu’ ni ‘rezervnu’ domovinu i državu”, istakao je reis Cerić.

Dodao je da je pravo Bošnjaka na dom, domovinu, državu, naciju, jezik, vjeru, kulturu, slobodu i nezavisnost bosansko pitanje “biti ili ne biti”. Sadašnja generacija Bošnjaka, a to je duhovna, intelektualna, akademska i politička elita, nema pravo na izdaju, nema pravo da svojim potomcima ostavlja dugove koje će plaćati genocidom.

“Bošnjaci su autohtoni narod koji ima prirodno pravo na sve što imaju i drugi narodi na Balkanu i Evropi, uključujući i nacionalnu državu. Jer, prošlo je vrijeme prisvajanja Bosne i posvajanja Bošnjaka za bilo čije nacionalne interese. Bošnjaci su danas svjesniji svog prava na vjeru, naciju, kulturu, dom, domovinu, državu, slobodu i nezavisnost više nego ikada. Bošnjaci su dovoljno pametni i sposobni da budu domaćini u svojoj zemlji, da budu vlasnici svoje kulture te im, stoga, ne treba ni nadzor nad njihovom vjerom, ni tutor nad njihovom slobodom”, istakao je Mustafa ef. Cerić.

“Prema tome, prvi i najvažniji uvjet za spas i opstanak Bošnjaka bilo je i ostalo kreativno duhovno i političko vodstvo. Bošnjaci su imali dobre i loše vođe kao i svi drugi narodi, ali Bošnjaci ne mogu podnijeti loše vođe zato što žive u takvom okruženju koje ne dozvoljava nemar, neznanje, neodlučnost, potkupljivost, pokvarenost, neodgovornost i izdaju”, kazao je reis Cerić.

Programu na Ajvatovičkoj livadi prisustvovalo je na hiljade muslimana iz Bosne i Hercegovine i svijeta, a na značaj čuvanja od zaborava najvećeg dovišta muslimana u Evropi ukazao je i travnički muftija Nusret ef. Abdibegović, predsjednik Organizacionog odbora 502. dana Ajvatovice.

“Ajvatovica je veliki nasr jer se ovdje okupljaju dobri Bošnjani u slobodi i radosti, u svojoj zemlji i u svojoj vjeri”, naglasio je.

Legenda kaže da se Ajvaz-dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, četrdeset dana uzastopno ranim sabah-namazom obraćao Bogu da rastavi stijenu ispod koje se nalazilo vrelo s pitkom vodom. Četrdeseto jutro učeći dovu nakon sabah-namaza je zaspao i u snu vidio kako su se dva bijela ovna sudarila i stijena se rastavila. Kada se probudio, vidio je stijenu rastavljenu. Nakon toga je Ajvaz-dedo sagradio vodovod od drvenih cijevi i proveo ga kroz tu stijenu do Prusca.

Od 10. juna, kada su otvoreni, 502. dani Ajvatovice ponudili su posjetiocima u Pruscu, Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Bugojnu, Jajcu, Travniku, Novom Travniku, Fojnici, Stocu i Vitezu brojne promocije knjiga, prezentacije određenih studija, tribine, koncerte, izložbe i pozorišne predstave.

Izvor: FENA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Pošto političari,intelektualci,akademci ne obavljaju posao kojim se bave onda je prirodna pojava da posljednja linija bošnjačko-muslimanskog identiteta a to je Islamska zajednica i njeni činovnici preuzmu stvari u svoje ruke i ukazuju na ugroženost bošnjačke nacije i islamske vjere na ovim prostorima.Reis Cerić je uz našeg Muftiju ta baklja koja najviše sija i zato su neprijatelji preko domaćih izdajnika takozvanih Abdićevaca ustali da svim sredstvima ugase taj plamen koji najbolju svjetlost daje.Ali svi treba da znaju da je plamen posljedica i da za postojanje istoga treba energija koja proizvodi plamen a ta energija smo mi nacionalno svjesni Bošnjaci koji samo želimo da sačuvamo svoje a tuđe nam ne treba i poštujemo ga onoliko koliko će i ono nas.Ravnopravnost na svim osnovama je naš cilj interes..

  2. Bakir i SDA od prije nekih 10 dana NISU VIŠE NA VLASTI U BiH, sad je na njihovom mjestu Radončićeva SBB, nadam se da će se situacija početi popravljati a nacinoalnu državu Bošnjaci ne mogu imati zbog sveprisutne situacije i građana koji žive u BiH a to su KONSTITUTIVNI NARODI KOJIH IMA TRI VRSTE, jedino kad bi Srbi i Hrvati pristali da budu manjina u Bosni a to se ne može desiti.

  3. To treba Bakir Izetbegovic da zna.Ako SDA nastavi ovako da radi nece nam uha biti na ovim prostorima.Sve neznalice pogotovo Tihic pravi udbas Srpski.Ova ekipa je ojacala Dodika i on radi sta mu je volja.Daj Boze da se nas narod osvijesti i vise vjeri se posveti,Selam

      • @meho-Mora da sjedis na trecem spratu u N.Pazaru ili po nekim “trecim spratovima” po Bosni kada su ti Tihic i Bakir dobri.Ja sumnjam da je Radonjcic bolji ali Bakir i Tihic su veoma zasluzni za sve sto srbi rade po Sandzaku,od IZ pa na dalje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.