Bošnjaci Amerike: Cijenjeni Muftija, vaš uspjeh je i naš uspjeh

4
56

Bosnjacka_kulturna_zajednica_New_York_zajednicki_snimak5Poštovani Muftija,
Es-selamu alejkum!

Pune je dvije decenije od kako ste sa najbližim saradnicma preuzeli veliki emanet našeg naroda da formirate Mešihat Islamske zajednice u Sandžaku. Svjedoci smo da su na tom putu bile razne prepreke; kako od strane spoljnog faktora – neprijatelja našeg naroda, tako i od onog unutrašnjeg koji nisu najbolje shvatili šta znači imati svoju Islamsku zajednicu, svoj Mešihat, svoju instituciju, te kasnijih godina onog izdajničkog i podaničkog faktora, koji je svima nama vjernicima najteže pao.

Svjedoci smo da se formiranje Mešihata u Sandžaku dogodio u najtežem vaktu u historiji našeg bošnjačko-muslimanskog naroda, i to baš u momentu kada je divljala trodržavna srpska, crnogorska i hrvatska agresija na Bosnu i Hercegovinu i kada su velikonacionalisti sa skupštinskih i mitingaških govornica najavljivali potpuno uništenje našeg naroda u Bosni i Sandžaku. U četiri godine nepravdenog rata bošnjački civili postali su topovsko meso agresorskih krvožednih vojnih i policijskih trupa, koji su ih po logorima i kazamatima zatvarali, zlostavljali, silovali, proganjali, ubijali…dok su hiljadu džamija i drugih islamskih objekta nestajali u dimu i ruševinama bošnjačkih gradova, naselja i sela. Plan je bio jasan, potpuno istrebljenje bošnjačkog naroda i zatiranje svih tragova postojanja, baš kako je i Njegoš zapisao u svom zločinačkom Gorskom vijencu. Hvala Stvoritelju i svim svjesnim i hrabrim bošnjačkim sinovima i kćerima koji su stali u odbranu našeg naroda, koji su se goloruki ispriječili neprijateljima našeg naroda.
U tom tako teškom vaktu i Sandžak je bio pod srpsko-crnogorskom četničkom čizmom, bio je logor svim slobodnomislećim ljudima. Iste srpsko-crnogorske genocidne trupe rukovođene političkim i vjerskim vrhom od 90-tih pa sve do danas harale su i našim Sandžakom. Hapsili su nedužne civile, otimali ih iz vozova i buseva, namještali sudske procese, proganjali intelektualce i istaknute pojednice, dok su bošnjački narod proganjali sa svog rodnog topraka…

Cijeneni Muftija,
U tako teškim uslovima i neprijateljskom okruženju uzdizao se sandžački Mešihat Islamske zajednice. Nove generacije iz Medresa i FIN-a, obrazovnog sistema Mešihata, jačale su ovu instituticiju iznutra a štitili je iz vana od onih faktora koji ne misle dobro muslimanima i Bošnjacima. Danas, unotač svima napadima i instaliranim podjelama, Mešihat Islamske zajednice u Sandžaku je respektabilna institucija, koju moraju uvažavati i Beograd i Podgorica. Beogradski režim pod hitno mora shvatiti da je Mešihat sa sjedištem u Novom Pazaru jedina adresa na koju se trebaju obraćati, isto tako moraju prestati sa instaliranjem svojih poslušnika. To isto važi i za režim u Podgorici. Također nas raduju bratske veze Mešihata sa matičnom Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.

Poštovani Muftija,
Iako daleko od Sandžaka, svaki vaš uspjeh doživljavali smo sa posebnom radošću. Svi vaši uspjesi motivirali su i nas u dalekoj Americi. I za to smo vam zahvalni. Jer, dvadeset godina predanog rada za islam, muslimane, Bošnjake, Islamsku zajednicu je neopisiv doprinos za sadašnje i buduće generacije koje će naslijediti ovu jaku institituciju. U ime naših organizacija u New Yorku od srca vam čestitamo ovaj veliki jubilej, 20 godina predanog rada Mešihata IZ u Sandžaku, želimo vam da trajate sa svim vašim i vrijednim saradnicima i da u budućnosti vodite ovu instituciju.

Mahsuz selam,

Ago Kolenović, predsjednik Islamske zajednice & Kulturnog Centra Plav-Gusinje – New York
Ismet Pjetrović, Islamski centar Monticello – New York
Smajle Srdanović, rukovodilac Predstavništva Sandžaka – New York
Dr. Mersim Ziljkić, generalni koordinator izgradnje Šehidske džamije Plav
Muharem Purišić, Odbor za obilježavanje 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju – New York


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. bošnjaci amerike (sandžaklije u americi) to bi bio pravi naslov jer koliko vidim iz potpisa ovje se radi o bošnjacima iz sandžaka koji žive u americi, a to nisu jedini bošnjaci na dalekom kontinentu. manje snzacionalističkih naslova ne bi škodilo

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.