Bošnjače, upali svjetlo

5
19

Pojavom Bošnjačke kulturne zajednice na sandžačkoj (kulturno)-političkoj sceni, razmrslili su se mnogi čvorovi, upalila se svjetla koja razgone mrak, uzmuhali se političari kao muhe pred smrzavanje, a bogme su „pali“ i „predbračni“ dogovori i možda ponovno vjenčanje, nikad istinski razvedenih „supružnika“.

Znaju građani Sandžaka koji su to „supružnici“, ali ipak treba reći da su zbog njihovih međusobnih interesa i nazovi nesuglasica Sandžaklije dosta muke i trvenja podnijeli, a bogme i invalidskih kolica potjerali, da bi se pojedinci vječito u njima nalazili, jer su pristalice „supružnika“ ponekad  pucali jedni na druge, pa su često slučajni prolaznici bili kolateralna šteta njihovih „bračnih“ netrpeljivosti i svađa. Kada bi se „supružnici“ dobro zamjerili i naljutili, prangije su pucale. Bilo je i gubljenja života. Sve to zarad sitnošićardžijskih političkih interesa „pomirenih supružnika“.„Eto ti sad“, kako reče jedan dedo u kahvi „Navrh čaršije“: „Došlo vrijeme da se ponovo vjenčavaju i laskaju jedno drugome. Ada Bogami, oni se nisu nikad ni svađali. Jeli i pili zajedno, dolje po Beogradu, a veseli narod se svađ'o i bio. Braća se razdvajala, sinovi i očevi, komšije, a oni jok. Ne znate vi ta beogradska politika kakva je to pogan!“

Kako god bilo, mora se priznati da nama Bošnjacima fali jedinstva, slaganja, zajedničkog ulaganja i borbe za očuvanje nacionalnog i vjerskog identiteta. Pohvalno je što se čuju riječi i pozivi za ujedinjenjem i zajedništvom. Lijepo je to i, nadasve, veoma potrebno. Ipak se postavlja pitanje: sa kim, zašto i zbog čega. Zašto baš sada, kada se narod probudio i osjetio važnim, neki pozivaju na „minimum konsenzusa oko bošnjačkih pitanja“. Zašto baš sada pozivaju na „blagu retoriku“ kako bi se izbori za Nacionalne savjete sproveli mirno i bez političke tenzije? Zašto baš sada dovode srpske ministre da rovare po Sandžaku i ponovo nam prodaju maglu i šarenu lažu. Zašto pozivaju na „jedinstvo“, a toliko dugo su radili na svađi, razdvajanju i razjedinjavanju Bošnjaka. Zar nije bolje da odu i ostave Bošnjake na miru, da sami riješe svoje probleme i interese. Uostalom, bošnjačko pitanje je samo njihovo, što bi se srpski ministri u to miješali?

Oni to rade zato što je BKZ upalila lampu i razotkrila sijače mraka i netrpeljivosti. Ti sijači mraka su se uplašili svijetle budućnosti probuđenih, ili bolje reći rashavizanih Bošnjaka, pa sad pozivaju na „ublažavanje retorike“ koja će voditi „mirnoj i fer kampanji“.

Šta to znači?

To znači da će oni koji budu ukazivali na skoro 20 uzaludnih godina u kojima su nas (ne)posvađani „supružnici“, srpski ministri, vodili uprazno, biti optuženi da su huškači koji svađaju narod, razjedinjuju i dijele bošnjačko tkivo i nanose mu štetu. Oni ne žele da se njihov nerad razotkriva i spominje. Da se ukazuje na njihovu lijenost i javašluk, na  koketiranja sa beogradskim režimima, koje za uzvrat ništa dobro nije donijelo, osim što imamo urušenu ekonomiju, infrastrukturu, siromaštvo i bijedu na svim poljima koje su pregazili „vječiti supružnici.“ Oni kao da nam govore: „Vi šutite, a mi ćemo da radimo šta nam je volja. Iako vam nije dobro, ne smijete o tome govoriti, ne smijete tražiti da se poštuju prava i slobode. Iako živite u bijedi, nije šteta, trpite i ne zamjerajte se Beogradu. Radi nas saburajte, voljeli bismo još malo da vladamo.“

Sjećaš li se Bošnjo

Sjeća li se ko od Bošnjaka kada je otvorena posljednja fabrika u Sandžaku; izgrađena bolnica; neka stambena zgrada koju je gradila država, a ne privatnici; škola koju je podigla država, a ne strane donacije; fiskulturna sala ili neki sportski teren. Kada je i kako riješeno vodosnabdijevanje, posebno u Tutinu? Sjećali se koji Bošnjak kada je počela izgradnja zaobilaznice oko Novog Pazara? Zašto nije dovršeno asfaltiranje puta ka Delimeđu, na trasi u blizini Sopoćana? Kada je počelo popločavanje Isa-begovog trga u centru našeg grada? Kada je „preoran“ centar novopazarske čaršije? Sjećate li se kada nam je „ljider“ obećao 60-tospratnicu na onom istom mjestu gdje pazarski tajkuni grade stambeno-poslovne prostore, u ulici AVNOJ-a, naočigled Suda i svog njegovog radno sposobnog establišmenta. Sjećate li se, Bošnjaci, ko nam je donio nedemokratski Ustav i otjerao nas u „ostale“? Ko nam napisa „Bože pravde“ preko glava u novim pasošima? Ko (ne)omogući nama da pišemo i učimo na bosanskom jeziku? Ko  ne učini ništa da nas sačuva od poplava, treskanja po rupama sandžačkih puteva? Ko ne učini ništa da omladinu zaposli otvaranjem novih radnih mjesta, da izgradi koji most preko Jošanice na potezu od novopazarskog naselja Svojbor do „Ukrasa“?  Ko ne napravi prugu, aerodrom, „Ljeskova Citi“?

Sjetite se ko zaposli onoliko radnika, ni broja im se ne zna, u lokalnoj samoupravi u gradovima u kojoj „supružnici“ vlast imaju? Ti radnici, kojih ima „preko eja“, pojedu mjesečno po jednu (ne)asfaltiranu ulicu u Tutinu, Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju. Pojedu most na sandžačkim rijekama, školu, sportsku salu ili neki sportski teren. Sjetite se praznih obećanja srpskih ministara koji Sandžak pohode samo pred neke izbore. Obećavaju kule i gradove, a kad dobiju mandate, zaborave ono što su pričali. Da se svega ovoga ne bi sjetili, „supružnici“ pozivaju na „fer i mirnu kampanju“ na izborima za Nacionalni savjet Bošnjaka.

Bošnjak više neće da šuti

Srpski ministri žele da ušute Bošnjaka, da ne govori, da glavu saginje, da je miran i ponizan, da trpi i sabur čini. Oni bi da, zahvaljujući našoj šutnji, dobiju bošnjačko povjerenje kako bih nas u narednih 20 godina ponovo lagali, obmanjivali, bacali nam so u oči, otvarali i gradili samo na riječima, pazili i štitili samo dok mitingaše u predizbornim kampanjama.

Izbori za Nacionalni savjet Bošnjaka će biti referendum na kome će snage odmjeriti zdravo bošnjačko tkivo, koje štiti nacionalne i vjerske interese, i srpski ministri, čija politika vuče ka beogradizaciji, srbizaciji i asimilaciji.

Ružno je i čudno, gospodo vječiti supružnici, da od siromašnih i diskriminisanih tražite da budu poslušni, i to baš vama što ste ih na ove grane i doveli. Nemojte to tražiti od naroda koji se probudio i rashavizao. Ne tražite od Bošnjaka da budu taoci vašega nerada. Nemojte govoriti da sandžački Bošnjak pati od kompleksa niže vrijednosti. Nije iskompleksiran onaj koji traži i zahtijeva. Iskomplekirani ste vi koji pored očite diskriminacije i kršenja ljudskih i vjerskih prava kažete da se prava Bošnjaka ne krše. Promijenio se Bošnjo. Glavu je podigao visoko ka nebu. On je stasao da traži, da se bori i zahtijeva svoja prava koja se u demokratskim državama sama daju, ostvaruju i implementiraju. Vi biste se trebali od kompleksa liječiti jer ste ih puni kao bostan spica. Sramota je pozivati Bošnjake na sabur i strpljenje ka ostvarivanju njihovih zagarantovanih prava. Nemaju Bošnjaci vremena niti žele da uzalud potroše godine koje dolaze. Dosta je bilo lažnih obećanja i prazne priče. Dosta ste nam vremena proćerdali, zato je vakat da stvar prepustite „našim ljudima“. Ako nećete, Bošnjaci će to sami uzeti na prvim narednim izborima.

P.S. „Alahemanet tetka Nafo!“

Autor: Sead Šaćirović

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. I škola i istina i čovjekoljublje su na strani pravih Bošnjaka koji svojim radom unose svjetlo a razgone tamu. Koji podižu svijest Bošnjaka i rade na očuvanje njihovome. A izdajice neka idu svojim putem. Lijepo stoji na kraju”Alahemanet tetka Nafo”.

  2. Naravno da Bošnjaci moraju i trebaju podići glave. Ovi što se brane “da smo mnogo digli glavu” moraju da shvate da je vrijeme pokornih i mirnih prošlo. Niko nema pravo da se krije iza doktorskih ili magistarskih titula i zvanja a da u praksi nikakvog doprinosa za očuvanje nacije i vjere ne daje. Pravo da kritikuje ima samo onaj koji radi i doprinosi bošnjačkoj afirmaciji i razvoju, u suprotnom neka nastavi da ćuti i sakriva svoje licimjerstvo iza titula koje nisu opravdane djelom.

  3. Promjene! To mi hocemo, a ne balade. Dostojenstvo da nam se vrati, a ne da se podrazumijevamo ko god da pravi vladu hoce Bosnjaci ne prave problem prihvataju sve uslove. A koalicija SDP i SDA na sledecim izborima je kako mi se cini sve izvesnija, dugo su skrivali tu vezu sad ce da je obelodane i sav Bosnjacki narod da naprave budalama.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.