Bosanskom “Agrokomercu” se trebaju vratiti oduzeti objekti u Novom Pazaru

0
16

Novi Pazar – Agencija za privatizaciju Federacije BiH pokrenula je proceduru vraćanja imovine preduzeća FBiH iz zemlja regiona. Agencija je sa advokatom iz Beograda potpisala ugovor čiji je predmet vraćanje nekretnina preduzećima iz Federacije, među kojima su “Agrokomerc”, “Šipad”, “Hepok”, navode Dnevne novine SAN.

Agencija je postupila po Zakonu o početnom bilansu u kojem je definisano da se tužbe za svaku nekretninu podnose posebno, a kojom se traži vraćanje nekretnine i uknjiženje na Vladu FBiH.

– Mislimo da ne bi trebalo postupati po Uredbi Vlade Srbije koja osporava vlasnišvo koje je zagarantovano međunarodnim ugovorom o sukceciji i da je ovo jedina procedura po kojoj bi trebalo postupati, kako bi se steklo pravo na povrat imovine. O tržišnoj vrijednosti imovine još se ne može govoriti, jer postoji samo procena knjigovodstvene vrijednosti iz 1999. godine. Ali, kada se vidi spisak imovine, jasno je da se radi o ogromnoj vrednosti – rekao je za “SAN” Fikret Talić pomoćnik direktora za pasivni podbilans Agencije za privatizaciju FBiH.

Samo “Agrokomerc” je u početnom bilansu 1999. i 2004. godine prikazao da u pasivnom podbilansu ima 24 objekta, od čega 16 u Hrvatskoj, pet u Srbiji, a po jedan u Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori, ali je Agencija našla još 40 “Agrokomercovih” objekata u regionu, koje je uvrstila u centralni registar.

U Beogradu ovo preduzeće ima sedam poslovnih objekata i zgrada, od kojih je jedan prostor u Ulici Kneza Miloša. Jedan objekt ima šest spratova, a u posedu su dva stana i poslovni prostori u Novom Pazaru, Nišu i Crvenki.

Pošto se radi o pravu koje ne zastarijeva, u Agenciji su spremni tužbama ići do međunarodnog suda, a oko pedeset predmeta je upućeno preko Pravobranilaštva FBiH. Kako kaže Talić, teško je predvidjeti bilo kakav rok za okončanje postupaka, ali je bilo krajnje vrijeme da se postupak počne, što je nekada teško, jer je neko u posjedu nekretnine već 20 do 30 godina, formirana su preduzeća…

Izvor: EKapija.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.