Bolji sam s Tadićem nego sa Silajdžićem

11
8
Suljeman Tihić, predsjenik SDA BiH

Posjeta Beogradu Sulejmana Tihića, lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, koja je naišla na kritike u Sarajevu, imala je samo jedan cilj: učvršćivanje konstruktivne politike sa susjedima. „Apsurdno je da se ovaj moj angažman ocjenjuje negativno. To čine oni koji žele podilaziti javnosti i sprovoditi populističku politiku radi svoje lične finansijske i druge koristi“, izjavio je Tihić za „EuroBlic“.

Šta su ključni efekti vaše posjete Beogradu? Šta vam je rekao srbijanski predsjednik mimo kamera i mikrofona?
– Četiri godine SDA i ja lično čekamo da Predsjedništvo BiH počne raditi svoj posao i da otvori dijalog sa Srbijom, da rješava otvorena pitanja koja definitivno postoje. Nažalost, to se zbog podilaženja javnosti i populističkih politika nije desilo i mi smo odlučili da napravimo ovu državno-stranačku posjetu Beogradu i Novom Pazaru. Da ne prejudiciram i ne otkrivam detalje, ali u konkretne efekte te posjete javnost će se uskoro uvjeriti. Prvi rezultat je oslobađanje Mirsada Salkića. Sličan ishod očekujemo i u drugom takvom slučaju. SDA djeluje konkretno i u interesu države i građana, dok neki drugi nacionalističko-populističkom retorikom rade isključivo za svoju finansijsku i drugu korist.
Postali ste promoter dobrosusjedskih odnosa BiH sa Srbijom. Jedni to pozdravljaju, ali drugi, posebno u Sarajevu, na to gledaju vrlo kritički. Kako to komentarišete?
– Dobri odnosi sa svim susjednim zemljama moraju biti strateški cilj BiH s obzirom na to da svi težimo punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Alternativa saradnji sa susjednim zemljama je stagnacija i udaljavanje od EU, što ne može biti cilj jedne konstruktivne politike.
Je li to nova politika Sulejmana Tihića i SDA?
– Nije to nikakva nova politika. Od osnivanja je SDA u kontinuitetu imala otvorenu politiku i oduvijek je pokazivala spremnost za konstruktivnu saradnju i dijalog. To što još od prije rata, pa tokom rata i danas nismo nailazili na razumijevanje, o tome treba da razmisle lideri i rukovodstva drugih političkih partija koje nas danas kritikuju zbog konstruktivne politike i dijaloga sa susjedima.
Nedavno ste izjavili da ste u boljim odnosima s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem nego s Harisom Silajdžićem. Je li to zaista tako?
– Prije svega, nisam izjavio onako kako je preneseno u jednom sarajevskom sedmičniku. Sa Borisom Tadićem jesam u vrlo dobrim odnosima i to je pozitivna stvar. Što se tiče odnosa sa Silajdžićem, od saradnje ne bježim i trudio sam se da je razvijem, međutim svaki put sam nailazio na nerazumijevanje.
Stalno se „sporite“ sa Silajdžićem, nedavno je to bilo oko Dobrovoljačke i Srebrenice. Šta žele Bošnjaci, vaše potencijalno biračko tijelo: umjerenu politiku centra i dobrosusjedske odnose ili im treba priča „protiv onih drugih“?
– Bitna razlika između mene i Silajdžića jeste u tome što je za mene politika umeće mogućega, a za Silajdžića je politika prije svega populizam i podilaženje javnosti. Moj stav po navedenim slučajevima je jasan – oni su posao pravosudnih institucija, a ne politike. Na politici je, zapravo, isključivo zadatak da stvara ambijent u kojem će pravosuđe biti nezavisno, profesionalno i nepristrasno.
Ko će biti kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsedništva BiH? Zašto još samo vaša stranka nije donela tu odluku?
– O tome će odluku donijeti organi stranke. Izborni zakon je jasan po pitanjima rokova za prijavljivanje kandidata i mi ćemo te rokove ispoštovati. Nema potrebe za žurbu.

Intervju vršila: Suzana Stambol

Izvor: Blic.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

11 KOMENTARI

 1. DA HOCETE BAR DA NAPISETE STA ZNACI “POKUDJEN KOMENTAR”,DA ZNAMÓ.AKO HOCETE DA VAS HVALIM E,ONDA STE SE GRDNO ZEZNULI.ZNAM DA IMA OVDE SVASTA ALI NI CENZURA NIJE DOBRA.

  • Na ovom sajtu nema cenzure …

   Koji komentar ne treba biti vidljiv odlučuju posjetioci ovog sajta …

   Međutim, ako Vas zanima šta je to pisalo što su posjetioci odlučili da se briše, možete da kliknete na “Click here to see” – ili kada bude preveđeno “Vidi komentar” i da ga vidite …

   • za Mirzu-mene ne interesuje muftija.Bitan mi je čovjek koji je svojim izjavama ponizio gradjane Sarajeva (slučaj Dobrovoljačka),ponizio Bošnjake potpisujući dokument iz Pruda,i mnogih drugih sporazuma sa Dodikom koji su na stetu BiH i Bošnjaka.Samo te pitam da li je ikad potpisao sporazum o povratku 342000 protjeranih bosnjaka u RS.Nikad.Ko su ti članovi stanke koji takvu politiku podršavaju.Po mom mišljenju podrzavanje takve politike vodi u nestanak bošnjačkog čovjeka.Kad su u pitanju izjave u Sarajevu i Dobrovoljačkoj on je tada bio u logoru i nije mogao znati da su gradjani Sarajeva tih dana branili gole zivote.Dakle on govori o tim navodnim zločinima srpskim ustima a ne istinom.To je najveći problem rata u BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.