Bojkot Čiplićevih izbora za BNV i obavijestiti svijet o diskriminaciji!

8
24

Sjeverni Sandžak – Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) je najavila da će bojkotovati nove Čipliućeve izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće i da će o toj diskriminaciji Bošnjaka obavijestiti cijeli svijet.

Kao nosilac izborne liste BKZ na junskim izborima, Muftija Muamer ef. Zukorlić je izjavio:

„Bošnjačka kulturna zajednica će pojačati aktivnosti predstavljanja obespravljenosti Bošnjaka pred međunarodnim institucijama. Pozivamo i predstavnike OEBS-a u Srbiji da, nakon svega što se dešavalo, prestanu blagonaklono da posmatraju nezakonite radnje Ministarstva za ljudska i manjinska prava”, rekao je Muftija Tanjugu.

On je najavio da će BKZ aktivno pozivati na bojkot tih izbora, kao i da će pokrenuti sudski postupak pred domaćim sudovima i Sudom za zaštitu ljudskih prava u Strazburu.

Muftija Zukorlić, koji u Varšavati prisustvuje međunarodnom simpozijumu o statusu muslimana u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, u organizaciji Organizacije islamske konferencije, tvrdi da je na tom skupu bilo riječi o položaju muslimana u Sandžaku i statusu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Prema njegovim riječima, jedan od izlagača je bio izaslanik Generalnog sekretara OEBS-a, koji je govorio na temu njihove uloge u ostvarivanju prava pripadnika različitih zajednica. U raspravi koja je potom uslijedila, naveo je muftija Zukorlić, bilo je riječi o ulozi OEBS-a u rješavanje problema muslimana u Sandžaku i pitanju pristrasnosti predstavnika te međunarodne organizacije u predizbornoj i postizbornoj proceduri za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Muftija Zukorlić je kazao da ponavljanje izbora za BNV predstavljaju nastavak opstrukcije biračke volje Bošnjaka i da se time „želi dobiti novi prostor kako bi se umanjili efekti pobjede BKZ-a”.

„Za Bošnjačku kulturnu zajednicu to nisu novi izbori, već još jedna demonstracija diskriminatorskog ponašanja vlasti koji po svaku cijenu želi imati predstavnike Bošnjaka po svojoj meri, kako bi se nastavilo održavanje obespravljenosti bošnjačkog naroda u Srbiji”, naveo je muftija.

Muftija Zukorlić je uvjeren da je dogovor predstavnika sve tri izborne liste od 9. novembra postignut u Beogradu, pod okriljem resornog ministarstva i ambasadora OEBS-a, zaprijetio „da raskrinka učesnike falsifikata i nezakonitih radnji”, u kojima su, kako tvrdi, „učestvovali (Rasim) Ljajić i pojedinci iz ministarstva za ljudska i manjinska prava”. Zato se, smatra on, pribjegava raspisivanju novih izbora.

„Kako drugačije shvatiti bježanje od preuzete obaveze tumačenja člana 98. Zakona o nacionalnim savjetima te odustajanje od zahtjeva da se sudskim putem utvrdi falsifikat dva vijećnička mandata Bošnjačkog preporoda”, rekao je on.

Izvor: Politika.rs, SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

  1. Mi, koji smo visočije (geografski),bolje vidimo! A vidimo da Zukorlić ima pravi kurs, pa je u Sjenici (i pored krađe SDP-eovca), dobio dve trećine glasova. A Rasim, zamislite samo šesto kukavnih glasova, porodice i rođaka.

  2. Moramo podrzati muftiju ako zelimo da opstanemo ,jer sve sto dolazi iz Beograda mirise na diskriminaciju na obespravljenost.Ko veruje u Boga i istinu ne smije podlegnuti strahu.ZIVIO NAM MUFTIJA

  3. Da smo ih pobjedili i sa 90% oni nam ne bi priznali pobjedu jer njima smetaju oni koji će da ukazuju na probleme sa kojima se suočavamo a problema je na pretek,ekonomski,politički,vjerski.Njima treba ovakva kanalizacija koju sad imaju u Beogradu a iz našeg je naroda.Braćo ja mislim da mi treba da bojkotujemo ne samo te izbore veće sve koje organizuje ovakva vlast,nema šta da izgubimo i onako nas optužuju za extremizam,fundamentalizam pa nek nam pridodaju ako hoće još koji atribut.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.