BNV – trn u oku režimu

4
25

“sandžak” – Šestog juna prošle godine, na održanim izborima za Nacionalne savjete nacionalnih manjina, Bošnjačka kulturna zajednica, koju je predvodio glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić,  dobila je najveće povjerenje građana. Od 35 vijećnika, poslije izbora, Bošnjačka lista Sulejmana Ugljanina osvojila je 13, dok je Bošnjačkom preporodu bliskom Rasimu Ljajiću pripalo 5 mandata. Konstitutivnoj sjednici 7. jula prisustvovali su vijećnici BKZ i dva vijećnika liste Bošnjački preporod.

Istu sjednicu su bojkotirali vijećnici Bošnjačke liste, koju podržava Stranka demokratske akcije Sulejamana Ugljanina, i tri vijećnika Bošnjačkog preporoda Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića. Predstavnici BKZ-a tvrde da je na konstitutivnoj sjednici Vijeće konstituirano, dok Ministarstvo za ljudska i manjinska prava to osporava. U tom ministarstvu kažu da na konstitutivnoj sjednici nije postojala dvotrećinska većina za formiranje Nacionalnog savjeta Bošnjaka. Inače, poslovnik koji je važio za sve ostale manjinske narode u Srbiji, nije važio za Bošnjačku nacionalnu zajednicu. Nacionalni savjeti 18 manjina u našoj državi izabrani su prostom polovinom, dok su Bošnjaci svoj savjet morali birati uz prisustvo dvije trećine vijećnika, jer su, kako je rečeno, Bošnjaci specifični.

Na takve izjave reagirali su predstavnici Liberalno demokratske partije koji su smatrali da se radi o rasističkoj izjavi. Manipulacije i podvale pri konstituiranju Bošnjačkog nacionalnog vijeća oštro su kritizirale i nevladine organizacije: Jukom, Građanska inicijativa, Urban in i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Ove organizacije od nadležnih državnih organa, uključujući i tužilaštvo, zahtijevale su „hitno ispitivanje krivične odgovornosti pojedinaca iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava zbog zloupotrebe službenog položaja i drugih krivičnih djela.“
“Izjava Petra Antića, visokog zvaničnika Ministarstva, da je Ministarstvo odlučilo da se neke odredbe Statuta o izboru Bošnjačkog nacionalnog vijeća izbace, kao i da je odredba koja uređuje da je za verifikaciju mandata nacionalnog vijeća potrebna dvotrećinska većina umjesto ranije proste većine dodata u cilju stabilnosti i specifičnosti bošnjačke nacionalne manjine je vrijeđanje zdravog razuma.” – istakao je Milan Antonijević iz Jukoma.

Direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta kaže da je ministarstvo u slučaju BNV radilo sve što ne bi smjelo: „Država se već ranije uplela u odnose unutar Islamske zajednice i sada je samo dodatno zakomplicirala situaciju i izazvala nove podjele unutar bošnjačke manjine, što se može negativno odraziti i na cijeli taj dio Srbije, pa i na opću stabilnost zemlje.” – zaključio je Dereta i dodao da je riječ o očiglednom političkom utjecaju, jer Ministarstvo štiti interese koalicionih partnera iz vladajuće koalicije na štetu opozicije.

Zbog svega što se izdešavalo i zbog svih izjava ministra Čiplića, LDP je zatražio od Vlade Srbije smjenu ovog ministra do koje još uvijek nije došlo, a vjerovatno neće ni doći. Ministra Čiplića, a ni našu Vladu, uopće nisu dotakle, niti su ih se ticale izjave tri nezavisna regulatorna tijela – zaštitnika građana, zaštitnika prava manjina i povjerenika za informacije od javnog značaja – koji su utvrdili da postoji veliki broj nepravilnosti, kao i da ima uvjeta za podnošenje krivičnih prijava protiv visokih funkcionera naše države.

Poslije dva sastanka kome su prisustvovali predstavnici sve tri bošnjačke liste, ministar Čiplić i ambasador OESC-a Kipreos, stvari su krenule u malo pozitivnijem smjeru. Do trećeg sastanka, krajem prošle godine, na kome je trebalo doći do dogovora kako bi BNV nastavilo nesmetani rad, nije došlo, jer  “zaštitinik ljudskih i manjinskih prava” nije tražio odgovor od Zakonodavnog tijela Skupštine Srbije kome pripadaju mandati, vijećnicima ili listama, jer je cijela frka oko BNV upravo vezana za mandate i blanko ostavke.

A onda, ministar za ljudska i manjinska prava, Svetozar Čiplić medijima daje izjavu da su raspisani izbori za BNV za 17. april. Bošnjačka kulturna zajednica oštro je protestirala zbog odluke Ministarstva za ljudska i manjinska prava da budu ponovljeni izbori za Nacionalni savjet Bošnjaka i da se formira privremeni organ upravljanja. Ova lista tvrdi da ponovljeni izbori nisu izbor, već izborna farsa i nastavak diskriminacije Bošnjaka koju sprovodi sadašnja vlast. Predstavnici liste Bošnjački preporod kažu da novi izbori, kao ni funkcioniranje paralelnih struktura nisu najbolje rješenje, dok predstavnici Bošnjačke liste izlazak na izbore uvjetuju ukidanjem okruga. A poslije svega ovoga, razmatrajući pritužbe, Evropski parlament donosi rezoluciju u kojoj se, pored ostalog, direktno izražava zаbrinutost u pogledu uspostаvljаnja Bošnjаčkog nаcionаlnog sаvjetа i pozivа nа brzo okončаnje procesа formiranja Nacionalnog savjeta Bošnjaka u sklаdu sа prаvilimа, pri čemu se od Srbije zahtijeva da dozvoli legitimno predstаvljаnje Bošnjаka u Sаvjetu. Evropski parlament je, u tački 25 svoje rezolucije, jasno ukazao na kršenje zаgarantiranih nаdležnosti ovog nаcionаlnog sаvjetа, i to od strаne nekih ministаrstаvа i lokаlne sаmouprаve, pri čemu pozivа vlаsti dа odgovore na upućene pritužbe.

To je ukratko hronologija svih događaja koji su pratili izbore i formiranje Bošnjačkog nacionalnog savjeta. Možda je tekst dosadan, ali predstavlja realnost Bošnjačkog naroda u državi Srbiji. A da, da za kraj da ne zaboravimo kazati da je ministar Čiplić rekao da će na nove izbore izići četiri liste koje će predstavljati Bošnjake. Postavlja se pitanje: Odakle “našem” ministru takva ideja kad do izbora ima još tri i po mjeseca? Možda mu je takvu informaciju šapnula ptičica sa grane, ili ministar Čiplić ima neke posebnosti čijeg postojanja ni on sam nije svjestan.

Autor: Dženita Nicević


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. 1,57 milijarde muslimana u svijetu ili 23% svjetske populacije samo manja grupa u Crnoj Gori i Srbiji misli da je musliman nacionalno, a ne vjersko ime.

    Bošnjaci smo, jer svi muslimani i hrišcani u Evropi i svijetu, osim vjerskog, imaju i vlastito nacionalno ime. Imamo svoje ime i svoj jezik koji je zvanično i naučno priznat pod nazivom bosanski.

    Zivio BNV

      • mislim da i onaj koji nema dana skole zna da ovakva politika iz beograda koju vodi u sandzaku samo jos vise ljude u sandzaku podstice za teznjom da oni imaju pravo na normalan zivot kulruru obrazovanje i sve evropske standare.sandzacko javno mjenj svakim danom je sve jace i jace prosloje vrijeme sjasi murta da pojase kurta.sandzaklijo digni glavu i vidi stasi dosad patnji i tortura doziveo-otvorimo oci i usi pa kazi dostaje bilo nase patnje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.