BNV oslobođeno od jednostranačkog uticaja i nerada

0
6

Razmišljajući šta da napišem u povodu održanih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, imao sam nekoliko dilema. Ipak, odlučio sam da ovo svoje pisano viđenje svedem na javnu zahvalnost sandžačkim Bošnjacima na pokazanom dostojanstvu, ali i ukažem na važnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Kada je u januaru mjesecu osnovana Bošnjačka kulturna zajednica mnogi su minimizirali njen značaj, uticaj i snagu koju ona ima među Bošnjacima, posebno u Sandžaku. Cjelokupna predizborna atmosfera bila je usmjerna na nipodaštavanje i omalovažavanje ljudi koji vode Bošnjačku kulturnu zajednicu, na čelu sa glavnim muftijom Muamer-ef. Zukorlićem. Dok su  „nazavisni“  promovisali svoju „nezavisnot“, „zavisni“ dosadašnji nered i „ljidersku ikonu“, pobjednički tim Bošnjačke kulture zajednice je govorio jezikom činjenica, istine i svojim dosadašanjim rezultatima. Iz tog razloga, nameće se pitanje važnosti uloge Bošnjačke kulturne zajednice u preuzimanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Njena uloga je značajna zato što su Bošnjaci na ovim izborima dali maksimalni legitimitet Bošnjačkoj kulturnoj zajednici u zaštiti, promociji i afirmaciji suštinskih nacionalnih pitanja Bošnjaka u Srbiji.

U toku predizborne kampanje često smo mogli da čujemo kako ovo nisu tako važni izbori, što je neposredno degradilo i sam značaj Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Iz tog razloga ukazat ću na značaj i ulogu Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Po slovu Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, manjinske zajednice imat će samouprave u kulturi, obrazovanju, obavještavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma. Država će za navedene nadležnosti morati da obezbijedi i adekvatna novčana sredstva. Šta Bošnjaci dobijaju od Bošnjačkog nacionalnog savjeta? Preko svoje novoizabrane skupštine Bošnjaci će imati pravo da učestvuju u procesu odlučivanja, ili pak da odlučuju o pitanjam iz navedenih oblasti, koje definiše sam Zakon, ali i da osnivaju ustanove, privredna društva i druge organizacije. U oblastima iz svoje nadležnosti, predstavnički organi, odnosno Bošnjačko nacionalno vijeće, imat će pravo pokretanja zakonodavnih inicijativa, te mogućnosti da prate sprovođenje zakona i drugih propisa. Međutim, predstavničko tijelo Bošnjaka, odnosno Bošnjačko nacionalno vijeće, imat će pravo da učestvuje u pripremi i izmjenama propisa kojima se uređuju Ustavom garantovana prava Bošnjaka. U oblasti obrazovanja, između ostalog, Bošnjačko nacionalno vijeće može da osniva ustanove vaspitanja, obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda, samostalno ili zajedno sa Republikom.

Još jedna važa stvar u domenu obrazovanja jeste ta što će Bošnjačko nacionalno vijeće Nacionalnom prosvjetnom savjetu predlagati programe osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i osnove vaspitnog programa za sadržaje koje izražavaju posebnost nacionalne manjine, a naručito iz oblasti istorije, muzičkog vaspitanja i likovne umjetnosti. Bošnjačko nacinalno vijeće od Vlade Republike Srbije može zatražiti ukidanje, odnosno poništenje propisa državnih organa i posebnih organizacija koje nisu u skladu sa zakonima koji se odnose na nacionalne manjine. Bošnjačko nacionalno vijeće može da sarađuje i sa međunaronim i regionalnim organizacijama, državnim organima, ustanovama u matičnim zemljama.

Rezultati ovih izbora otvorili su novo poglavlje u nacionalnoj istoriji sandžačkih Bošnjaka, a Bošnjačko nacionalno vijeće oslobodili jednostranačkog uticaja i nerada. Period koji je pred nama bit će prepun izazova, ali probuđene nade poslije ovih izbora neće iznevjeriti očekivanja Bošnjaka.

Autor: Fahrudin Kladničanin

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.