BNV, Internacionalni univerzitet i drugi problemi u Sandžaku su uslov Srbije za EU

1
9

U izvještajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta o napretku Srbije, koji će biti objavljeni 9. novembra naći će se i negativne ocjene o nekoliko važnih područja. Jelko Kacin, isvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju kaže da su među najkritikovanijim oblastima reforma pravosuđa, nezapočeta a kamoli završena restitucija, situacija u Sandžaku i stanje na medijskoj sceni Srbije.

RFE: Lokalni mediji u Srbiji već pišu o tome da će biti dosta kritika u pretstojećem godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije. Da li je to tačno?

Kacin: Očigledno je da su neke stvari jednostavno nezavršene, pa je zato normalno da se to i konstatuje u izvještaju Evropske komisije, a i u izvještaju koji ću ja dostaviti Evropskom parlamentu početkom novembra. Izvještaji su, zapravo, namijenjeni tome da se ukaže na nedostatke, kako bi se ti nedostaci otklonili i prevazišli.

RFE: Koje kritičke primjedbe se mogu očekivati u vašem, kao i u izvještaju Evropske komisije, kad je u pitanju reforma pravosuđa u Srbiji?

Kacin: Toliko puta je bilo rečeno šta treba završiti u reformi pravosuđa, a još uvek nisu sve sudije koje nisu prošle reizbor dobili individualna rešenja, tako da ne mogu koristiti pravne lijekove koji im stoje na raspolaganju. To je, jednostavno, neodrživo i to smo nekoliko puta rekli i ministarki pravosuđa i predsjedniku Vlade. To se mora prevazići i to brzo. Istina je, s druge strane, da Hrvatska, koja završava pregovore sa Evropskom komisijom, još uvijek nije završila poglavlje – pravosuđe. To jeste najteže i najkompleksnije područje, ali Srbija ne može sebi dozvoliti da to koristi kao izgovor da ne odradi neke stvari koje su odavno morale biti odrađene.

RFE: Upozoravali ste vlasti u Beogradu i u pogledu njenih neispunjenih obaveza vezanih za restituciju?

Kacin: Što se tiče restitucije, ja sam na to upozoravao posljednje dvije godine. Čak sam dobio i najavu da će do kraja ove godine zakon o restituciji biti usvojen. Pošto od tog obećanja očigledno nema ništa, dobro je da se na to i upozori.

RFE: Kad je u pitanju Sandžak, šta će se u izvještajima konstatovati?

Kacin: Ukazat će se na probleme konstituisanja manjinske zajednice koje do sada nije uspelo iz nekih razloga koji narušavaju pravnu državu zbog diskriminacije i pokušaja da se uvedu neka druga pravila koja uopšte nisu postojala. Posle intervencije vašeg ombudsmana i uz pomoć OEBS-a, problemi su počeli da se rješavaju, ali to je još uvijek nezavršen posao. Dok se to ne riješi, dok se ne formira Bošnjačko nacionalno vijeće, na to jednostavno treba upozoravati. Dobijam, također, informacije da u Sandžaku imaju velike poteškoće sa međunarodnim univerzitetom. Nisu, naime, dobili potvrdu za neke nove programe koju odavno čekaju. Mislim da Beograd tu vodi neku politiku koja je apsolutno kontraproduktivna, koja je konfliktna i koja nikako ne doprinosi tome da se imidž Srbije popravlja. Naprotiv, čak i u području položaja manjina, gde su napravljeni neki pomaci, sve ovo što sam pomenuo Srbiju vuče nazad.

RFE: Kako će u izvještajima biti opisana medijska situacija u Srbiji?

Kacin: Tu će se ukazati na dvije stvari. Prva je ta sprega medija i politike, gdje se tačno zna kojoj političkoj opciji pripada koji medij, odnosno, koliko je neprofesionalno novinarstvo tih medija, zato što su naklonjeni ovoj ili onoj strani. Može se slobodno reći da od nezavisnog medijskog prostora u Srbiji nije ostalo skoro ništa. Drugi problem je što neki slučajevi pritiska na novinare još uvijek nisu procesuirani, tako da to ostaje rak-rana Srbije. Bez napretka na području medija ne možete očekivati ni neki veliki pomak u politici. Mediji, naime, u ime javnosti, kontrolišu političare, dok je u Srbiji obrnuto – mediji su kontrolisani od strane politike.

RFE: Možete li se osvrnuti na očekivanje koje je izrekao Božidar Đelić, potpredsjednik Vlade za evropske integracije. Rekao je da će ocjena Evropske komisije biti generalno pozitivna. Iako, dodao je, neće biti ni blizu prošlogodišnjem pozitivnom izvještaju kada je Srbiji odmrznut Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?

Kacin: Ja nikako ne bih želio ocjenjivati izjave jednog od potpredsjednika srapke vlade. Srbija je suverena zemlja i može najavljivati šta će biti u izvještaju Komisije. Međutim, taj isti političar je poznat po tome da svašta najavljuje, posebno datume, i ja bih to ostavio njemu.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. prepoznao je jelko kacin ko u sandzaku zagovara demokratske principe i ko moze voditi u evropu ovaj napaceni narod. onaj nas dvojac ministarski se sada nista ne pita, ne u srbiji vec u sandzaku i u svakoj posebnoj opciji. cini mi se da sdp rasima ljajica sprovodi bolje politiku sps-a nego i sam sps. jeli moguce da se cijela rasimova garnitura ne smije i ne moze, naravno ako zeli, suprotstaviti onim koji su perjanice milosevicevog rezima. jeli moguce da smo svi postali taoci sps politike i ovo ispada da su svi bosnjacki glasovi otisli sps-u. ni jedan bosnjak, sem onog kojeg rasim postavi za predsjednika partije, nije ni sanjao da se ovako nesto i ovoliko moze pokloniti onima koji su sprovodili strahovladu u sandzaku svih onih i ovih godina. aferim rasime i njegov predsjednice. sve ste prodali.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.