BNV i Grad Novi Pazar traže zaustavljanje diskriminacije nad Bošnjacima

0
26

Bošnjačko nacionalno vijeće i Grad Novi Pazar danas su uputili zahtjev direktorima škola u Novom Pazaru kojim je traženo da se zaustavi postojeća agresivna diskriminacija nad Bošnjacima, prilikom upisa djece u škole.

Od direktora škola na teritoriji grada Novog Pazara se zahtjeva da se prilikom upisa djece u škole, jezik na kome će djeca pohađati nastavu odredi shodno nacionalnoj pripadnosti roditelja a da se roditeljima koji žele da njihova djeca pohađaju nastavu na nematernjem jeziku omogući ostvarivanje tog prava podnošenjem pisanog zahtjeva.

U pismu je također traženo da se spriječi vršenje pritisaka na roditelje od strane zaposlenih u cilju odvraćanja od pohađanja nastave na bosanskom jeziku te širenje dezinformacija o nemogućnosti nastavka daljeg školovanja učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

Direktorima je zatraženo da se omogući ovlaštenim predstavnicima Vijeća pristup školama u cilju praćenja kvaliteta nastave na bosanskom jeziku, uslova pod kojima se odvija nastava na bosanskom jeziku, komunikacija sa roditeljima, te praćenje postupka upisa učenika i implementacije zahtjeva.

Naročito je zatraženo da se u svim obrazovno-odgojnim ustanovama u Novom Pazaru ponovi postupak izjašnjavanja o jeziku nastave najkasnije do 30. septembra 2019. godine, zbog ustanovljene diskriminacije u pogledu uskraćivanja prava na obrazovanje Bošnjaka na maternjem bosanskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno vijeće i Grad Novi Pazar će preduzeti sve zakonom propisane mjere protiv direktora i zaposlenih u školama koji ne ispoštuju zahtjeve.

Zahtjev je u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća potpisala predsjednica dr. Jasmina Curić, a u ime Grada Novog Pazara, predsjednica Skupštine Ifeta Radončić.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.