BKZ Plav: ‘Organizacioni odbor za obilježavanje sto godina od stradanja Plava i Gusinja nas je ignorisao’

4
22

Plav – Dana 04.02.2013. godine održana je Konstituivna sjednica Organizacionog Odbora za obilježavanje sto godina od stradanja Bošnjaka i Albanaca Plava i Gusinja u sastavu:

.

.

.

.

  1. Orhan Šahmanović (Predsjednik Opštine i Predsjednik OO BS)-predsjednik
  2. Prof. dr. Šerbo Rastoder(Akademik – utemeljivač)
  3. Reis Rifat ef. Fejzić Član
  4. Dr.Said Čekić (Predsjednik Skupštine Opštine Plav i potpredsjednik PzG,član)
  5. Husnija Šabović (poslanik u Skupštini Crne Gore i Predsjed. OO DPS),član
  6. Džavid Šabović (poslanik u Skupštini Crne Gore i Predsjed. OO SDP),član
  7. Tahir Gjonbalaj (Predsjednik OO DS),član
  8. Fadilj Ulaj (Predsjednik DUA i odbornik u SO Plav),član
  9. Suad Ibrahimagić Član,

Za pojedine oblasti obrazovani su pododbori i to:

Pododbor za naučno rasvjetljavanje masovnog stradanja Bošnjaka i Albanaca Plava i Gusinja 1912-1913 godine. Za predsjednika pododbora izabran je istoričarprof.dr.Šerbo Rastoder.

Pododbor za vjersko obelježavanje stogodišnjece od nasilnog pokrštavanja, strijeljanja i masovnih likvidacija muslimana Plava i Gusinja 1912-1913 godine. Za predsjednika pododbora izabran je Reis Rifat ef.Feizić.

Pododbor za odnose sa dijasporom i organizovanjem obilježavanja stogodišnjice u dijaspori. Predsjednika pododbora izabran je Suad Ibrahimagić.

Pododbor za definisanje obilježja povodom stogodišnjice. Za predsjednika izabran je dr.Said Čekić.

Zaključak je da predsjednici pododbora do naredne sjednice Organizacionog Odbora dostave spisak članova u pododborima kao i plan i program aktivnosti svakog pododbora pojedinačno. Rada. Ovo je objavljeno na web portalu Opštine – www.plav.me .

Sa aspekta interesa lokalne i državne vlasti, veoma kompetentan sastav Organizacionog odbora.

Poslije objavljivanja sastava Organizacionog odbora, u ime rukovodstva Bošnjačke kulturne zajednice Crne Gore i BKZ Srbije, predložio sam predsjedniku OO Orhanu Šahmanoviću da se proširi sastav Organizacionog odbora sa nekoliko direktnih potomaka javno likvidiranih 11 prvaka Plava petog marta 1913. godine. Predložio sam unuka Mula Sada Musića, Sadriju – do skora pomoćnika komadanta zaštitnog korpusa Kosova, unuka Šeća Ferovića, Saliha – bivšeg Sekretara za privredu, razvoj i finansije opštine Plav,kao i da se pronađe i imenuje, ako ima još koji unuk stradalih. Dalje sam predložio da se iz Gusinja  i Vusanja uključi neko od preživjelih potomaka iz plemena koja su imala najviše stradalih.

Predložio sam da se u Opštinski Odbor uključe predstavnici Odbora iz New Yorka, pomenuvši održanu Komemoraciju, donijetu Konvenciju i dr. aktivnosti obilježavanja stogodišnjice genocida, a posebno polaganje kamena temeljca za izgradnju Memorijalnog centra koji su položili gradonačelnik Plava Orhan Šahmanović, gradonačelnik Monticello-a Gordon Jenkins, njujorški savezni sudija Frank LaBuda i njujorški Odbor za obilježavanja 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja. Cijenim, da sve što su bošnjačke i albanske organizacije i asocijacije, kao i uspješni pojedinci New Yorka uradili vrijedno je divljenja, zato je neshvatljivo da se istaknuti pojedinci ne uključe u Opštinski Odbor.

Zahtijevao sam da se u Organizacioni odbor uključi predstavnik Bošnjačke kulturne zajednice, ne Hazbija Kalač predsjednik BKZ Crne Gore, ne ni Dževat Musić predsjednik OO BKZ Plav, već dr. Admir Muratović, direktor Instituta za ispitivanje zločina genocida iz Novog Pazara, koji po dogovoru sa BKZ, već godinu dana radi na istraživanju i pripremi naučnog elaborata o genocidu 1912 i 1913 godine u Plavu i Gusinju.

Naši prijedlozi nijesu usvojeni, Organizacioni odbor je ostao u predloženom sastavu, osim što je iz njega istupio Suad Ibrajimagić, koji je razloge napuštanja javno objavio.

Nažalost, moja nadanja o jedinstvu se nijesu ostvarila ni na ovako važnom istorijskom zadatku, a samo malo dobre volje onih koji zadnjih godina upravljaju našom društveno-političkom zbiljom, mogla je obezbijediti potpunu kompetentnost Organizacionog odbora, a ne samo kompetentnost za interese  vlasti.

Prvog marta za vrijeme Džume namaza, podijeliše se džematlijama obavještenja da će se dženaza ubijenim muslimanima Plava i Gusinja 1912 i 1913 godine klanjati 5.marta 2013 u Fiskulturnoj sali u Plavu u 13 sati.

Na kraju teksta ovog plakata piše(citat): „U ovom tekstu nismo dali kvalifikatif stradanju muslimana Plavsko-gusinjskog kraja. Da li je to bio genocid, etničko čišćenje, zločin protiv čovječnosti? Na sva ova pitanja odgovore trebaju dati istraživanja koja se trebaju sprovesti u narednom periodu”.

Period od 100 godina Mešihatu IZ u CG nije bio dovoljan da  utvrdi koji oblik zločina je bio, a Organizacioni odbor manifestaciju je nazvao  „VAKAT ZULUMA 1913”. Po Rječniku arhaizama, stranih i manje poznatih riječi i izraza, koji se javljaju u bosanskom jeziku vakat  znači doba, vrijeme, a .zulum – nasilje, nepravda. Organizacioni odbor opštine Plav zbivanja 1913 naziva vremenom nepravde ili nasilja. Za njih je genocid strana riječ. Upotrijebiće je nakon „istorijskog istraživanja, koje će svoj epilog dobiti 9.marta ove godine“. Naučne  bošnjačke i albanske institucije odavno su  dokazale da su zločini u Plavu i Gusinju od prije 100 godina imali odlike genocida.

Ono što predstаvljа bitаn element genocidа jeste postojаnje nаmerа učiniocа genocidа dа potpuno ili delimično uništi neku od nаvedene četiri grupe: nаcionаlnа, etničkа, rаsnа ili vjerskа. Dаkle, kod krivičnog delа genocidа morа dа postoji nаmjerа dа se potpuno ili djelimično uništi grupа ljudi zbog njihove nаcionаlne, etničke, rаsne ili vjerske pripаdnosti. Zar treba Istoričari, profesori i dr. da nam kažu, da je postojala namjera crnogorskih, vojnih i policijskih vlasti, crkve i prijekog suda da organizuju masovne likvidacije, nasilno pokrštavanje, raseljavanje, oduzimanje imovine i td. Zar to nijesu elementarna obilježja genocida po Konvenciji OUN iz 1948 godine.

Nadam se da će Okrugli sto, akademika dr.Šerba Rastodera biti na visini istorijske odgovornosti da do kraja rasvijetli stradanje muslimana Plava i Gusinja 1912 i 13 godine, da će ih nazvati pravim imenom, radi onih koji to ime nesmiju da pomenu, a oni drugi te događaje odavno zovu genocidom, čije posledice se u kontinuitetu sa manjim ili većim intenzitetom osjećaju čitavo stoljeće.

Uprkos svemu istaknutom, molim Allaha dž.š. da se manifestacija završi sa ostvarenjem snаžne morаlne osude, zgrаžаnja i izvinjenja sadašnje crnogorske vlasti za genocidne radnje koje je učinjela vlast kralja Nikole u Plavu 1912 i 1913 godine., i da se mjesta zločina adekvatno obilježe, našta  obavezuje prolivena krv šehida i da spomen obilježja služe kao opomene da se zločini nad nedužnim muslimanima (Bošnjacima i Albancima) Plava i Gusinja nikad više ne ponove.

Dževat  Musić

Predsjednik OO BKZ Plav

(BKZ)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. neka se Allah dz.s. smiluje svima nama… cuvajmo se podvala… zar ne treba da budemo srecni sto smo najzad dozivjeli vrijeme i ljude koji ce pomenuti nase zrtve i stradanja… zar cemo i oko ovakvih stvari opet nasjesti na asimilatorsku podvalu da UNUTAR NAS IMAMO NAS I NJIH… ako smo iskreni, hajde da probamo da budemo jedinstveni… da kako nam Gospodar naredjuje Pokoravamo se Allahu dz.s. i Poslaniku a.s. a zatim imamima-vodjama… pa ako su nam imami nepravedni Allah dz.s. ce ih sigurno satrijeti, a mi cemo imati nagradu sto smo bili poslusni… a zaista Allah daje vlast onome kome On hoce i oduzima je od onoga od koga On hoce…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.