Bijelo Polje: Edukacija javnih funkcionera o sukobu interesa

0
15

Bijelo Polje – Seminar „Edukacija javnih funkcionera o sukobu interesa“ održan je danas u Bijelom Polju, u cilju upoznavanja lokalnih funkcionera sa Nacrtom Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Teme seminara bile su i „Ograničenja u vršenju javnih funkcija“, „Prijave poklona“, „Vođenje postupka pred komisijom“, „Kaznene odredbe“ i „Međunarodna iskustva“.

Odmah po donošenju Zakona, Opština Bijelo Polje je donijela Etički kodeks službenika i namještenika, Etički kodeks izabranih predstavnika, akcione planove, Program za borbu protiv korupcije i formirali Komisiju na lokalnom nivou.

– Ravnomjeran ekonomski napredak i povezanost, reforme i ispunjenje ustanovljenih kriterijuma i uslova, aktivnost na polju regionalne saradnje, održanje mira i stabilnosti i jačanje instititucija, mnogobrojni su izazovi sa kojima se moramo suočiti. Samo na takav vidljiv, transparentan i konstruktivan način svih bitnih činilaca društva možemo postići jačanje evropske perspektive Crne Gore. Pripremanje institucija i izgradnja kapaciteta koji su neophodni za uspješno provođenje reformi izuzetno zahtjevan, složen i politički osjetljiv proces. kazao je Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić.

Prema njegovim riječima uloga Komisije i nadležnih organa je od presudnog značaja kako bi ostvarila stabilnost institucija koje će garantovati razvoj demokratije, zaštitu ljudskih prava, poštovanje i zaštitu manjina, postojanje otvorene tržišne ekonomije i drugo.

– Bijelo Polje će kao i do sada pružiti snažnu podršku cjelokupnom procesu radi postizanja određenih ciljeva i bržih rezultata na efikasniji način transparentnošću, distribucijom informacija, javnim kampanjama, neformalni edukativnim programima, definisanjem potreba građana, analizama i evaluacijom učinaka određenih zakona, javnih politika i strategija, pružanjem različitih socijalnih usluga i drugo, kazao je Žurić.

Učesnike seminara pozdravio je i predsjednik Komisije za sprečavanje sukoba interesa Slobodan Leković, koji je kazao da na nivou Crne Gore tri do četiri odsto funkcionera ne dostavlja izvještaj, a kada kada je Komisija počinjala sa radom taj procenat je bio mnogo veći.

– Nešto lošiji procenat ispunjavanja obaveza u odnosu na državni nivo je prisutan kod lokalnih funkcionera u opštinama, jer se oni često mijenjaju u upravnim odborima, a mnogi i ne znaju da su po definiciji javni funkcioneri, kazao je Leković.

Na seminaru će učestvovati lokalni javni funkcioneri Bijelog Polja, Kolašina i Mojkovca, sudije i tužioci regiona, NVO i mediji.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.