BiH obilježava Dan nezavisnosti

0
22

BiH – Na referendum je 1992. godine izašlo 64,31 posto birača s pravom glasa, za suverenost BiH glasalo je 99,44 posto birača.

Visoki bosanskohercegovački, federalni, kantonalni, gradski i općinski dužnosnici u četvrtak su u glavnom gradu BiH, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje “Vječna vatra” , obilježili 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

BiH danas obilježava 20. godišnjicu od kako su na referendumu, koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, njeni građani izjasnili za suverenu i nezavisnu državu od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je novinarima da bi u svakoj zemlji dan kada je država izglasala svoju nezavisnost bio jedan od najvećih dana u njenoj historiji, nažalost, dodao je, zbog političkih okolnosti u BiH ovaj datum se ne obilježava u cijeloj BiH.

Nesporna činjenica

“Slavili ga ili ne BiH je nezavisna država koja kao takva postoji. To je činjenica bez obzira na osporavanja kada je riječ o ovom danu, kada je riječ o historiji BiH i njenoj  budućnosti. BiH stoji i postoji”, naglasio je Komšić.

Čestitajući Dan nezavisnosti federalni premijer Nermin Nikšić je podcrtao da je obilježavanje 1. marta obilježavanje početaka nezavisne i suverene države BiH.

Dodajući da je u posljednje vrijeme posjetio mnoge dijelove Republike Srpske, u kojoj se ovaj datum ne slavi, te FBiH, Nikšić izražava uvjerenje da sve više građana razumije da bez jakih državnih institucija nema budućnosti ni u budućoj ujedinjenoj Evropi.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je novinarima da se obilježavanjem ovog datuma odaje priznanje svim žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i žrtvama posljednjeg rata u BiH.

“Nažalost, još je onih koji ne poštuju ovaj praznik, ali negiranje njega je negiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji jasno kaže da svi propisi Republike BiH ostaju na snazi dok se ne promijene ili ponište. Zakon o državnim praznicima nije poništen i on je na snazi”, pojasnio je Tihić.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo podsjetio je na nespornu činjenicu da postoji BiH i naglasio da je referendum održan 1992. godine bio izraz volje građana BiH u kome je Katolička crkva dala odlučujući doprinos i koji je finansirala Evropska unija.

“Dakle, referendum u BiH nije bio izraz političke manipulacije Bošnjaka, Hrvata ili bilo kojeg drugog naroda, nego interes Evrope da iskuša opredjeljenje građana da nastave živjeti u hiljadugodišnjoj BiH”, kazao je Kebo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u četvrtak 1. marta bit će domaćini prijema povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prijem će biti upriličen u svečanom salonu u Predsjedništvu BiH s početkom u 18 sati, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Referendum za nezavisnost BiH od tadašnje Jugoslavije održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Na referendum je izašlo 64,31 posto birača s pravom glasa, za suverenost BiH glasalo je 99,44 posto birača čime je BiH dobila nezavisnost, a ubrzo nakon toga počeo je rat. I danas se 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH ne slavi u jednom njenom dijelu.

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu je u srijedu održana svečana sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda kojoj su prisustvovale brojne druge zvanice, među njima visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, predstavnici domaćih političkih i vjerskih struktura te međunarodnih organizacija.

‘Različitosti najveće bogatstvo’

Čestitke građanima uputili su predsjedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma Karolina Pavlović i Denis Zvizdić.

Pavlović je kazala da su prije 20 godina građani BiH, izjašnjavajući se na referendumu  za nezavisnost, glasali i za novu nadu u boljitak i promjenu.

SADIKOVIĆ O DATUMU

Član Venecijanske komisije Ćazim Sadiković smatra da je referendum održan 29. februara i 1. marta 1992. godine historijski čin za Bosnu i Hercegovinu koja je na temelju njegovih rezultata, a nakon više stoljeća postala nezavisna zemlja, potvrdiši tako opredjeljenje većine bh. građana za samostalan put i razvoj nakon disolucije bivše SFRJ.

Kada su u pitanju kontroverze koje se vežu za sami datum, odnosno Dan nezavisnosti i njegovo obilježavanje 1. marta, Sadiković navodi da bi u tom pogledu mogao biti relevantan 6. mart (dan kada su objavljeni rezultati referenduma) koji je Arbitražna komisija u procesu sukcesije bivše SFRJ, retroaktivno priznala kao dan nezavisnosti BiH, te podsjeća da je određivanje državnih praznika ingerencija države BiH.

“Dužni smo im stvoriti ambijent u kojem će se otvarati nova radna mjesta, u kojem će se rađati djeca bez straha njihovih roditelja za egzistenciju”, rekla je.

Zvanicama se obratio i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir rekavši da se nakon referenduma teško moglo naslutiti šta zemlju očekuje, koliko krvi i nepravde.

Odgovorni za to postoje, dodao je, a to su oni koji su pripremali  crni ratni scenarij koji je kasnije uslijedio. Najveća žrtva toga bio je običan čovjek, nebitno iz kojeg naroda i vjere, rekao je uz napomenu da bi različitosti u BiH trebale da budu njeno najveće bogatstvo, ali su iskorišćene za neprijateljstvo, mržnju i sukobe.

Budimir zagovara model koji će omogućiti zaštitu svih građana BiH, a u tom kontekstu su, smatra, pred Bosnom i Hercegovinom  brojni izazovi.

Povratak prognanih i raseljenih te kvalitetnija entitetska suradnja i međusobno približavanje naroda i građana treba da budu prioritet da bi postala moderna i stabilna država, članica EU i NATO-a, njegov je stav.

Dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra također se obratio na svečanoj sjednici u Federalnom parlamentu rekavši da prisutni treba da se osjećaju počastvovano zbog povijesne činjenice da pripadaju generaciji utemeljitelja neovisne domovine BiH.

Upravljanje političkim konfliktima je prioritetni zadatak naše političke elite, samo naivni vjeruju da će poboljšanje ekonomskog stanja otupiti ili riješiti te konflikte, kazao je između ostalog.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen kazao je da je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH te da je referendum 1992. pokazao da su svi građani učestvovali u njemu.

‘Političko pitanje’

Kako podsjeća Behmen na referendum izašlo je 64,31 posto birača što pokazuje da su svi narodi koji žive u BiH glasali, te dodaje da je šteta što taj datum ne prigrle svi građani BiH kao datum rođenja nove države poslije raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Na pitanje da li će se taj datum kao Dan nezavisnosti ikada slaviti u cijeloj BiH, Behmen naglašava da je to više političko pitanje te dodaje da nijedna zemlja u svijetu ne politizira svoj dan kada se rodila kao samostalna država.

Povodom Dana nezavisnosti, učenici i zaposlenici Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom, Osnovne škole “Đulistan” i Predškolske ustanove “Behar” organizovali su svečani defile ulicama Sarajeva.

U Bihaću je u srijedu održana svečana sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na kojoj je upriličena slajd projekcija dokumentarnog filma RTV USK o ovom historijskom datumu. Prigodnim referatima prisutnima su se obratili predsjedavajući Skupštine i premijer USK-a Husein Rošić i Hamdija Lipovača.

Prije sjednice, delegacija Skupštine i Vlade Kantona, istim povodom, posjetila je i Gradsko mezarje Humci, Partizansko groblje u Borićima i katoličko u Žegaru, te položila cvijeće i odala počast poginulim braniocima.

U povodu 1. marta, Dana neovisnosti BiH, Gradsko vijeće Mostara održalo je svečanu sjednicu u mostarskom Centru za kulturu.

Tim povodom u izjavi za medije predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić kazao je kako je proteklih 20 godina od nastanka države BiH jedno dugo razdoblje koje je istovremeno dosta kratko ako se gleda na razvoj Mostara koji, po njegovim riječima, ima dosta problema.


Na slici (slijeva ne desno): Tolga Bermek, Ljubo Bešlić, Murat Ćorić

Prisjećajući se ovog dana od prije dvadeset godina imamo obvezu da sagledamo koliko smo doprinijeli izgradnji vlastite države u njenom funkcionalnom smislu onako kako su građani prilikom izlaska na referendum željeli. Možemo konstatirati kako ovo danas nije ono što smo svi željeli, ali istovremeno to je i podsjećanje da promjene moramo provesti maksimalno brzo. Ovo je prilika da ukažemo na potrebu što hitnije promjene Ustava BiH kako bi ona omogućila adekvatan razvoj svih lokalnih zajednica”, kazao je Ćorić.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je u izjavi za medije kako je Dan neovisnosti BiH podsjećanje na referendum kada se veliki broj građana BiH izjasnio da želi samostalnu, suverenu i državu ravnopravnih naroda i građana.

“Nakon dvadeset godina, moramo reći da neke stvari nisu dobre u ovoj državi. Mi želimo da ona opstane, da funkcionira, da se razvija i da ima bolji standard. Zbog okolnosti u kojim se razvijala BiH možemo kazati kako nismo ostvarili neke ciljeve za koje su njeni građani glasali na referendumu. Potrebno je učiniti nešto u BiH kako bismo popravili naše odnose, pozicije naroda i kako bismo napravili pravu harmonizaciju odnosa i ravnopravnosti. Tada će ova država napredovati i neće biti važno tko što radi, već će biti važno da napredujemo i da imamo bolji  standard”, kazao je Bešlić.

U RS se ovaj dan ne obilježava kao praznik.

Izvor: Balkans.Aljazeera.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.