Bez turske pomoći sanacija nije bila moguća

0
9

Pljevlja – Reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić i direktor Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj, kancelarije u Podgorici dr. Gokćen Kalkan, u Pljevljima su potpisali ugovor o restauraciji minareta Hadži-Hasan džamije na Jaliji, u Pljevljima.

Reis Fejzić je zahvalio direktoru Kalkanu na velikom broju projekata koje je TIKA realizovala u Crnoj Gori, posebno na završetku Medrese u Podgorici. Bez pomoći TIKA završetak radova na ovoj obrazovnoj ustanovi bio je neizvjestan.

– Izvanredna saradnja koja je ostvarena između Mešihata islamske zajednice u Crnoj Gori i TIKE je rezultat i ove naše posjete Pljevljima i potpisivanje ugovora koji se odnosi na očuvanje i zaštitu kulturnih dobara naroda ovih prostora. Odnosi između Crne Gore i Turske se svakim danom unapređuju i mi se nadamo da će se dobra saradnja nastaviti i sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori i da ovaj projekat otvara mogućnost za realizaciju još nekih projekata u Pljevljima, rekao je reis Fejzić.

Direktor Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj, kancelarije u Podgorici dr. Gokćen Kalkan je rekao da je ovaj projekat rezultat dobre saradnje između Turske i Crne Gore, kao i lokalne vlasti u Pljevljima sa kancelarijom TIKA u Podgorici. “Mi smo nekoliko puta boravili u Pljevljima i uglavnom smo upoznati o problemima i potrebama ovoga grada. Tokom ove godine TIKA je realizovala projekat grijanja u Osnovnoj školi u Odžaku kod Pljevalja, a ovim projektom nastavljamo saradnju i nadam se da ćemo i u narednom periodu biti u prilici da pomognemo vašem gradu“, rekao je dr. Kalkan. U ime Islamske zajednice Pljevlja, risu Fejziću i dr. Kalkanu se zahvalio predsjednik Bahrija Brahić i rekao da bez podrške Mešihata i TIKE, sanaciju minareta nije bilo moguće uraditi.

Hadži -Hasan džamija se nalazila na Jaliji i nema bližih podataka o periodu njenog podizanja. Po stilu gradnje i očuvanog minareta građena je vjerovatno početkom 16 vijeka. Poznati putopisac iz tog vremena, Evlija Čelebija je prilikom posjete Taslidži (Pljevljima) 1664. godine zabilježio da je “u Taslidži među deset džamija sa mihrabom, najstarija džamija pored rijeke Breznice“. Da li je mislio na ovu džamiju nije poznato. Neki hroničari navode da je to bila prva džamija koju su Osmanlije sagradili u Pljevljima, obzirom da je Hadži Hasan džamija uvijek bila u rangu Husein pašine i Rizvan-čauševe i da je najbliža rijeci Breznici. Svojevremeno je u haremu džamije bilo groblje kao i česma, za koju je voda dovedena drvenim cijevima.

Džamija je eksproprisana 1963. godine i porušena, kao i groblje u njenom haremu. Od nje je ostao jedino kameni minaret visok oko 30 metara u vrlo lošem stanju, kao svjedočanstvo jednog vremena. Na temeljima džamije sagrađena je zgrada Elektrodistribucije, gdje se nalazi i danas. U islamskoj zajednici u Pljevljima se nadaju da će u Crnoj Gori biti usvojen Zakon o restituciji i vraćanju imovine vjerskim zajednicama i da će ponovo na ovom mjestu biti podignuta džamija.

Projekat postojećeg stanja minareta sa analizom i predlogom sanacije uradio je još 2003. godine Građevinski fakultet u Podgorici, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava Islamska zajednica u Pljevljima do danas nije bila u mogućnosti da izvrši sanaciju i zaštitu ovog objekta.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.