Bez novih radnih mjesta u Novom Pazaru

0
34

Novi Pazar – Sve posljednje godine u ovom gradu liče jedna na drugu. U glavnoj ulozi su politika i njena prepoznatljivo upakovana „okolina“

Prije godinu dana ovaj grad je ušao u isčekivanju novih izbora, a bivši vladajući koalicioni partneri da će vrijeme ispred doneti samo još jedan novi mandat.

U predizbornim mjesecima infrastruktura je izgrađivana udarnički. Izdvajao je grad, pomagala država i inostrani donatori. Novi izbori na vlast su doveli koalicione partnere, do prije četiri godine nepomirljive političke protivnike.

Dva najznačajnija bošnjačka lidera Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, ostali su članovi nove Vlade Srbije. Ljajić unapređen u potpredsjednika, a Ugljanin ostao da drži kontinuitet održivog razvoja nedovoljno razvijenih podrućja u Srbiji.

Na lokalnom nivou,Sandžačka demokratska partija (SDP) je opstala sa najviše osvojenih odborničkih mandata i koalicioni sporazum napravila sa Strankom demokratske akcije (SDA). Obe političke opcije su u gradski parlament ušle sa manje odborničkih mjesta u odnosu na prethodne izbore. Opozicija je postala šarenija i brojnija.

U parlament je ušla treća bošnjačka opcija – Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) sa 10 odbornika, SNP-URS četiri i dva odbornička mandata osvojila je koalicija okupljena oko SNS – „Pokrenimo Novi Pazar“. Prvi put posle izbora 2000.godine u izvršnoj vlasti nije bilo srpskih predstavnika. Vladajući koalicioni partneri su se u svom sporazumu obavezali da od svoje kvote u javnim preduzećima i ustanovama, deo ustupe predstavnicima srpske zajednice.

Izvori bliski vrhovima sve tri političke opcije stalno su plasirali priču da „su razgovori i dogovori u toku“ i da predstavnici koalicije „Pokrenimo Novi Pazar“ traže kao da su osvojili 40 odsto mandata. Prava mjera je, valjda, pronađena i na predposljednjem zasjedanju Skupštine grada, iz srpske liste imenovan je član Gradskog vijeća. Očigledno, da slede imenovanja novih kadrova koje ova lista predloži.

Poslednja dva mjeseca prošle godine obeležila je kriza u funkcionisanju lokalne vlasti i naveliko se spekulisalo da je sve spremno da se prekomponuje lokalna vlast sličnu onoj na republičkom nivou. Krenulo je od pomoćnika gradonačelnika Fevzije Murića, koji je na konferenciji svoje Stranke za Sandžak (SZS), dao slabu ocenu funkcionisanju lokalne vlasti i za to optužio SDA „koja je navikla da vlada samostalno, a ne u koaliciji“ i zbog toga su zaustavljeni svi projekti.

Čelnici SDA su zatražili od svog koalicionog partnera da se izjasni o oceni pomoćnika gradonačelnika i najavli kontrolu stanja i realizacije projekata u preduzećima i ustanovama čiji osnivač je grad. Usledila je prozivka od podmlatka SDA i optužbe da se budžetski novac troši nenamenski. Posle toga, budžet za ovu godinu je visio o koncu.

Iz SDP je stigla reakcija da će „budžet biti usvojen i nije bitno koja će ga skupštinska većina usvojiti, ali popuštanja više nema“. Budžet je usvojen u roku. Glasali su odbornici vladajuće vjećine, ali i SNP-URS i „Pokrenimo Novi Pazar“. Za budžet nisu glasali odbornici BDZ koji su napustili zasedanje.

Leto je uzburkalo postavljanje spomen table Aćifu (Bljuti) Hadžiahmetoviću poznatijem kao Aćif efendija. Upravnik Novog Pazara za vrijeme Drugog svjetskog rata, koji je u januaru 1945.godine streljan u naselju Hadžet zbog saradnje sa okupatorom. O tome je raspravljala i Vlada Srbije, koja je nadležnim ministarstvima naložila da ispitaju slučaj i nađu način da je uklone.

U gradskoj upravi o rješenju inspektora za uklanjanje table „samo su čuli iz medija“. Tabla još uvek stoji u pešačkoj zoni, na početku nove Lučne zgrade.

Početak aktuelne školske godine obeležili su protesti Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, jer se njihovi kadrovi nisu našli na listi predavača islamske veronauke. Glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić izdao je fetvu o vjeronauci. Vjeronauka je nastavila da bude tačka spoticanja između dve IZ, o čijem ujedinjenju trebalo je da budu nastavljeni razgovori nakon izbora u Srbiji. Da se udaljavanje nastavlja, potvrdio je bivši reis-ul-ulema IZ BiH Mustafa Cerić, koji je dva dana prije isteka svoje funkcije, izdao fetvu protiv reis-ul-uleme IZ Srbije Adema Zilkića, pozivajući vjernike da jeharam slijedjenje.

Još jedna godine u Novom Pazaru ostale je bez otvorenih novih radnih mjesta. Potencijalnih investitora bilo je mnogo, uglavnom, iz Turske. Dolazili su, razgledali i pokazivali interesovanje za proizvodnju zdrave hrane, pokretanje tekstilne industrije…

Od interesovanja dalje se nije odmaklo. U gardu i dalje ima mnogo više nezaposlenih nego zaposlenih. Dugogodišnji stečajni upravnik Fabrike obuće „Ras“ Sulejman Halković, našao se u pritvoru pod sumnjom da je od stečajnih para „pozajmio“ više od sedam miliona dinara. Radnici te fabrike nikako da naplate svoja potraživanja, za džaba im i pravosnažna sudska rešenja. Zemljište fabrike je prodato, a para nema.

U rješavanju svojih problema nisu odmakli ni zaposleni u Tekstilnom kombinatu „Raška“ niti u Građevinskom preduzeću „Razvitak“. Jedina svijetla tačka u svim novopazarskim privatizacijama, Preduzeće za puteve „Novi Pazar put“ radi uspešno i udarnički.

Bolnica, Amir-agin han

Prošle godine Zdravstveni centar je podeljena na dva dijela: Dom zdravlja i Opštu bolnicu. Kulturno-istorijski spomenik Amir- agin han je posle mnogo peripetija vraćen njegovim potomcima. Gradsko pravobranilaštvo se nije žalilo na ovakvu odluku Agencije za restituciju, jer je koverat sa odlukom zadržan na nekom od gradskih šaltera sve dok rok za žalbu nije prošao.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.