Bez knjižica ostaje 280 bošnjačkih đaka u Srebrenici

4
20

srebrenica-sast-4aSrebrenica – U Srebrenici je održan sastanak roditelja osnovaca bošnjačke nacionalnosti Prve osnovne škole u Srebrenici i načelnika Opštine Srebrenica u vezi s problemom o nazivu jezika u đačkim knjižicama koje ova djeca po svemu sudeći neće dobiti.

Bez knjižica ovog juna će ostati 280 đaka bošnjačke nacionalnosti, što predstavlja 60 posto svih učenika Prve osnovne škole u Srebrenici, podsjeća agencija Anadolija.

Djeca bošnjačke nacionalnosti koja pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici prestala su pohađati nastavu u ponedjeljak, a razlog je to što će im na kraju školske godine u đačke knjižice biti upisan predmet “jezik bošnjačkog naroda” umjesto bosanski jezik.

Na sjednici Nastavničkog vijeća u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica učiteljima i nastavnicima je saopćeno da u đačke knjižice upišu “jezik bošnjačkog naroda” jer tako nalaže Ustav bh. entiteta Republika Srpska. Roditelji smatraju da su tom odlukom njihova djeca diskriminirana.

Potpisivanje peticije

Na sastanku je donesen zaključak da mjesta kompromisu nema, a kao prvi korak ka ostvarivanju prava potpisana je i peticija.

Jedan od važnijih zaključaka je i da će svi oni koji su u knjižice upisali “jezik bošnjačkog naroda” biti krivično gonjeni.

I roditelji i rukovodstvo Opštine Srebrenica su saglasni u odluci da su spremni svoja prava tražiti na svim mogućim instancama, a ako je potrebno i na sudu u Strasbourgu.

Zaključak je jasan: bošnjačka djeca neće napustiti ovu školu, a ako je potrebno da pod istim krovom budu dvije škole, onda će tako i biti.


[Izvor: Anadolija]

“Mi smo krenuli u ovo i ići ćemo do momenta dok se naša ljudska prava ne ispune. Mi ćemo učiniti sve da ne odstupimo od ovog što su naši zaključci, da li će to biti Strazbur… Ako je kapa naših prava Ustavni sud Republike Srpske, onda smo u problemu, jer upravo te institucije prave ove probleme i onda je to logično da to budu više sudske instance, pa vjerovatno i Strazbur”, rekao je načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Duraković smatra da se na primjeru osnovne škole u Konjević-Polju može učiti i da je to put koji treba slijediti.

“Mene fascinira bitka roditelja i djece iz Konjević-Polja, oni su prvi krenuli i ostali dosljedni svog stava. Nažalost, jesu izašli iz svog objekta, ja bih volio da su ostali u istom objektu i provode svoja prava, ali prvo se solidarišemo s njima i svima koji budu željeli to da rade na ovaj način. Po mojoj informaciji je 10.000 djece bošnjačke nacionalnosti u ovom entitetu i mi ćemo i kao roditelji i kao učenici protestovati pred institucijama koje nam ovo čine.”

Kategoričan stav roditelja

Duraković tvrdi da razgovori s entitetskim Ministarstvom obrazovanja i kulture idu u veoma lošem pravcu.

“Ja sam izlagan od strane ministra [Daneta] Maleševića. Ja s njim ne želim ništa pričati dok na njegovo mjesto ne dođe neko normalan. Meni je žao i sramota me kakvi nas ministri predstavljaju”, završio je Duraković.

Roditelji su potpisom peticija izrazili svoj stav od kog neće odstupiti. Osnovno obrazovanje je zakonski obavezno, a roditelji su kivni na sve one koji njihovoj djeci uskraćuju to pravo jer su, prema stavu roditelja, njihova djeca diskriminirana.

Na pitanje o eventualnim mogućim krivičnim prijavama, predstavnik roditelja Alija Tabaković kaže da roditelje ne može ništa iznenaditi.


[Izvor: Anadolija]

“Poslije genocida u Srebrenici nas od Tužilaštva u Srebrenici ništa ne može iznenaditi. Ovo je jedan u nizu zločina i etničkog čišćenja prema bošnjačkoj djeci. Onaj ko je napravio takav zakon mora da stvori osnovne uslove za odvijanje obrazovanja. U ovom slučaju uslovi ne postoje. Ministar je taj koji mora da ispoštuje i zakon o osnovnom obrazovanju, koji zabranjuje diskriminaciju djece bilo po boji kože, rasi, jeziku, naciji, itd. Ovdje ministar svjesno čini diskriminaciju. Nema problema da djeca već sutra krenu u školu, ako ministar povuče svoje instrukcije”, istakao je predstavnik roditelja.

Izvor: Agencije  

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Bez knjižica ostaje 280 bošnjačkih đaka u Srebrenici


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. „Problem“ porasta Muslimana pritiskao je i zvaničnike Jugoslavije u BiH. Rodoljub Čolaković navodi u svojim zapisima da je od Branka Mikulića marta 1972. saznao da su Muslimani na posljenjem popisu po brojnosti pretekli Srbe i da ih u BiH ima 39% a Srba 37%. Svi smo živejeli u uvjerenju da Srbi imaju relativnu većinu. Mikulić mi kaže: još ne smijemo da objavimo rezultate popisa jer će skočiti Muslimanski reakcionari da traže svoju matičnu republliku koju imaju sve nacije sem Muslimana“. Taj podatak ne mijenja karakter naše republike, odgovorio je Čolaković, jer ona i dalje ostaje republika Muslimana, Srba i Hrvata kako je zamišljeno u Jajcu. On se slaže, ali smatra da će oko toga biti žučne rasprave. (R.Čolaković, Dnevnik 1971-1972, Banja Luka-Bijeljina 2008, 287.)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.