Bez domova 1300 građana

0
25

Berane – Preko 1.000 mještana Berana evakuisano je juče iz svojih kuća zbog poplava i nalaze se u četiri kolektivna centra. U saopštenju lokalne uprave navedeno je da je 120 građana Donjeg Taluma iseljeno je iz domova zbog izlivanja Lima.

Lim je tokom prethodne noći probio zaštitne nasipe u gradskom naselju Gornji Tulumi, kao i u Haremima, gdje je poplavljeno prvih desetak porodičnih objekata.

Kompletna mehanizacija i tim ljudi angažovan je na ojačavanju nasipa na rijeci Bistrici koja prijeti da se izlije i ugrozi novoizgrađenu saobraćajnicu.

Iz lokalne uprave naglašavaju da preduzeće “Jugopetrol” od četvrtka veče gorivo toči na pumpi u Beranama po prioritetima, a to su vozila policije, Opšte bolnice, i Doma zdravlja, lokalne samouprave i mehanizacija angažovana na izgradnji nasipa.

Zbog izlivanja Lima u mjestu Brzava, na području bjelopoljske opštine, jutros je prekinut i jedan od dva alternativna pravca magistralnog puta Berane – Bijelo Polje, koji je vodio preko Bubanja i Štitara, pa se saobraćaj odvija preko Petnice, naizmjenično po sat i po u oba pravca – navedeno je u saopštenju.

UNHCR je iseljenim porodicama isporučio šest šporeta, a lokalna samouprava još deset, kao i drva za ogrijev.
Opština i UNHCR su obezbijedili još sto pari čizama, 400 dušeka i 200 ćebadi.

– Help organizacija je obezbijedila hranu za izbjegle i raseljene osobe, Opština Berane za domicilno stanovništvo, a Regionalna razvojna agencija za razvoj Bjelasice i Komova Crvenom krstu Berana stavila na raspolaganje hiljadu eura, koje će biti utrošene za te namjere – navedeno je u saopštenju opštine.

Voda sa gradskog vodovoda nije za piće.

Iz andrijevičke komisije za procjernu šteta od elementarnih nepogoda naglašavaju da je stanje na teritoriji te opštine i dalje alarmantno i da su poplave pričinile ogromne štete koje će u dogledno vrijeme biti teško sanirane. Najveći problem predstavlja prekid gradskog vodovoda u mjestu Kuti, čime je Andrijrevica već treći dan ostala bez vode za piće.

– Obim šteta se neprestano povećava, iako je kiša trenutno prestala da pada. Rijeka Lim i njene pritoke su na brojnim mjestima izašle iz svojih korita i neprestano ugrožavaju imovinu kako u društvenom vlasništvu, tako i imovinu privatnih lica. Naročito je alarmantna situacija u priobalnom pojasu rijeke Lim u mjestima Trepča, Rijeka Marsenića, Slatina, Seoce, Gornje Luge, Ulotina i Gračanica, kao i u priobalnom pojasu rijeke Zlorečice i njenih pritoka – kazao je predsjednik opštinske komisije Goran Đurišić.

Usljed prekida prilaznih puteva prigradsko naselje Prljanije je praktično odsječeno. Na tom lokalitetu, gdje je smješteno izbjegličko naselje, voda se izliva sa obje strane mosta na rijeci Kraljštici, čime onemogućava pristup naselju. Takođe, matica rijeke Lim se primakla objektima u kojima su smještena raseljena lica uz prijetnju da ih potpuno odnese.

Most na rijeci Lim koji spaja sela Rijeku Marsenića, Navotinu i područje Šekulara sa magistralnim putem Berane-Andrijevica je zbog oštećenja desne noseće stope i pucanja na više mjesta u potpunosti zatvoren za saobraćaj. Usljed pojave klizišta, u mjestu Cecuni, u prekidu je put koji od Andrijevice vodi prema selu Kuti. Saobraćaj je u prekidu i na putu Andrijevica-Konjuhe-Jošanica, zbog odrona u mjestima Košutiće i Bradavac. Putevi su oštećeni i u ostalim mjesnim zajednicama, tako da je većina sela, praktično odsječeno od svijeta. Otežano se saobraća i na lokalnom putu Andrijevica-Gračanica-Murina, koji je, inače, alternativni pravac prema Plavu.

Rijeka Zlkorečica je potkopala temelje porodične kuće Radoja Lalića koja trentno visi nad rijekom. Porodica Lalić je evakuisana, jer je kuća potpuno ispucala i nije za dalje stanovanje. Zlorečica je probila i zaštitni nasip, promijenila tok, i time ugrozila porodične kuće Vidaka i Nebojše Jukića, kao i porodice Saković.

U mjestu Trepča ugrožene su kuće Novovića i :ukića, gdje je voda u potpunosti poplavila podrumske i prizemne prostorije. Naročito je oštećen objekat Milana Novovića u kojem je organizovan uzgoj 7.000 koka nosilja. U Dijelu sela Trepča ugrođen je i magistralni put Andrijevica-Berane u dužini od sto metara, dok opasnost prijeti i kućama stanovnika Slatyne smještenim u priobalju Lima.

Izvor: Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.