Berane: Tri projekta za zaštitu životne sredine

0
24

Berane – U lokalnoj upravi u Beranama, kada je u pitanju zaštita životne sredine, urađeni su ili su u toku brojni značajni projekti.

Opšte je poznato da je ključni od tih projekata izgradnja regionalne sanitarne deponije za opštine Berane, Plav, Rožaje i Andrijevicu. Drugi bitan projekat, koji je u direktnoj vezi sa zaštitom životne sredine, je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa primarnom i sekundarnom mrežom tj. sa 37 kilometara dugom novom kanalizacionom mrežom. Treći projekat koji sprovodi opština Berane zaokružuje priču o zaštiti sredine, a tiče se izgradnje toplane i toplifikacije grada, čiji bi glavni divergent bio otpad – biomasa.

Prema riječima savjetnika u službi menadžera opštine Berane Jovice Zečevića, radi se o jednom izuzetno zaokruženom procesu.

– Moram da se pohvalim da je ovakvo objedinjavanje jedinstveno u državi Crnoj Gori, a možda i u okruženju. To potvrđuju i brojni stručnjaci koji dolaze u Berane i interesuju se za projekte iz oblasti ekologije, bilo kao investitori bilo kao kontrolori – kazao je Zečević.

Devet eksperata

Projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije najaktuelniji je od pomenutih projekata. Poznato je da je opština Berane imala problema vezanih za lokaciju na kojoj je planirana izgradnja deponije, nakon čega je imenovan tim eksperata koji su uradili elaborat „Eksperiza projekta deponije“.

– Devet eksperata sa tri pridružena člana potvrdili su da odabrana lokacija zadovoljava sve uslove za izgradnju regionalne sanitarne deponije – podsjetio je Zečević.

Što se tiče samog projekta, trenutno je u fazi čekanja građevinske dozvole.

– Ono čime se trenutno najviše bavimo je odabir modela na koji opštine Berane, Plav, Rožaje i Andrijevica žele da izgrade deponiju. Jedan od mogućih modela je i onaj za koji su se opštine ranije opredijelile tj. pronalazak strateškog partnera po principu koncesija. Sa strateškim partnerom bi se napravio koncesioni ugovor kojim bi bilo prihvaćeno finansiranje, izgradnja, upravljanje i prikupljanje otpada. Kompletna tenderska dokumentacija je odrađena u saradnji sa Internacionalnom finansijskom organizacijom. Kada tenderska komisija bude raspisala javni poziv, na osnovu prispjelih ponuda, biće odlučeno koja je od tih ponuda najbolja – kazao je Zečević.

Zečević je zaključio da je lokalna uprava, kada je u pitanju zaštita životne sredine, u slučaju projekta izgradnje regionalne sanitarne deponije ispoštovala sve evropske regulative, čak i više od propisanog.

U Beranama je prije nekoliko mjeseci otvorena i regionalna kancelarija za zaštitu životne sredine i ARHUS centar.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.