Beranci osuđeni zbog prebijanja Tomkića

0
22

Igor Tomkić nakon prebijanja

Novak Petrić (19) i Miloš Radević (25) iz Berana prvostepeno su u beranskom Osnovnom sudu osuđeni na godinu i devet, odnosno godinu i sedam mjeseci zatvora zbog toga što su krajem februara u naselju Dolac pretukli Igora Tomkića.

Njima je suđeno zbog krivičnih djela nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda

Sudinica Dubravka Popović je, kako je saopšteno, nakon javnog objavljivanja presude, iznijela razloge kojima se rukovodila prilikom donošenja odluke – priznanje okrivljenih Petrić Novaka i Radević Miloša, iskaz oštećenog Tomkić Igora, koji je u svemu saglasan sa medicinskom dokumentacijom sadržanom u spisima predmeta i potvrđen nalazom i mišljenjem angaživanog vještaka sudske medicine doktora Radojević Nemanje.

“Prilikom odmjeravanja kazne sud je imao u vidu svrhu kažnjavanja i okolnosti predviđene čl.42. Krivičnog Zakonika Crne Gore, te kao olakšavajuću okolnost uzeo to da su okrivljeni mlađa punoljetna lica koja do sada nijesu osuđivana kao učinioci krivičnih djela” – navedeno je u presudi.

U istom sudu početkom ovog mjeseca Aleksandar Savović (21) osuđen je prvostepeno na godinu i dva mjeseca zatvora, zbog toga što je u naselju Dolac zapalio kiosk Igora Tomkića, odnosno njegove supruge Ivane.

Sudinica Popović je pored kazne zatvora Savoviću izrekla i obavezu da „na ime oštetnog pravnog zahtjeva na naknadu štete vlasnici doo Lucija trade isplati šest hiljada eura“.

Petrić i Radević su od kraja marta u pritvoru, dok je Savoviću pritvor ukinut nakon izricanja kazne.

Slučaj Tomkić talasao je crnogorsku javnost krajem marta i polovinom aprila. Dok su premijer Marković i njegovi ministri, kao i poslanik Adrijan Vuksanović iz HGI, tvrdili da je slučaj nacionalistički jer je Tomkić Hrvat, iz lokalne uprave u Beranama su ponavljali da se radi o bezbjednosnom pitanju i kriminalu.

Roditelji mladića koji su uhapšeni demantovali su da slučaj ima bilo kakve veze sa tim što je Igor Hrvat.

Tomkić je nedavno Vijestima potvrdio da je oglasio na prodaju kuću u naselju Dolac, jer se, kako je kazao, situacija nije promijenila na bolje i da se on još uvijek ne osjeća bezbjednim.

Tomkić je rekao da još uvijek ne zna da li će napustiti naselje Dolac, ili će sasvim otići iz Berana.

Porodica Tomkić je vrlo ugledna i uvažena u Beranama. U ovom gradu žive šest decenija i nikada niko nije imao sličnih problema. Njegovi roditelji i brat žive u centru grada, dok se Igor prije dvanaest godina odselio u naselje Dolac.

Ranije je izjavio da nije imao problema sve dok se 2016. godine nije vratio iz Njemačke gdje mu je odbijen zahtjev za azil, i kada je zakupio kiosk. Tada je, kako je rekao, lokalna banda iz tog naselja počela da ga reketira i uznemirava, na, kako je izjavio, nacionalističkoj osnovi.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.