Beograd je Deklaracijom o Srebrenici napravio više korak ustranu, a ne naprijed

0
6
Jelko Kacin, izvjestilac EU za Srbiju

Umjesto realnog suočavanja s prošlošću, Srbija je odlukom Narodne skupštine, zapravo glasanjem vladajuće koalicije o Deklaraciji o Srebrenici, napravila više korak ustranu, a ne naprijed, rekao je u intervjuu za “Dnevni avaz” Jelko Kacin, zastupnik u Parlamentu EU i izvjestilac za Srbiju. Kacin je bio jedan od ključnih inicijatora donošenja Rezolucije o Srebrenici u Evropskom parlamentu.

Truhli kompromis

– Među vladajućim strankama u Srbiji nije bilo političke hrabrosti da direktno kažu ono što je bit svega – da je Srebrenica bila najstrašniji zločin i da je to genocid. Takve jasne poruke vladajuća koalicija ne može uputiti javnosti Srbije pa se onda šalju nejasne poruke i regionu i Evropskoj uniji – navodi Kacin.

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici su razočarane. Ima li uopće smisla donošenje ovakve deklaracije, ako je riječ o nekom truhlom kompromisu koji govori da Srbija nema snage suočiti se s potpunom istinom?

– Mislim da, svakako, ima smisla. Jer, to je deklaracija koja je usvojena u Srbiji i za Srbiju. Imat će velikog odjeka tamo, ali treba pogledati istini u oči i reći da je Srbija dugi niz godina propustila da govori o Srebrenici, o Mladiću, o njegovim zlodjelima, i da je to što se sada dešava nešto što dolazi s velikim zakašnjenjem. Kako je to tako, to jednostavno ne može svudgdje naići na odobravanje. Ali, pokrenut je proces i zato treba pozdraviti Tadićevu inicijativu. No, zbunjujuća je poruka da će biti usvojena i druga rezolucija, što je rečeno u noćnim satima rasprave u Skupštini.

Mislite na još jednu rezoluciju koja bi osudila “sve zločine”?

– Da, ali očito je da oni nisu ni pročitali Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici. Tamo u tački 1. jasno se navodi da se osuđuju svi zločini nad pripadnicima svih naroda na tlu nekadašnje Jugoslavije u devedesetim godinama. Očigledno je da ili nisu pročitali ili nisu htjeli tu poruku vidjeti.

Efekti po RS

Vlasti Republike Srpske osuđuju ovu deklaraciju, a njeni protivnici u Srbiji tvrdili su da ona steže omču oko vrata manjeg entiteta u BiH. Može li ova deklaracija imati doista efekte po poziciju RS?

– Ne razumijem takvo razmišljanje. Ako RS to želi eksploatirati kao kolektivizaciju odgovornosti na sebe, onda je to politička manipulacija. Deklaracija koja je usvojena u EP-u, pa i ova u Srbiji, govori o individualnoj odgovornosti komandujućeg Ratka Mladića i to bi moralo biti shvaćeno na isti način svugdje na zapadnom Balkanu.

Bitka za interpretaciju

Zbog protivljenja RS, BiH je ostala jedina zemlja koja nije usvojila sličnu deklaraciju i priznala na državnom nivou da je počinjen genocid u Srebrenici. Kako komentirate tu činjenicu?

– BiH će na kraju tog procesa i sama usvojiti takvu, ali i uravnoteženiju deklaraciju koja će se odazvati na sve ono što se sada zbiva i što se mora dogoditi. Kako god bilo, ta deklaracija koja je usvojena u Srbiji različito se tumači, a ako smijem upotrijebiti termin koji se upotrebljava u BiH, sada se radi o bici za interpretaciju, umjesto da se ona uzme na znanje. U BiH se još vode političke borbe i neko se želi poraziti.

Intervju vršio: Tarik Lazović

Izvor: DnevniAvaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.