Belgija: Diskriminacija Sandžaklija od strane imama – Očekuje se reakcija Rijaseta

46
112

Turnir_Antwerpenu_Nov_2013d

Belgija – U želji da podrži okupljanje Bošnjaka u Beligiji, Fondacija „Sanđžak Euroregio“ iz Achena prijavila je učešće na Bajramskom turniru koju je organizovao đžemat u Antwerpenu.

Nakon što su fudbaleri Sandžaka razvili sanđžačku zastavu da bi je postavili pored ostale tri zastave, to im je bilo onemogućeno od strane tamošnjeg imama Bakira Halilovića.


Imam u Antwerpenu Bakir Halilović

Na konstataciju nekog od prisutnih, da musliman može biti ko hoće i u Hrvatskoj i u Srbiji, ali da su u Bosni i Hercegovini većina muslimana Bošnjaci, imam Halilović je negirao tu činjenicu, ilistrujući to svojim ličnim primjerom i ističući da on nacionalno nije Bošnjak već „Musliman“ dodavši: „Bosna nije vaša i vi nemate državu, pa shodno tome, a po izričitoj naredbi Rijaseta iz Sarajeva, zabranjeno je isticati zastavu Bošnjaka Sanđžaka pored zvaničnih obilježja države Bosne i Hercegovine“.

Igrači i Uprava kluba Sanđžak Euroregio iz Achena su prvenstveno pomislili da se radilo o šali, ali kada je pokušao da se sanđžačka zastava postavi pored zvanične državne zastave i Islamske zajednice te nacionalne bošnjačke tu se žustro usprotivio ratoborni imam Halilović, naglasivši da ne želi miješanje politike i sporta, što je kod Sandžaklija izazvalo nevjericu i čudo.

Pa svoj protest opravdao da ne želi da se politika miješa sa sportom, u svom daljnjem nastupu održao je predavanje na temu: „Štetnosti zalaganja Sandžaklija i muftije Zukorlića za bošnjaštvo“ jer, kako nam ovaj zalutali imam saopšti, nisu svi Bošnjaci muslimani u Bosni i Hercegovini.

Na konstataciju nekog od prisutnih, da musliman može biti ko hoće i u Hrvatskoj i u Srbiji, ali da su u Bosni i Hercegovini većina muslimana Bošnjaci, imam Halilović je negirao tu činjenicu, ilistrujući to svojim ličnim primjerom i ističući da on nacionalno nije Bošnjak već „Musliman“ dodavši: „Bosna nije vaša i vi nemate državu, pa shodno tome, a po izričitoj naredbi Rijaseta iz Sarajeva, zabranjeno je isticati zastavu Bošnjaka Sanđžaka pored zvaničnih obilježja države Bosne i Hercegovine“.

– Eto vam tamo na drugu stranu pa tamo radite šta hoćete, bio je izričit ratoborni imam iz Antwerpena pokazujući upravi kluba i igračima Sandžak Euroregio suprotnu tribinu.

Skoro stidljivo i tiho sa igračima i upravom kluba solidarisali su se mnoge džematlije iz pomenutog džemata u Antwerpenu, vodeći pritom računa da ne budu primjećeni od strane ovog specifičnog imama i anti-Bošnjaka.

Zbog svega ovoga očekujemo od najvećih zvaničnika instituciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno od Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, da se izjasne u vezi ovoga slučaja, sobzirom da se imam Bakir Halilović pozvao na izričitu naredbu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, piše u saopćenju Fondacije „Sanđžak Euroregio“.

Turnir_Antwerpenu_Nov_2013a
Turnir_Antwerpenu_Nov_2013b

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

46 KOMENTARI

 1. Svi junaci nikom po nikose i u crnu zemlju propadose .DA VAM JEDN IDIJOT SKIDA ZASTAVU I VI POSAGNUTE GLAVE NAPUSTITE FUDBAL OKACITE ONE BRKOVE STO SU NOSILI HOMSEKSUALCI U CRNOJ GORI KO ZNAK PONOSA SRAMOTA

 2. mustafa reci tima koji drze ovaj sajt da prikazu sta je taj isti efendija bakir dobio iz riaseta bosne i hercegovine jer znam da im je efendija poslo tu zabranu od rijaseta bih a ni nece da prikazu da bi se stvorila veca mrznja izmedzu nas muslimana a ne bosnjaka .

 3. mustafa de ti malo se raspitaj ko je muftija posto vidim da si nesto pobrko a isti taj tvoj muftija je dolazio u ovaj dzemat skriveno da se nije ni javio da ce klanjati namaz u dzematu antwerpen nego je proso pored ljudi koji su bili u dzamiji i otisao na sprat klanjo namaz i napustio prostorije dzemata da se nije ni javio pa ti vidi kakav vam je tej vas muftija

 4. a kako ce taj isti adnan kojeg ja jako dobro poznam ista da uradi u dzematu antwerpen kad nije ni clan te islamske zajednice i taki kao sto je on nisu clanovi neka ih je sramota oni su i uradili ovako da se mi djelimo samo neka oni slusaju i dalje onoga ko sve ovo potkopava nece daleko stici

 5. Zar u antwerpen nema neki SANDZO pa da mu glavu napumpa…

  I to neki IMAM????
  pa koga on pristavlja u BELGIJU????? MUSLIMANE NIJE NACIJAI????? MOZELI MU NEKO TO OBJASNITI….
  Bakira Halilovića
  Kulturni
  centar BiH
  Tulpstr. 13.,
  Antwerpen
  2060, Belgium
  [email protected]
  0032/3-231 7883
  0032/3/231-7883

 6. prvo zastava sandžaka ne bi trebala biti pored državne zastave bih. bih je država, a sandžak nije. on je oblast u drugoj državi. ovakav pristup bi samo dao argumente srbima da kažu kako muslimani žele pripojiti sandžak. bez uvrede ali bih više želi zadržati rs nego pripojiti sandžak. što se ovdje neko buni i kaže da sačuvate sarajevo nemoj da brinete sarajevo i bez vas ima ko da čuva

 7. ilistrujući to svojim ličnim primjerom i ističući da on nacionalno nije Bošnjak već „Musliman“

  🙄

  Uvijek nas dijele ovi izgubljeni… bilo “Muslimani” nepismeni iz ruralnih dijelova… ili urbani “Jugosloveni” iskompleksirani

 8. Istorija Sandžaka
  Izvor :http://www.bihor-petnica.com

  Sandzak je predstavljao posebnu teritorijalnu i administrativnu oblast. Na Turskom jeziku, ime “Sandzak” znaci “zastava”. Pri podjeli Carstva na upravna podrucija, ime Sandzak je zadrzalo i predstavljalo je upravnu oblast drugog stepena. Upravna oblast prvog stepena je bio Ejalet ili Pasaluk.
  Novopazarski Sandzak je jedan od sest sandzaka koji su ulazili u sastav Bosanskog pasaluka. Od samog pocetka Osmanske uprave on je prestavljao posebnu cjelinu u Bosanskom pasaluku. U zajednickim granicama Bosna i Sandzak postoje od Karalovackog mira 1699. To stanje se mijenja 1878. na Berlinskom kongresu, kada Sandzak ostaje u sastavu Turske Carevine, a Bosna potpada pod Austriju. Velike evropske sile, uz saglasnost Rusije i Turske, odlucuju na Berlinskom kongresu da Austro-Ugarska dobije mandat da okupira i upravlja Bosnom i Hercegovinom, prepustajuci upravu nad Novopazarskim Sandzakom Turskoj. Bosnjaci panicno odbijaju ovu odluku i pripremaju se za pruzanje oruzanog otpora.
  Da bi slomio otpor bosanskih muslimana, austrijski car i kralj Franjo Josif salje ogromnu vojsku od 300,000 vojnika. Tek nakon tri meseca teskih borbi, Austro-Ugarska vojska je usla u Sarajevo. Iako je bosnjacki narod docekao Austro-Ugarsku kao nevjernicku, katolicku silu, kaja ih zeli pokrstiti, ona je stvorila neuporedivo bolje uslove za opstanak Bosnjaka od uslova koji su vladali u Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj. Da bi donekle ublazila nepovjerenje Bosnjaka, nova je vlast vec 1882. pristupila organizovanju Islamske verske zajednice (IVZ). Nova vlast je gledala na svaki nacin da onemoguci daljni utjecaj Turske u Bosni i Hercegovini, pa je zato odbila prihvatiti imenovanje reis-ul-uleme od vrhovnog islamskog starjesine seih-ul-islama cije je sjediste bilo u Istambulu. Ali, to je izazvalo zahtjev za vjerskom autonomijom, koji ce kasnije pokrenuti Bosnjake na autonomni pokret. Prema Berlinskom ugovoru iz 1878., Novopazarski Sandzak, kao dio starog Bosanskog vilajeta, obuhvatao je slijedece kaze (okruge): Novi Pazar, Sjenicu, Novu Varos, Prijepolje, Pljevlja, Trgoviste sa Pesterom, Berane, Mojkovac, Bijelo Polje i Kolasin (Vranes). Povremeno su u sastav Novopazarskog Sandzaka ulazili Plav i Gusinje, a duzi period su bili u sastavu Skadarskog Sandzaka, a danas ova dva grada ponovo ulaze u sastav Sandzaka. Danas Sandzak je naziv podrucija koje obuhvata dijelove sadasnjih republika Srbije i Crne Gore koje cine Jugoslaviju.

  Na sjeverozapadu Sandzak se granici sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, na jugozapadu sa Crnom Gorom, na jugu sa Albanijom i na jugoistoku sa Kosovom. 1817. – Sandzak pod upravom Turske. Sve do balkanskih ratova 1912. – 1913., Sandzak je cinio jedinstveno-administrativnu cjelinu s upravom i kulturnim sjedistem u Novom Pazaru. Da bi se dala objektivna analiza djelovanja sandzacke muslimanske i kosovske albanske komite, mora se uzeti u obzir polozaj sandzackih Bosnjaka i kosovskih Albanaca i od Berlinskog kongresa i nakon zavrsetka balkanskih ratova kada Srbija i Crna Gora okupiraju Sandzak i Kosovo. Od tog trenutka zivot sandzackih Bosnjaka i kosovskih Albanaca je zavrsio od samovolje srbijanskih i crnogorskih vladara. Srbijom je u to vrijeme vladao kralj Petar I Karadjordjevic (1903. – 1918.), a Crnom Gorom knjaz, kasnije kralj Nikola I Petrovic (1860. – 1918). Zahvaljujuci Rusiji, kao vjecitoj zastitnici Srbije i Crne Gore, ove dvije drzave nakon balkanskih ratova prosiruju svoju teritoriju na racun Sandzaka i Kosova, a bosnjacko i albansko stanovnistvo protjeravaju ili ubijaju, njihovu imovinu otimaju. Mirom u Bukresu 1913. godine Crna Gora dobija teritoriju od 5,000 kvadratnih kilometara sa gradivima : Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Rozaje, Plav, Gusinje, Tuzi i deo Skadarskog jezera. U Metohiji dobija Pec i Djakovicu. Srbija dobija slijedece gradove u Sandzaku: Novi Pazar, Sjenicu, Tutin, Prijepolje, Priboj i Novu Varos.

  Pred sami balkanski rat stampa u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Grckoj svakodnevno objavljuje napise o navodno teskom stanju potcinjenih hriscana. Ona je isticala da je dosao “poslednji cas obracuna izmedju krsta i polumeseca”. Prema tome, bosnjacko stanovnistvo na Balkanskom poluostrvu nije moglo ocekivati nikakvo oslobodjenje od armija balkanskih burzoaskih drzava. Neizvjesna situacija uslovljavala je da ono nastavi sa iseljavanjem u Tursku. Poslije zavrsetka balkanskih ratova nastavljen je proces iseljavanja bosnjackog stanovnistva u Tursku. Preko luke Bar u Tursku se iz crnogorskog dijela Sandzaka tokom aprila i juna 1914. godine iselilo 16,500, a iz srbijanskog dijela 40,000 Bosnjaka.

  Za Bosnu i Sandzak su se drugi uvijek otimali. Svi su ih zeleli za sebe, ali bez Bosnjaka. Izbijanjem drugog svjetskog rata u Jugoslaviji, 6. aprila 1941., Sandzak okupiraju jedinice njemacke i italijanske vojske. Prema njihovom dogovoru, stvorena je demarkaciona linija (linija razgranicenja) u Sandzaku. U njemacku zonu ulaze slijedeci srezovi: Novi Pazar, Sjenica, Prijepolje, Priboj i Nova Varos, a u italijansku Pljevlja, Bijelo Polje i Tutin. U isto vrijeme u Sandzaku okupiraju jedinice albanske vojske, naravno – po odobrenju njemackih vlasti. U tom otimanju oko teritorije Sandzaka, nakon sto je okupirana Bosna i Hercegovina, nasla se i novoformirana ustaska NDH (Nezavisna Drzava Hrvatska) na cijem se celu nalazio poglavnik Ante Pavelic. Njegov san je bio stvaranje velike hrvatske drzave koja bi se prostirala od Istre na zapadu, do Sandzaka na istoku, i od Boke Kotorske na jugu, do Subotice na severu. Taj svoj cilj Pavelic je i ostvario zahvaljujici naklodnosti koju je uzivao kod Hitlera. S druge strane, Sandzak je bio predmet i veliko-srpskih imperijalistickih aspiracija.

  Na kraju i Albanija je polagala pravo na neke delove Sandzaka kao sto su: Rozaje, Plav i Gusinje, iako su Bosnjaci uvijek cinili vecinu stanovnistva tih opstina. I Albanija je pod pokroviteljstvom fasisticke Italije uspjela da okupira ove opstine. Oruzanje formacije NDH, ustase i domobrani, ostali su u sandzackim sezovima: Priboju, Prijepolju, Novoj Varosi, i Pljevljima nepunih pet meseci – do 7. septembra 1941. godine. Za novostvorenu NDH, teritorije Bosne i Sandzaka su bile prevelik zalogaj. Civilne i vojne vlasti te drzave su zbog terora koji su poceli da sprovede nad srpskim i bosnjackim stanovnistvom su morale, po naredjenju Njemaca, da odmah napuste Sandzak, a kasnije i istocnu Bosnu.

  U jesen 1941. skoro citav Sandzak je pripao Italiji. Sredinom decembra 1941. Draza Mihajlovic objavljuje naredbu pod nazivom “Instrukcije” u kome se od cetnickih komandanata na terenu zahtijva ciscenje Bosne i Sandzaka od bosnjackog zivlja. Tada je Bosnjacima zaprijtila opasnost od fizickog istrijebljenja s ovih prostora. Pouceni uzasnim iskustvom koji su dozivejli od strane Srba i Crnogoraca za vrijme i poslije balkanskih ratova sandzacki prvaci pocinju da organizuju svoj narod za odbranu od nadolazece cetnicke opasnosti. Na pocetku rata cak su i mnoge snage pod partizanskom komandom imale isti odnos prema Bosnjacima kao i cetnici. Na cetnickom udaru su se najprije nasli podrucija sedam sezova u istocnoj Bosni: Foca, Cajnice, Gorazde, Visegrad, Vlasenica, Srebrenica i Rogatica. Danas nakon 60 godina od prvih masovnih pokolja koje su cetnici napravili na podruciju Srebrenice ponavlja se isti scenario, al sada uz znanje i saglasnost Evrope i OUN-a. Desetine hiljada ljudi, zena i dece ubijeno je i proterjano sa svojih imanja.

 9. Ljudi, nemoj te ovo okretati na dizanje tenzija između Bošnjaka iz Bosne i Bošnjaka z Sandzaka.
  Odrastao sam u tom dzematu i zivim odma iza ćoska ali ne idem u taj dzemat jer je taj isti Bakir jedan od onih koji sprecavaju napredak zajednice. Starima od sebe pokaziva aroganciju, sprecava zenama da uce Kur'an u dzamiji bez njegovog prisustva a mekteb mu je na takvom nivou da roditelji ispisuju djecu iz mekteba. Zato molim vas spustite loptu na zemlju, nedajte pojedincima da nam remete odnose i reagujte mudro, trazite da se Rijaset izjasni.

  • dragi Adnane, nikada nece doci do razdvajanja, ove tenzije su samo trzaji onih koji se aktiviraju na rastuce, nezaustavljivo osim Bozijom voljom, a On je uz nas, jer mi to radimo na njegovom putu, svebosnjacko jedinstvo, koje uzima sve vise i vise maha.
   Mi ovamo odnosimo pobjedu nema vise razdvajanja Bosnjaka na regije i gradove, ono sto ti treba da uradis, ako je tako da skupite potpise i otjerate tog imama. Adnane uradite to i neka Vas otpor postane simbolom svebosnjackog jedinstva ukazujuci kako ce proci oni u buducnosti koji budu podrivali nase jedinstvo.

   • Ja nisam tamo vise clan tako samo sto mogu da uradim je da se distanciram od ovog neprimjernog ponasanja.

 10. neka taj “odza”proseta malo po bosni i neka nadje malo da poprica s abdulahom sidranom o bosnjacima sandzaka!drugo ,kakav si ti musliman kad si se lijepo udomio u belgiji,trebao si po inerciji da ides u neku muslimansku zemlju!trece,sreca tvoja neima serijatski sud pa bi bio malo priupitan……

 11. Svi smo mi Bosnjaci, nemoj mo dati nekoliko slucajeva da prave nemir izmedju nas.
  Ovakve hodze su bili i prije 100 godina, i bice ihh jos.
  Nas poso treba samo da bude JEDINSTVO!

 12. Bosna ce uvijek biti moja matica. Sandzak ce nikad nece odreci Bosne bez obzira na pojedince koji nas mrze. Samo se sjetite rahmetli Safeta Isovica kad je pjevo “Amana, moj Sandzaku, zeljo jedina!”

 13. molim vas braco vodite racuna sta cete komentarisati bez vrijedjanja nase brace u Bosni ,uzdrzite se to su samo pojedinci mi imamo u Njemackoj jako lijepo bratsko postovanje sa Bosnjacima i iz Bosne,i iz drugih krajevaMi imamo drzavu i to vise njih u nekima samo boravimo i radimo iz nekih dolazimo ili zivimo u njima a maticna nam je BOSNA.

 14. Eto vam vasu “maticu”!! Eto vam vase voljene Bosne!!

  Forsirate ih kao da ste se rodili tamo a eto kako vam vracaju!

  Mrze Sandzak, mrze ponosne i bolje Sandzaklije a nasi opet ginu za njih!!

  Samo Sandzak bez Bosne!!!!!

   • ne gledaj firmu po jednom radniku ali gledaj po direktoru ! LIJEPO SE NAVODI PO IZRICITOJ NAREDBI RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE BOSNE I HERCEGOVINE ! VECINA NAS SANDZAKLIJA KOJI SMO PO EVROPI ZNA DA JE OVO TAKO-RECI UOBICAJENO ! ZA OVO AKO ZVANICNO NE REAGUJE MUFTIJA-ZUKORLIC ZNACI DA JE SAUCESNIK TE NAREDBE JER JE ON MUFTIJA TOGA RIJASETA !

  • Molimte nemoj tako, Bosnjak sam iz Bosne a nepravim razliku izmedju i jednog Bosnjaka sem po finom ponasanju. Ovaj gore spomenuti prestavlja samo svoje misljenje.

  • Tako je bravo za komentar nism bio tamo i krivo mi je sto niko odzu nespuca nogom jer njima samo tako mozes biti dobar i onda te cijene i postuju.E hajmo sad minusi

 15. nemojte zaboraviti da Bosnjaci imaju i gorih i u Bosni i u Sandzaku od Fikreta Abdica do Rasima Ljajica.
  Na prvom mjestu Rijaset treba ovim debilima prije upute sta smiju, a sta ne smiju da im kaze ko su oni to jeste Muslimani ili Bosnjaci. Ovaj smrad nije ni jedno ni drugo.
  Nemojte misliti da se 100 godina duhovnog unistavanja Bosnjaka može tako brzo isčistiti.
  Na kraju krajeva trebalo ga je istuci.

  A bas me interesuje odakle je govno porjeklom???

 16. Jos malo po malo pa ce im Dodik uzet i ono malo Bosne,Hercegovci su se tako i tako prispojli Drzavi Hrvackoj ako nastave ovako kao sto su krenuli….ostase bez icega.
  Samo bi zamolijo ove nase SANDZAKLIJE da sacuvaju Sarajevo da ostane nase….moramo i mi imati koristi kad se bude BiH dijelila.

 17. Jako je tuzno da ovakvi pojedinci UOPSTE imaju priliku da o bilo cemu sto se tice bosnjackog identiteta i njihovih sloboda odlucuju.
  Sumnjam da ovako nesto moze pasti na pamet ijednom osvijestenom i normalnom bosnjaku a kamo li nadleznim islamskim institucijam u BiH.
  U svakom slucaju o ovome se moraju izjasniti nadlezni pojedinci i institucije a ovog PRODANOG imama treba podhitno smijeniti i poslati na osvjescivanje kod uvazenog muftije Zukorlica.
  Sevap ga je spasiti!

  • selam nemojte se sramotiti prvo se mora dokazati da je imam bakir to i uradio a ne samo slusati neke koji hoce da nas zavade svi vi sto ste gore komentarisali ne prilici vam ovi izrazi ako ste imalo muslimani selamim sve.

  • Pa (takozvani) covjek samo cuva radno mjesto i postuje naredjenje JER lijepo kaze PO IZRICITOJ NAREDBI RIJASTA ISLAMSKE ZAJEDNICE BiH ! AKO RIJASET NE REAGUJE ZNACI DA JE ISTINU REKAO !

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.