BDZ Sandžaka!

0
52
mersada-nurudina-agovic-300x225
Autor: Mersada Nuruddina Agović

Nakon što je srbijanska vlast vrbovala naivnog i, kako se pokazalo, zadaći očito nedoraslog bošnjačkog parlamentarca iz BDZ stranke i educirala ga da izda interes stranke i opći nacionalni bošnjački interes, te nakon što ga je i poslije njegovog smjenjivanja od strane stranke, vlast ponovo u svom nečasnom cilju angažirala, BDZ stranka je obznanila javnosti da će ubuduće nastaviti funkcionirati pod nazivom ,,Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka”.

U petak, 2.avgusta 2013.godine, u Novom Pazaru  održana je obnoviteljska skupština Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka na kojoj je usvojen statut i program stranke  i izabran stalni sastav Glavnog odbora stranke. Skupštini je prisustvovalo preko dvije stotine delegata iz Novog Pazara, Sjenice, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, kao i veliki broj gostiju iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine  i bošnjačke dijaspore.

Glavni cilj Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka jeste očuvanje bošnjačkih nacionalnih interesa i ona će se, u tom smislu, žestoko boriti protiv svakog subjekta koji nacionalne interese bošnjačkog naroda pokuša ugroziti.

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka nastavit će se zalagati za vraćanje uzurpiranih prava Bošnjaka, ukidanje nelegitimno formirane tzv. Islamske zajednice Srbije, deblokiranje rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća, okončanje akreditacije Internacionalnog univerziteta, vraćanje vakufske imovine i vraćanje nezakonito otpuštenih vjeroučitelja na svoja radna mjesta. Borit će se protiv diskriminacija svih vrsta, za slobodu ljudskih prava, slobodu mišljenja, slobodu govora i ravnopravnu službenu upotrebu jezika i pisma.

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka nastavit će se zalagati za očuvanje temeljnih vrijednosti slobode i ljudskog dostojanstva i slobodu medija, uz obavezu strogog poštivanja novinarske etike i kodeksa korektnog informiranja. Ona je spremna sarađivati sa svim političkim subjektima koji je budu doživljavali kao svog partnera u borbi za pomenute ciljeve. Sarađivat će sa onim strankama i nacionalnim zajednicama čiji se program djelovanja slaže sa programom   stranke, te onim strankama i nacionalnim zajednicama koje Bošnjačku demokratsku zajednicu doživljavaju kao svog saradnika i partnera u političkom djelovanju.

Ona nikada neće pristati na nametnute asimilacije i diskriminacije, a na eventualne nove pokušaje razjedinjavanja stranke odgovarat će njenom još jačom homogenizacijom.

U biranju često puta nametnutih opcija: boriti se biti slobodan Bošnjak ili biti beogradski podanik, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka će uvijek izabrati opciju – biti slobodan Bošnjak, po svaku cijenu. Ona prezire izbor labilnih bošnjačkih funkcionera koji odluče izdati interes svoga vlastitoga naroda da bude slobodan i izaberu postati beogradski podanici i poslušnici, te prezire njihovo kasnije nečasno djelovanje kao posljedicu takvog izbora.

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka teži evroatlanskim integracijama  i Evropi i svijetu se predstavlja kao najautentičniji predstavnik Bošnjaka Sandžaka koji sve svoje potencijale daje na raspolaganje, prije svega, zaštiti bošnjačkog identiteta i općih nacionalnih interesa bošnjačkog naroda. Uz zalaganje za očuvanje tradicionalnih bošnjačkih vrijednosti, ona će se zalagati i za očuvanje evropskih civilizacijskih vrijednosti.

Na kraju, konstatujemo da se održavanjem obnoviteljske skupštine Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, kako se u narodu kaže, ‘’žito odvojilo od kukolja’’ i da više među moralnom bošnjačkom elitom  i svjesnim i odanim članovima ove stranke ‘’kukolju’’ neće biti mjesta. U stranku su dobrodošli svi oni koji su svjesni potrebe za čuvanjem bošnjačkog nacionalnog interesa na ovim prostorima i koji se za svoja prava i slobodu bore uspravno, hrabro, dostojanstveno i čista obraza.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.