BDZ CG – Vlada nastavlja obmanjivati građane projektom izgradnje Drugog bloka TE Pljevlja

5
24

af79b47e384e6a7a1fcd5abbcd0a8e90

Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori najenergičnije osuđuje još jedan Vladin pokušaj obmanjivanja sopstvenih građana neracionalnim i sa ekološkog i ekonomskog aspekta, nerazumnim i neracionalnim projektom izgradnje Drugog bloka TE Pljevlja.


Drugi blok TE Pljevlja je politička šarena laža i omča oko vrata crnogorskoj ekonomiji. Nakon niza neuspješnih pokušaja Vlade CG da Italijanima, Česima, Kinezima i kome sve ne, proda pljevaljsku maglu u formi drugog bloka TE PV, jedan od ključnih „argumenata“ za prihvatanje kolonijalnog akcionarskog ugovora Vlade CG sa italijanskom kompanijom A2A mogao bi se prafrazirati u rečenici: ”Ukoliko nema ovog ugovora neće biti ni drugog bloka TE”. Na ovaj način Vlada Crne Gore mjesecima i godinama svjesno obmanjuje crnogorsku javnost, naročito građane Pljevalja, kako je Vlada našla sigurnog investitora za izgradnju drugog blok TE, da je ovaj projekat isplativ jer postoje dovoljne rezerve isplativog uglja, kako će uraditi toplifikaciju Pljevalja … Kada se slegne ili podigne Vladina „magla“, jasno se vidi da drugog bloka TE Pljevlja neće biti. Niti ga smije biti.

Besmisleno je polemisati sa „stručnjacima“ iz Vlade nakon evidentnih činjenica da je drugi blok neisplativ, da nema dovoljno isplativih rezervi uglja u pljevaljskoj dolini, da je ovaj projekat neodrživ i sa aspekta zaštite životne sredine, bolje reći da je katastrofalno štetan za zdravlje 20.000 ljudi, da je otvaranje novih 5 površinskih kopova stavljanje tačke na život na širem geografskom području uključujući i sam grad Pljevlja, te da je, konačno, omča oko vrata crnogorske ekonomije.

Jednostavan uvid na fotografiju šireg lokaliteta pljevaljskog basena daje odgovor zašto potencionalni investitori bježe glavom bez obzira. Naime, samim mapiranjem novih površinskih kopova, uz detaljne podatke za svaki kop (koliko ima isplativog uglja, koliko je potrebno za eksproprijaciju zemljišta, koliko je potrebno za rekultivaciju , koliko će uticati na infrastrukturu…), uvidom u transportne rute do budućeg drugog bloka, stvaranje novih jalovišta, deponija, odlagališta,  uvidom u položaj nadzemnih i podzemnih voda…  stvara se realna slika pogubnosti i neodrživosti eventualne realizacije ”strateške investicije crnogorske ekonomije-elektroprivrede”.

Svi ovi pokazatelji jasno govore da niko normalan neće bacati pare u jame bez dna i da od drugog bloka TE PV, ustvari neće biti ništa. Zločin prema građanima Pljevalja mora biti zaustavljen Iako Vlada Crne Gore uporno plasira teze o ekonomsko-energetskom gigantu, kako nazivaju Pljevlja i na taj način jeftinom demagogijom obmanjuje građanje Pljevalja i Crne Gore.  Stvarno stanje Pljevalja, nekadašnjeg industrijsko-kulturnog centra šireg područja, pokazuje da je katastrofalno i ono što je učinjeno ovom gradu može se bez imalo patetike nazvati zločinom neviđenih razmjera. Sa koliko cinizma i omalovažavanja zvanična Podgorica gleda na Pljevlja dovoljno govori podatak da se ”u svim projekcijama Vlade CG za izgradnju drugog bloka predviđa realizacija toplifikacije grada”. Očito je da se naručenim, lažnim istraživanjima obmanjuje javnost kako je 70% pljevljaka za to da se pravi drugi blok TE Pljevlja.  Zbog javnosti, podsjetimo se da je Vlada Pljevljima već ukrala jednu toplifikaciju! Toplifikacija grada je bila predviđena i prilikom izgradnje prvog bloka.

Gdje su pare od toplifikacije? Koliko je bulevara i kružnih tokova u Podgorici , Baru, Primorju.. napravljeno novcem od novca za toplifikaciju Pljevalja? Koliko se sportskih klubova finansiralo od tog novca? Koliko jee predizbornih kampanja DPS finansirao novcem za toplifikaciju Pljevalja? Koliko je DPS kupio glasova od novca pljevljaka? Koliko je stanova sagrađeno i poklonjeno „zaslužnim građanima“ u Podgorici? A koliko je tek djece potrovano  nebrigom za Pljevlja, jer dvije trećine djece u Pljevljima boluje od nekog vida respiratornog ili kardiovaskularnog oboljenja ?!

Podatak da za dvije do tri godine u Pljevljima neće biti dovoljno djaka prvaka za upis u jednu od tri osnovne škole u Pljevljima najbolje govori kako Vlada brine o Pljevljima!!

Iz Pljevalja je u protekle tri decenije izvučeno na stotine miliona eura, možda i milijarde, a ostavljena je pustoš, razoren grad, bolesno stanovništvo, opljačkana privreda. I nakon svega toga Vlada ima hrabrosti da o novim investicijama govori kao  ”brizi za građane Pljevalja”?

Pljevljima i pljevljacima ne trebaju šarene laže u cilju predizbornih kamapanja. Pljevljima su potrebna suštinska i održiva rješenja. Pljevljima je toplifikacija grada uslov opstanka života u ovoj kotlini, ali pljevljaci ne traže nikakvu milostinju niti sažaljevanje. Pljevljaci traže da im se vrati mali dio od onoga što im je oteto. I da ih Vlada već jednom ostavi na miru, da prežive ove najteže dane u historiji dugoj 1.800 godina. Postavlja se pitanje postoji li rješenje?

Udruživanjem  državne i opštinske pameti kroz dobro osmišljenu strategiju opstanka i razvoja u gradu pod Golubinjom moguće je zaustaviti masovno trovanje i posljedično iseljavanje pljevljaka. Potpuno novi i drugačiji koncept razvoja ekonomije na državnom nivou koji bi se bazirao na potrebama i mogućnostima lokalnih zajednica, omugućio bi Pljevljima valorizaciju i razvoj sopstvenih resursa, za sopstveni račun tj. održivu i konkurentnu ekonomoju koja će u konačnici dati održivu i konkurentnu ekonomiju države.

Sistem se suštinski razlikuje od dosadašnjeg neo-liberalnog, baziranog na ličnom intresu pojedinaca iz vrha vlasti i njihovog okruženja. Stavljanjem tačke na priču o neodrživom i neisplativom drugom bloku TE treba započeti novu eru sanacije zatečenog stanja i krenuti u valorizaciju prije svega obnovljivih izvora energije kojim Pljevlja obiluju: energije bio mase, vode, vjetra i sunca,  koji su perspektivniji, isplativiji i realniji za realizaciju, zatim prestruktuiranje Rudnika Uglja, izgradnja cementare, razvoj poljoprivredne proizvodnje, primarne i sekundarne. Benifite takve ekonomske politike pljevljaci bi vrlo brzo osjetili kroz relativno brzu toplifikaciju grada, otvaranjem  novih radnim mjesta i u konačnici stabilnim i bogatim opštinskim budzetom koji bi bio jaka podrška svim društvenim i socijalnim aspektima života u gradu.

Pljevalja sa svojim prirodnim i ljudskim resursima, svakako zaslužuju da se nađu na mapi razvijenih gradova ugodnih za život.
Informativna služba BDZ u CG


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

 1. “Podatak da za dvije do tri godine u Pljevljima neće biti dovoljno djaka prvaka za upis u jednu od tri osnovne škole u Pljevljima najbolje govori kako Vlada brine o Pljevljima!!”……..pošto u Pljevljima živi 80% srbogoraca ovo je više nego dobra vijest….zlo činila prokleta Jerina, zlo činila gore dočekala……

  0

  0
 2. Ахахахахаххаах, је ли вас то Ђука опет “преварио” ка за онај коалициони споразум о санџачкој регији са ТРАНСПАРЕНТНОМ границом!? Па што нијесте тражили да вам се то преведе на босански, ако нијесте резумјели, но сад опет кукате како је преварена Бушњачка Дудучка Задруга, а све је воде неки проф. др. мр. Муратовићи који ни полицију не разумију док им прекршај не преведе на босански ?! 🙂

  0

  0
 3. Ja se nadam na sledecim izborima dacete vi bit vodeca Bosnjacka partija i dacete dovjesti taj dijo Sandzaka u red. Neka biraci pogledaju sta radi BDZ prijepolja!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.