BANU: Genocidna praksa u Bosni i Hercegovini se nastavlja

2
21

BiH – Univerzalno ljudsko pravo na obrazovanje, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine regulisano Ustavom i kao pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku i u skladu sa svojim kulturnim i duhovnim identitetom, samovoljom vlasti RS  uskraćeno je djeci Bošnjacima iz Konjević Polja. Činom  javnog kršenja povelje ljudskih prava i Ustava Bosne i Hercegovine, politički vrh RS po ko zna koji put legitimiše se u odnosu na Bošnjake sa teritorije ove administrativne jedinice kao okupatorska vlast najprimitivnijeg tipa. Pravo na obrazovanje na maternjem jeziku,  bilo je  uskraćeno samo u dva najbrutalnija perioda ljudske istorije: u genocidnoj praksi osvajača  nad indigenim stanovništvom Amerike  i Australije, te u prvoj fazi kolonijalističke ekspanzije.

Bošnjačka Akademija Nauka i Umjetnosti poziva vlast RS da se hitno usaglasi sa realnošću modernog i civiliziranog svijeta i da djeci Bošnjacima iz Konjević Polja, kao i na cijeloj teritoriji RS, omogući nesmetanu primjenu Ustavom zagarantovanog prava na obrazovanje na maternjem, bosanskom jeziku,  u skladu sa kulturnim i duhovnim identitetom Bošnjaka i njihovom tradicijom.

BANU poziva sve građane Bosne i Hercegovine da podrže i aktivno pomognu da se djeci Bošnjacima iz Konjević Polja vrati pravo koje imaju i djeca Srbi i djeca Hrvati na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve direktore osnovnih i srednjih škola, fakulteta i univerziteta, kao i sve učitelje, nastavnike, profesore i osoblje angažovano u prosvjeti da svoj profesionalni kodeks, moralnu odgovornost i ljudsku savjest poštuju kako njima dolikuje, da zastanu na stranu pravde i istine, i da tako daju primjer svim ostalim segmentima društva u Bosni i Hercegovini.

U zahtjevu za poštovanjem prava svoje djece,  ljudi iz Konjević Polja ne smiju ostati sami, kaže se u saopćenju BANU.

Ferid Muhić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.