Kosovo – Balić: „Bošnjaci i Gorani nikako u zajednicu srpskih opština“

3
113

numan-balicKosovo – Gorapress: Gospodine Baliću, dugo ste na političkoj sceni Kosova, recite nam koji su razlozi tolike razjedinjenosti među bivšim Muslimanima, odnosno sadašnjim Bošnjacima na Kosovu?

Najprije da lijepo selamim sve čitaoce vašeg portala i ovaj razgovor upotrijebim kao dobru priliku da razjasnimo mnoge stavove od važnosti za našu vjeru i naš narod a da potom predstavim moj i naš način, koji mi se čini jedinim, kako da se riješimo nezavidnog i ponizavajućeg stanja  u koje su zapali Bošnjaci i Gorani.

Gorani i Bošnjaci nikad nijesu bili razjedinjeniji nego danas. Ima više razloga za to. Najprije trebamo tražiti onaj u nama  samima, kako predvodnicima tako i pripadnicima našeg naroda. Podjele su postojale uvijek, postoje i sad, i kako stoje stvari, sve su dublje i nećemo ih se lako riješiti. Još od ‘90-te godine, kad je počelo višestranačje i osnovana SDA, koja je u svim našim krajevima, pa i u Gori, imala historijsku ulogu, narod se podvajao i povodio za jednim ili drugim taborom, priklanjajući se ondašnjoj srbijanskoj, Miloševićevoj vlasti ili našem promuslimaskom  pokretu SDA koji se borio za ostvarivanje naših prava i oslobođenje od nevjerničke i nasilničke srpske vlasti. Uprkos svim stradanjima koje smo preživjeli od one vlasti, danas uvjereno kažem da su nam prilike bile lakše i jednostavnije nego danas. Onda smo imali teškoće sa policijom i malim brojem naših ljudi u nevjerničkoj vlasti, koji su bili na onoj strani, a danas imamo najviše muke sa našim ljudima koji su među nama, obreli smo u vremenu smutnje, u kojem smo sa svih strana okruženi onima koji bezočno nasrću na vlast, bilo da ih podržava Beograd ili Pristina, i koji ne biraju načina kako da se dočepaju dijela vlasti i unište svoje najbolje i najčansnije predstavnike.

Ništa nije manja odgovornost stanovnika naših krajeva, bez obzira na to da li se radi o Gori, Župi ili Podgori, Vitomiričko-Dobruškom kraju ili Bošnjačkoj mahali. Najveći broj naših sunarodnika, osim što se priklanja za predvodinicima i grupama koje se otimaju oko dijela vlasti, speman je da proda svoj glas za bilo kakvu korist, novac, posao ili često prazno obećanje. Mi se moramo suočiti sa time da su Gorani i Bošnjaci sasvim oslabili u svom vjerovanju, da im nije stalo do najviših i trajnih vrijednosti, prave vjere i svog dostojanstva i spremni su sve da učine, kako bi ostvarili ovozemaljske i prolazne koristi. Dokle god budu takvi, ne mogu se nadati napretku ni boljitku.

Posebnu odgovonost za stanje Bošnjaka i Gorana imaju kosovske albanske vlasti u Prištini. Skoro sam javno izjavio na predizbornom skupu pred blizu 500 ljudi, da premijer Hashim Thaqi, čija je stranka vodila vladu u tri poslijeratna mandata, ima historijsku odgovornost za nasilje i progone Bošnjaka i Gorana, zbog kojih je isljeno ili prognano više od polovine stanovnika Gore, dvije trećine Bošnjaka pećkog kraja, dok su Bošnjaci u Prištini i Mitrovici desetkovani i blizu toga da sasvim iščeznu iz tih gradova. Odgovornost, naravno imaju i drugi albanski predvodinici, ali niko kao Hashim nije više učinio da se Gorani i Bošnjaci podijele, zavade i podvoje, tako što je podržao Idrizija, Muratija i Beškovića, koji su da bi ugrabili dio vlasti, izdali SDA i njenog predsjednika i trajno uništili jedinstvo našeg naroda, upravo onda kad je bio najsložniji i najjači. Gotovo isto se može isto reći za Kušija, Balje i Hodžu, nove-stare predvodnike pod uticajem srpske vlasti iz Beograda, koji su grabajuci se za vlast, doveli do novih i dubokih podjela i smutnje, od kojih će se Gorani teško oporaviti.     

 

Gorapress: Na ovim izborima vaša partija je izgubila  u svim sredinama na Kosovu, koji su razlozi?

Niije izgubila moja partija, niti je izgubila SDA. SDA pripada svima nama, i ona se na ovim, kao i na minulim izborima, pokazala kao nevješt trgovac, ona koja nije vična sakupljanju i kupovini glasova. Mi jesmo izgubili glasove, ali nikako ne prihvatamo da smo izgbili izbore, jer većina glasača i nije glasala za programe i kandidate, već za novac, poslove i obećanja. Da napomenem da je u Peći, prema našim podacima,  SDA dobila najviše glasova, a ne Vakat.

Kao što ste vidjeli, tokom ovih izbora se nijednom nijesam pojavio niti javno obratio u Gori. Htio sam da izmjerimo stvarnu snagu svih naših sadašnjih zastupnika. Sada, nakon izbora ćemo ako Bog da očistiti i urediti stranku, i znamo tačno šta ćemo učiniti u bliskom nastupajućem razdoblju. I to mora biti jasno svim ostalim strankama. Predstoji nam obnova i jačanje SDA, priključivanjem starih i novih rukovodioca, i stvaranje jake SDA koja mora biti temelj novih zalaganja za popravljanje stanja Bošnjaka i Gorana, a potom mučni i dugi razgovori sa svim strankama oko zajedničkog nastupa ili većinskog stranačkog bloka koji bi mogao spasiti Gorane i Bošnjake od daljnjeg propadanja.

 

Gorapress: Da li mislite da je vrijeme nacionalnih partija prošlost, ili se možda narod zasitio SDA?

SDA nikad nije bila nacionalna ‘partija’. SDA je stranka muslimanskog kulturno-povijesnog kruga, i ona podjednako pripada Goranima i Bošnjacima, ali isto tako i Turcima, Albancima, Egipćanima i svima koji podržavaju naša zlaganja. I u svom programu od osnivanja, i u svom zalaganju ranije i danas, SDA je bila i ostala strankom koja najviše drži do naše islamske pripadnosti, a potom ona koja brani i štiti Gorane, Bošnjake i sve one čija su prava i slobode ugoženi. Mi smo naprije Allahova stvorenja, sinovi Ademovi, muslimani po vjeri koji su posebno odgovorni za pravu vjeru, i nikakve razlike ne pravimo među Goranima i Bošnjacima ali ni svim ostalim narodima koje je dragi Bog stvorio. A što se tiče naroda, on se sigurno nije ‘zasitio’ SDA, već u Gori, Župi, Podgori i nekim drugim krajevima, nije mogao stići ni doprijeti do SDA zbog mnogih neistina i potvora koje su o njoj širene, koju su svojevremeno izdali, prigrabilii i preinačili Idrizi, Murati i njihova družina, koji su postali ono što jesu upravo zahvaljujući SDA i njenom predsjedniku. No, to ćemo, ako Bog da, uskoro i konačno ispraviti i promijeniti.

 

Gorapress: Svojevremeno ste u Gori podržavali paralelne strukture, naročito prosvjetu, niste li time prekršili koncept SDA?

Nikad nijesam podržavao ‘paralelne’ strukture, niti bilo koji oblik srpske vlasti, ali jesam zaštitio predstavnike i pripadnike Gorana i njihovo pavo da organizuju nastavu po svom izboru, a oni me kasnije izdali, slično kao Idrizi i dokazali da sam pogriješio što sam ih branio. Iako se nikad sa njima nijesam slagao, jer sam jedan od utemeljivača nastave na bosanskom jeziku na Kosovu, što sam i javno govorio na mnogim skupovima sa Goranima, zalažući se protiv nasilnog nametanja bilo koje nastave i miran dogovor o zajedničkom rješenju o obrazovanju, zaštitio sam prosrbijansnke Gorance najviše zbog toga što je Idrizi, nakon što je kukavički izdao SDA, posegnuo za silom i pokušao, koristeći albansku kosovsku policiju, da nasilno ruši i zatvara škole. To je bio glavni razlog zbog kojeg sam se ražalio na one koji su htjeli srpsku nastavu i pružio traženu zaštitu, jer nijesam mogao podnijeti da se kukavice kao Idrizi razmeću tuđom silom i plaše svoje sunarodnike. Najvažniji dio ‘koncepta’ SDA je da zaštitimo i unaprjedimo našu vjeru i naš narod, a ne da mu činimo nasilje i dodatno ga podvajamo. Toga bi morali postati svjesni predstavnici Vakata, jer se pokazalo da je nasilno nametanje ‘bošnjastva’ u Gori, dovelo do toga da se više od dvije trećine stanovnika Gore, neki iz ubjeđenja a mnogi iz protivljenja i inata, danas osjećaju i nacionalno izjašnjavaju kao Gorani. To su činjenice koje ne možemo poreći i moramo ih imati u vidu.

Iz svega onog što se desilo u Gori, danas moramo izvući najmanje dva važna zaključka. Prvi je da je temelje opstanka i bivstvovanja Bošnjaka u poslijeratnom djelovanju postavila SDA i ovaj koji se obraća, a da ih je Idrizi sa malom grupom prevratnika izdao i krivotvorio. Neko će reći, pa Idrizi i njegovi saradnici su zaslužni za glasove SDA i samo su ih prisvojili. Činjenice govore sasvim drugačije. Na prvim poslijeratnim izborima u Gori, održanim 2000. godine, SDA je dobila 1701 glas, dakle manje od GIG-a koji je dobio 1769 glasova, dok je na narednim opštinskim izborima 2002. godine SDA, zahvaljujući velikom i historijskom uspjehu SDA u stvaranju koalicije Vatan, ubjedljivo pobijedila u Gori sa 1729 glasova, naspram GIG-a koji je pao na 1272 glasa  i jedno odborničko mjesto manje. Sa svoja osvojena 3 odbornička mjesta SDA je imala dvije mogućnosti: da uđe u široku koalciju sa PDK,GIG, AAK i LPK, od kojih je PDK imao 6, AAK 1, GIG 2 i LPK 1odbornika, i time dobije tek neki direktorat i dijeli vlast sa mnogim sudionicima, i drugu, da napravi veliki, i pravedan, ali veoma riskantan sporazum o formiranju opštinske vlasti sa LDK-om, koji je imao potrebnih 8 odborničkih mjesta, i time dobije polovinu vlasti. Jedini koji je smio, znao i mogao to da uradi je bio predsjednik SDA. Te nakon što sam 6. novembra 2002. potpisao historijski Sporazum sa predstavnicima LDK o formiranju opštinskih vlasti u Dragašu, Prizrenu i Peći, na osnovu kojeg su Bošnjaci dobili polovinu vlasti u Gori (i zadržali je do današnjih dana), kao i značajan i trajan udio vlasti u Prizrenu i Peći, nastupili su žestoki napadi i pritisci, kojih se Idrizi kukavički uklonio i svu ‘odgovornost’, dok se tresao od straha pri razgovoru sa Thaqijem, prebacio na predsjednika SDA. Bio je to početak hajke na SDA i ondašnjeg ministra Balića, koji je, nakon što je poklonio poslaničko mjesto Idrizuju, ostao potpuno sam, i nasilno i protivzakonito smijenjen sa ministarskog mjesta. Predsjednik SDA je izdan od Idrizija , Muratija i Beškovića, ljudi  koji je iz anonimnosti podigao na najviše položaje, dok su oni, uz svesrdnu podršku Thaqija, uništili koaliciju Vatan, koji je sa 9 030 glasova, ostao do danas najjači bošnjačko/goranski politički subjekt, te time trajno podijelili i oštetili svoj narod. Želim posebno da istaknem da Idrizi i ostali urotnici, nikad u tome ne bi uspjeli da ih nije pomogao Thaqi i ekstremni vrh PDK.

Drugi važan zaključak je onaj koji moramo nužno izvući nakon zadnjih izbora. Umjesto da se Gorani i Bošnjaci približe i pomire, došlo je do njihovih još većih dioba, koje su na zadnjim izborima poprimile opasan i zabrinjavajući oblik. Opet su među glavnim predvodnicima ove velike smutnje bili nekadašnji predvodnici SDA, Safet Kuši i Hamza Balje. Isključivi motiv za ovo što su radili je osobna dobit, posebno istaknuta kod Hamze Balje, koji je u izbornu trku na prošlim izborima, pod plaštom spasioca SDA i Bošnjaka, ušao u BSDAK te nakon što je dobio poslanički mandat, odmah izdao i ostavio stranku, da bi na zadnjim izborima ušao u pravu nečasnu ujdurmu i u Gori napravio združenu srpsku listu, koja je sve učinila da dodatno ispameti ovaj izmanipulisani narod. Na drugoj strani je Safet Kuši, nekadašnji jurišnik SDA, otišao na četničiki skup u Beograd i sa Vulinom, Dačicćm i Slobovim koljačima, pravio dogovore na štetu Gorana i Bošnjaka. Zalaganja za ‘Zajednicu srpskih opština na Kosovu’, ‘Srpsku opštinu Gora’, ili bilo koji oblik zastranjivanja, uključujući u učesće na četničkim pijankama i terevenkama, su pojave, sa kojima ćemo se, ako Bog da sigurno suočiti i suprotstaviti him se! Uvjeren sam da se Gorani i Bošnjaci moraju urazumiti, te zajedno sa nama iz SDA, povratiti svoje dostojanstvo i prestati da se dvoume između poslušnosti Thaqiju ili Dačiću. Ako se za Idizija može reći da je Hašimov sluga onda se za Kušija sa sigurnošću može reći da je sluga Dačića! Gorani moraju  prestati da podržavaju i jedne i druge! I Gorani i Bošnjaci moraju postati svoji, složiti se i ujediniti i uz pomoć Allaha Uzvišenog, ostvariti svoje pravedne zahtjeve za ravnopravan i dostojanstven život na Kosovu.

 

Gorapress: U Gori je na ovim izborima pobjedila partija CDU (Centar demokratske unije) i njihov potpredsjednik  Safet Kuši najavljuje da neće u Opštinu Dragaš u kojoj su Albanici većina. On traži opštinu Gora koju bi da uključi u zajednicu srpskih opština, kakav je vaš stav po ovom pitanju?

Ne, mi hoćemo opstinu Gora, sa sjedistem u Dragašu ili gdje god se Gorani i Bošnjaci dogovore, ali nikako u ‘Zajednic srpskih opstina’. To moramo shvatiti i objasniti i sebi i drugima. Gora mora pripadati Goranima i Bošnjacima podjednako, bez ikakve razlike, i ona treba biti pod okriljem vlade u Pršitini, naravno vlade koje će prestati da nas  iskorištava, zlostavlja i podvaja, i koja će biti dužna da nas uvažava i pomaže na zasluženi način. Isto tako hoćemo i opštine Vitomirica i Župa, o čemu moramo postići zajednički i sveobuhvatni sporazum i zalagati se, bez da izdajemo i potvaramo jedni druge, sve do nihovog potpunog ostvarivanja.

 

Gorapress: Vas su devedesete kamenovali u Gori, nakon mitinga u Restelici, narod je tada tražio da se oslobodi represije srpskog režima, otkud to da se danas nakon skoro 23 godine ponovo priziva Srbija u Gori?

Zato što su, ne samo ojačali, već i postali agresivni i razdražili se, oni koje podržava vlast u Beogradu, koja je gotovo ista kao ondašnja, ili se malo promijenila. Najbolji odgovor, kao i tada ‘90-ih godina, jeste snažan i zajednički otpor, i borbu, zajedno sa onima koji su spemni za to. Ne zaboravimo da je tada Idrzi ‘zamrzao’ svoj rad u SDA i kukavički se sklonio, te da će i danas on i slični njemu uraditi isto. Nema nam drugoga, osim da odlučno i istrajno povedemo razgovore i udružimo se sa svima onima koji se mogu suprotstaviti ovim novim smutljivcima koji hoće da dokrajče Gorane i njihovu budućnost na Kosovu. Ovih, pak koji su spremni za borbu, ima svuda, u Vakatu, CDU, SDA, SDSG, ali i svim ostalim strankama, i mi ih moramo pronaći i okupiti. Siguran sam da to jedino može uraditi SDA, obnovljena i ojačana, koja jedina ima snage da zaustavi Dačićeve i Thaqijeve sluge i napravi dostojanstvenu i složnu zajednicu Gorana i Bošnjaka, koji će najprije biti vjernici i dobri ljudi, a potom se vrijedno i istrajno dogovarati kako da povretimo svoje dostojansvo i naše zasluženo mjesto na Kosovu!

 

Gorapress: Smatrate li se odgovornim što ste oživjeli srpstvo u Gori, jer je poznato da se veliki broj ljudi u paralenim strukturama do ovih izbora krio iz vaše SDA?

 Već sam odgovorio da smo po ovom pitanju imali nabolje namjere, da smo ih zaštitili od nasilja i omogućili him slobodan izbor. Danas smatram da je bilo čiji izbor za zastupnike Dačićeve vlasti pogrešan i štetan za Gorane i Goru. Mi ćemo, ako Bog da, našu stranku potpuno očistiti od pobornika ‘paralelnih’ struktura, povratiti značajan broj nekadašnjih i zaslužnih članova SDA, bez obzira u kojoj se stranci nalazili, i krenuti u novu i odsudnu bitku za spas Bošnjaka u Gori i na cijelom Kosovu. I ovo da dodam, ako se i jesu neki od ‘prosrpskih’ ljudi krili iza SDA, od danas to više neće biti moguće! Obračunaćemo se, ako Bog da, sa svim slugama na štetu svog naroda, koga god oni služili, Beograd ili Prištinu, i povratiti dostojansvo Bošnjacima i Goranima!

Gorapress: Gotovo sve partije iz bošnjačke zajednice uključujući i goransku zalažu se za svoju opštinu, očigledno gandijevski  vid borbe do sada nije se pokazao uspješnim, recite nam šta treba promijeniti u načinu traženja opština za Bošnjake?

O ovome sam mnogo puta govrio, zato bih volio da oni koji još nijesu obaviješteni ovo pažljivo pročitaju. Najprije moramo odstraniti i ograditi se onih koji su izdavali naše opstine, Vitomiricu, Goru i Župu. Ne možemo ići dalje ako ne pozovemo na odgovornost Idrizija, Muratija i Beškovića, što su se, počev od 2005. godine javno zalagali protiv opštine Vitomirica i Dragaš, govoreći da Vitomirica ne može biti opština jer ima samo 47% Bošnjaka; da Dragaš ne može biti opština, jer Idrizi traži da se samo treba preurediti u dvije podopštinske jedinice; zbog toga što su Idrizi, Murati i Bešković prodali opštine u februaru 2005. godine tako što su Vitomirciu ili Rečane pazarili dajuci Turcima Mamušu, dobijajuci za Idrizija mjesto ministra a Muratija člana predsjednistva skupštine; i zato što su godinama sprječavali moja zalaganja da nam se odobre opštine na pregovorima u Beču, zamajavajući javnost, zajedno sa Nadirom Vlasi i njenom propagandnom mašinerijom koja je napravila nenadoknadive štete Bošnjacima, obećavajući da ćemo opštine dobiti nakon pregovora i rješavanja statusa u Prištini. Od dobijanja nezavisnosti je prošlo više od pet godina a od lažnih obećanja za opštine nema ništa.

Šta nam valja činiti? Jedini je način da se sastave svi bošnjacki i goranski politički subjekti, napravi sveobuhvatan sporazum o dobijanju sve tri opštine i započnu teška i odsudna bitka sa vladom i ostalim organima kosovske vlasti za dobijanje tih opština. Tu veoma tešku bitku može predvoditi jedino SDA i njen predsjednik, jer nijedan od ostalih predvodnika nema potrebno znanje, odlučnost i hrabrost za taj posao, bez kojih ne možemo dobiti naše opštine.

Gorapress: Naredne godine se očekuju parlamentarni izbori, da li ćete se kandidovati i kakva su vaša očekivanja?

Naravno da hoću, ako Bog da, ako budem živ i zdrav, svakako ću se kandidovati. Zaista će to biti odsudni parlamentarni izbori, na kojima očekujem da će pobijediti obnovljena, ojačana i ubijeđena SDA, samostalana, ili što je najvjerovatnije, na zajedničkoj i većinskoj listi. Ovo je prvi put da se javno obratim putem vaše stranice i pozovem sve stranke i inicijative Bošnjaka i Gorana, da se odazovu i da zajednički pokrenemo strpljivo dogovaranje oko jedinstvene i zajedničke liste. Ovaj poziv upućujem i Vakatu, i NDS-u i CDU, sa jasnom porukom da se svi odreknemo onoga što je nanosilo štetu našem narodu i pokušamo da se složimo i ujedinimo. Ovo je i poziv pojedincima, u kojoj god se stranci nalazili,  posebno starim i i zaslužnim pojedincima SDA u Gori ali i svim drugim krajevima na Kosovu, da nas podrže u ovoj časnoj borbi koja će svakako biti odlučujuća. Ako ne uspijemo napraviti jedinstvenu listu, onda ćemo sve učiniti, opet ako Bog da, da napravimo listu na kojoj će biti pretežna većina bošnjačkih i goranskih stranaka i inicijativa. To je jedini način da osiguramo mirnu i sugurnu budućnost Bošnjacima Kosova.

Gorapress: Po onome što piše u Ustavu Kosova i na narednim palamentarnim izborima Bošnjaci bi trebali imati rezervisana mjesta, međutim kakao stvari stoje neće ih biti, recite nam koji je to hendikep za Bošnjake Kosova?

Smatram da ćemo ipak imati rezervisana mjesta, u čemu je veliki dobitak za Bošnjake i Gorane, jer će osim garantiranog broja mandata, imati mogućnost da dobijaju dodatna mjesta putem glasova, za sve one liste koje budu imale visš od 0.5% ukupnih glasova, ili nešto vise od 3 500 glasova, u zavisnosti od izlaznosti glasača na budućim izborima. A šteta za Bošnjake, ili ‘hendikep’ kako ga nazvaste je u tome što bi, ukidanjem rezervisanih mjesta, naše stranke bile uskraćene za te dodatne poslaničke mandate.

 

Gorapress: Za kraj jedna poruka Bošnjacima i Gorancima Kosova.

Najvažnija poruka i meni i svim Bošnjacima i Goranima je da se pridržavamo Allahovih uputa, da budemo oni koji vjeruju i čine dobra djela, da slijede one koji su dobri, vjerni i pouzdani, i da se klone onih koji su ih izdali jer će ih opet izdati. I da ne prodaju svoje glasove, jer time prodaju svoje dostojanstvo i svoj narod odvode u propast, sa onim narodima koji su skrenuli i ostali bez svoje budućnosti. Ako budu podržali SDA i nas koji ćemo je pomoći, i ako usto mi koji je vodimo, budemo iskreni i trudili se na pravome putu, sigurno ćemo pobijediti i ostvariti ono što želimo. Ako tako ne postupimo, čeka nas siguna propast i postupno nestajanje sa ovih prostora.

 (Gorapress)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Balić je tipičan fašista po orijentaciji, zato se nisam začudio ovim riječima koji dolaze iz njegovih usta. Svetska je laž da je Bošnjacima bilo loše za vrijeme Miloševića, naprotiv, uživali su sve moguće privilegije koje jedna država može da podari. Država je uvijek odvajala Bošnjake od Albanaca, zato što su Albanci uvijek bili krvnici svoje države, a Bošnjaci nisu, osim pojedinaca-izdajnika.
    Govor mržnje Balića prema Srbima i tadašnjoj državi SRJ, nije ničim utemeljen, jer znam tamo prilike, Bošnjaci i Srbi su uvijek bili zajedno protiv Albanaca, koji nisu voljeli ni Srbe a po najmanje Bošnjake. Zato je ovaj govor sličan ustaškom krvniku Antu Paveliću za vrijeme NDH!

  2. Citao sam Vasu knjigu Putovanje,cijenim Vas stav i borbu za Bosnjake Kosova ,pratim rad vise od 20, god, iznad svega cijenim vasu brojnu porodicu,Vasu djecu ,radjanu u uslovima dobro poznatim! Mele Balic, mi je prijatelj, cesto sam mu govorio, kad vidis, Amidzu poselami ga! Hocu bratski, neznam jeli imao priliku? Ali je,ja sad imam! Mahsuz Sellam!

  3. E numane balicu ti si suljovo g…0 onte postavio stasi uradio za 20 g sto lzes sve, tisi suljov igrac a suljo beogracki udbas .kako u ovom intervju nepomenu nijednom ni sulja ni aliju izetbegovica ili tihica ili bosnjake u bosni ili sandzaku ,

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.