Autonomija je prevaziđena stvar

34
43
Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja

U industrijskom naselju, u javnosti nazvanom „mali Istanbul“, koje će se graditi na Pešteru, gajit će se organska hrana, a najveću pomoć, pored Vlade Srbije, Pazarci očekuju od bogate dijaspore iz Turske, otkriva u intervjuu za „Alo!“ Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja i kopredsjednik zajedničkog komiteta za ekonomske odnose sa Turskom.

Kakav vid industrije će biti zastupljen na toj lokaciji?

– Ona za koju investitori pokažu najviše interesa, a koja nema negativan uticaj na životnu sredinu, prvenstveno mislimo na proizvodnju i preradu organske hrane, kao i industrije koje zahtijevaju veliki broj radnika i koje donose nova znanja, nove tehnologije i imaju visok nivo izvoza. Istakao bih da je ta lokacija, kao i sama Pešterska visoravan, jedna posebna ekološka oaza. Hoćemo da valorizujemo ovu našu komparativnu prednost, to je pre svega plodno zemljište i industrija na bazi proizvodnje organske hrane. Na teritoriji slobodne zone najviše će se graditi pogoni lake i prerađivačke industrije.

Koliko stanova će u okviru ovog projekta biti sagrađeno i kome su oni namijenjeni?

– Biće oko 2.000 stanova sa potpunom infrastrukturom, koji predstavljaju sastavni i neodvojivi dio ovog koncepta koji ima 941 poslovnu jedinicu od po 250 kvadratnih metara. Tako da svakoj poslovnoj jedinici po automatizmu pripada određeni broj stanova, u zavisnosti od broja upošljenih.

Kada će biti započeta izgradnja poslovno-industrijsko-stambenog naselja u selu Leskova kod Tutina?

– Trenutno su na toj lokaciji završena geološka istraživanja, ispitivanja trusnosti zemljišta, izrada urbanističkih planskih akata je u završnoj fazi. Ukoliko studija izvodljivosti pokaže ono što mi očekujemo, naše ambicije su da se na proljeće postavlja kamen temeljac za tu zonu na Pešteru.

Šta mislite o autonomiji Sandžaka koju pominje muftija Muamer ef. Zukorlić?

– To je u osnovi političko i ekonomsko pitanje, a ne religiozno.

Da li ste i zašto promijenili stav u vezi sa zahtjevom da Sandžak ima svog predjsednika, vladu, skupštinu i policiju, kako je bilo predviđeno memorandumom Muslimanskog nacionalnog ijveća iz 1993. godine, koji ste i vi potpisali ispred SDA?

– Uspostavljanje specijalnog statusa bio je usvojen model na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji u Hagu za rješavanje manjinskog pitanja u novonastalim državama na prostoru bivše SFRJ. Na toj konferenciji učestvovala je i delegacija, tada, Muslimanskog nacionalnog vijeća Sandžaka, čiji sam bio predsjednik i potpisnik memoranduma na toj konferenciji. Historijske okolnosti koje su bile u tom periodu su bile takve. Gledano iz današnje perspektive, mogu da kažem da su to bile potrebe koje su proistekle upravo iz okolnosti u kojima su se tada našli Bošnjaci Sandžaka, izloženi organizovanom državnom teroru tadašnjeg nedemokratskog režima. Danas su Bošnjaci dio demokratske većine u Skupštini Srbije i proevropske Vlade Srbije, čime pokazujemo spremnost da preuzmemo dio odgovornosti u ovoj zemlji, ali i pravo da čuvamo i unapređujemo svoje nacionalne vrijednosti i identitet. Okrenuti smo budućnosti i proevropskim vrijednostima, standardima i dostignućima, prije svega ekonomskom razvoju.

Izvor: Alo.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

34 KOMENTARI

 1. Mujo,HAJ NE TRTELJAJ.A,TO “STOKO PAZARSKA”SVE GOVORI O TEBE KO SI I OKLE SI.DA SE NEZAMAJAVAMO.OHLADI BOLAN I RAZMISLI MALO.PA NIKO VISE NE VREDJA KAO OVAJ STO GA BRANIS.IMATE ZAISTA POGANE JEZIKE A OVAMO “BRAT MUSLIMAN”

 2. OGAVNO: Na tribini Luksemburgu Glavni muftija u Srbiji, Muamer ef. Zukorlić nazvan Amfilohijem
  KO SU BOŠNJACI CRNE GORE?
  Autor: Muhamed Ćeman

  Objavljeno: 27. October 2010. 15:10:55
  Muhamed ĆEMAN: Ako ima išta odvratnije od seksa za novac onda su to intelektualne prostitutke koje tlače prenebrekle vještačke stavove implantirane falsifikovanjem historijskih činjenica. Pojedini bošnjački historičari u svojoj infantilnosti i poltronstvu koje gaje prema trenutnom mjestu boravka – makar to bila i rodna gruda! – podsjećaju na novorođenče koje se identificira sa dojkom maćehe. A ukoliko je povrijeđena sujeta svjetovnih intelektualaca agitiranjem “sa vrha munare” za autonomiju Sandžaka, onda ponovo imamo posla sa “dječijim bolestima” našeg nacionalnog bića, kroz čiji medijski prostor se razliježe uskogrudo kreveljenje za svoju zvečku. Nadamo se da nacionalna katarza Bošnjaka Crne Gore nije daleko, kao što je moralna katarza daleko od Srba.
  U organizaciji Zavičajnog kluba „Bihor” u Luxembourgu (23.10.2010.), održana je tribina na kojoj su uzeli učešće neki od (kako sebi tepaju) vodećih bošnjačkih intelektualaca iz Crne Gore. Tema tribine je bila: nacionalna odrednica – BOŠNJAK ili MUSLIMAN, učesnici su bili dr. Šerbo Rastoder, Esad Kočan i Atvija Kerović.

  U prvom dijelu tribine prisutni izlagači, a poglavito crnogorski ugledni (h)istoričar dr. Šerbo Rastoder, kojem želim posvetiti više pažnje, su na vrlo argumentiran i ubjedljiv način dokazali da je morbidno za nacionalni identitet uzeti odrednicu Musliman. Zanimljiva je činjenica, da u cijelom svijetu, gdje ima više od milijardu i pol muslimana, jedino se u Crnoj Gori nešto više od 20. 000 ljudi izjašnjavaju kao Muslimani u nacionalnom smislu. A što je začuđujuće, da te iste osobe nikad, ili gotovo nikad ne posjećuju džamije. I svi bi bili srećni i zadovoljni da se proces izlaganja usmjerio u pomenutom pravcu, međutim “nažalost” nije bilo tako. U nastavku tribine su prisutnim učesnicima servirane neke neshvatljive teorije. S jedne strane istaknuto je da su Bošnjaci Crne Gore autohton narod, kao i da su svi “slavenskog porijekla”, da im je matična država upravo Crna Gora a ne Bosna i Hercegovina, te da im je maternji jezik bosanski. Paradoksalna kombinacija koja uspješno zbunjuje već zbunjeni bošnjački narod.
  U spomentom kontekstu želimo naglasiti da je nedavno ugledni švicarski Institut za genealoška istraživanja „Igenea” uradio analizu, koja ukazuje da u venama Bošnjaka ima više “ilirske krvi” negoli u venama Albanaca, kod kojih je opće prihvaćeno ubjeđenje da su im preci Iliri. Također je pomenuti prestižni institut naučno dokazao da Srbi, iako prema dosadašnjim shvatanjima “najslovenskiji narod”, tek su 30% slavenskog porijekla. Podsjećanja radi, pomenuti stručnjaci su koristili 250 naučnih radova kao i saznanja iz oblasti genetike…

  Lider LDP Jovanović neuporedivo iskreniji pobornik autonomije Sandžaka, u odnosu na prisutne bošnjačke intelektualce

  U nastavku tribine uslijedila su mnogobrojna pitanja prisutnih. Jedan od prisutnih je želio dobiti informaciju o Sandžaku tj. inicijativi za kulturnom autonomijom. U odgovoru pomenutih izlagača se jasno vidjelo, da je predsjednik oporbene srbijanske stranke LDP, Čedomir Jovanović, neuporedivo iskreniji pobornik autonomije Sandžaka, u odnosu na prisutne bošnjačke intelektualce, kojima je prema onome što su izlagali najveća briga šta će naše komšije Crnogorci i Srbi kazati ukoliko oni podrže pomenutu inicijativu, zaboravljajući da iz identičnih razloga, Bošnjaci koji participiraju “u vlasti” u Crnoj Gori kroz djelovanje u vladajućim partijama, nemaju hrabrosti da pokrenu pitanje Petnice i njenog punopravnog povratka statusa općine. “Jer, šta će naše komšije reći ako mi pokrenemo to pitanje? Sigurno će reći – vidite, ljudi, mi njima prst a oni bi cijelu ruku.” Nameće se pitanje, da li oni takvi kakvi jesu osjećaju sram zbog pomenutih postupaka. A najogavniji dio odgovora se sastoji u tome što je Glavni muftija u Srbiji, Muamer ef. Zukorlić nazvan Amfilohijem. “Ja sa Amfilohijem ne razgovaram”, reče naš afirmisani intelektualac i osta živ. Sramotno i jadno da se uvaženi muftija na kojem nam zavide čak i naši najljući neprijatelji, uporedi sa jednim jatakom ratnih zločinaca i javnim negacionistom genocida nad Bošnjacima. Posebno da podsjetimo da je muftija Zukorlić na proteklim izborima za Nacionalno vijeće Bošnjaka dobio ubjedljivu podršku naših sunarodnika u Srbiji. Sam taj čin “nazivanja” je velika uvreda za muftiju ali i za sve Bošnjake!

  Poziv za autonomiju Sandžaka “sa vrha minareta”

  Uz to zamjeraju što ih po pitanju autonomije Sandžaka niko ništa nije pitao, već je na nju pozvano “sa vrha minareta” – kako oni kažu. Zar to ne podsjeća na onu Njegoševu krilaticu – “Odža riče na ravnom Cetinju”? Pitam se – pa šta ako ih niko nije unaprijed konsultovao? Ako je pokrenuta inicijativa o obnovi Narodnog vijeća Sandžaka i autonomije Sandžak koja je korisna za sve narode u regiji, a još uz to je historijski, nacionalno, kulturno i međunarodno-pravno održiva, svakako da ćemo je podržati čak i ako nas niko nije konsultovao. Jer, interes našeg naroda je prioritetan, ili možda oni smatraju da nije?

  Dobro razmislite, da li ovakvi Bošnjake mogu predstavljati?!

  Nameće se pitanje, da li oni takvi kakvi jesu osjećaju sram zbog pomenutih postupaka. A najogavniji dio odgovora se sastoji u tome što je Glavni muftija u Srbiji, Muamer ef. Zukorlić nazvan Amfilohijem. “Ja sa Amfilohijem ne razgovaram”, reče naš afirmisani intelektualac i osta živ. Sramotno i jadno da se uvaženi muftija na kojem nam zavide čak i naši najljući neprijatelji, uporedi sa jednim jatakom ratnih zločinaca i javnim negacionistom genocida nad Bošnjacima.

  Narod se mora podučavati i voljeti bez intelektualne umišljenosti i oholosti

  Na samom kraju tribine potpisnik ovih redaka je uzeo učešće tražeći određene informacije i stajališta pomenutih izlagača.
  – Upoznao sam ih da sam zbunjen određenim stajalištima koje su javno prezentirali. Istakao sam, ukoliko krenemo od tvrdnje (podvlačim da tvrdnja nije činjenica) da su Bošnjaci u Bosni većinskog “bogumilskog”, a da su Bošnjaci u Crnoj Gori “slavenskog porijekla” kao i njihove komšije pravoslavni Crnogorci, te da dijele zajedničku teritoriju porijekla i življenja, kao i zajednički jezik (jer možda su Bošnjaci Crne Gore nekada govorili bosanskim jezikom, ili pak kako danas tvrde, u ogromnoj većini govore isto kao i njihove komšije pravoslavni Crnogorci), te ako nam je, po vašim stavovima, Crna Gora matična drzava – onda ja doista ne shvatam potrebu da se izjašnjavamo Bošnjacima, već bi komotno mogli da budemo Crnogorci islamske vjeroispovijesti. Jeste da nas od “klasičnih” Crnogoraca u velikoj, čak štaviše u ogromnoj mjeri razlikuje pripadnost islamu, – al’ zar se i Albanci muslimani ne razlikuju od njihovih sunarodnika Albanaca katolika, pa ih ta razlika nije natjerala da sebe proglase nekom drugom nacijom? A pritom, koliki je broj onih Bošnjaka koji se izjašnjavaju kao ateisti, ne računajući druge koji se, hvala Bogu, i dalje izjašnjavaju kao muslimani al’ od praktičnog islama imaju samo ime, obilježavanje Bajrama i sunećenje. S druge strane, Crnogorac koji danas prihvati islam, da li istovremeno postaje i Bošnjak sa matičnom državom Crnom Gorom, te da li je on veći Bošnjak od Bošnjaka ateiste? Potpisnik ovih redaka je također pomenuo da je opće poznato da je pojam nacije izmišljen, i da nam izgleda i nije važno šta je tačno od onoga što tvrdimo da smo, već jednostavno, važno je da u to vjerujemo i borimo se za to.

  Odgovor koji je uslijedio nije bio nimalo prijatan. Inderektno mi je rečeno, od strane pomenutog (h)istoričara, da sam mlad, i da pomenuta pitanja postavljam kako bih se dokazao, te da sam navodno polupao lončiće kada sam bogumile kao konfesiju stavio u identičnu ravan sa slavenskim narodom. Na moje pojašnjenje da kad kažem bogumili (koji nisu bili monolitna zajednica) prvenstveno mislim na katare (Cathares) koji su bježeći pred krstaškim ratovima organiziranim od strane pape napuštali teritoriju Francuske i nastanjivali i teritoriju Balkana, rečeno mi je da “ako mislim da znam bolje nego on kao doktor historije, da je to nešto drugo”, pokazujući na takav način da je poput grčkih filozofa sofista kojima i nije toliko stalo do istine, koliko im je stalo da su u pravu.
  Na ostatak mog osobnog pitanja je vješto izbjegnut odgovor. Daleko od toga da sam gajio misao da poznajem historiju bolje od pomenutog izlagača, međutim u nadi da saznam više postavljao sam pomenuta pitanja, očekujući nešto detaljnije i sadržajnije odgovore, ali nisam dobio skoro ništa, izuzimajući neočekivane prizemne postavke izlagača kojima sam razočaran. Također sam mišljenja da se meni kao običnom Bošnjaku kojem historija nije uža specijalnost, može desiti da iznesem neki upitni historijski podatak ili da iz proste uzbuđenosti i želje za istinom postavim pogrešno koncipirano pitanje – ali je neprihvatljivo da jedan doktor (h)istorije izvrće povijest iz isključivo jeftinih političkih razloga. Također podsjećam da historija nije egzaktna nauka, niti živimo u Srednjem vijeku kada je knjiga i informacija bila dostupna samo pojedincima. Zamislite da je gost tribine bio neki renomirani srpski historičar koji tvrdi da su Srbi nastali od ameba i bičara, a da neko ustane i dovede tu tvrdnju u pitanje, a historičar odgovori – “Ja sam renomirani profesor historije, a ti ako kao gastarbajter znaš bolje, izvoli pa objasni.”

  Dilema paradoksa

  Osobno sebi postavljam pitanje: ako nam je Crna Gora matična država, to znači da u nekoj eventualnoj budućoj genocidnoj agresiji Crne Gore na Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, Bošnjaci iz Crne Gore imaju patriotsku i moralnu dužnost da stanu na stranu njihove matice Crne Gore, zar ne?! Isto tako, koristeći istu logiku, i Bošnjacima u Srbiji je matična zemlja Srbija, što znači da su u prošloj genocidnoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu morali stati u četničke redove organizirane od strane “majke Srbije” protiv Bosne i njenog nevinog bošnjačkog naroda? Paradoks je to da se tokom agresije na BiH u Predsjedništvu Republioke Bosne i Hercegovine nalazio akademik dr. Ejup Ganić iz Sandžaka (Srbija), a da je na nedavnim izborima u BiH drugoplasirani kandidat Bošnjaka bio Fahrudin Radončić, rodom iz Sandžaka (Crna Gora). Isto se tako pitam, ako je Crna Gora matična država Bošnjaka koji žive u njoj, zbog čega je muftija Šemsikadić iz Pljevalja (Taslidža) potegao 1878. godine čak sa teritorije današnje Crne Gore sa ostalim gazijama Bošnjacima, da brani Bosnu i Hercegovinu? Prenosi se da je na izlazu iz Pljevalja muftija Šemsikadić sišao sa konja i učio sljedeću dovu: – “Bože, nas ne vrati poražene i bez obraza, Bože, nam sačuvaj Bosnu i Hercegovinu od neprijatelja.”

  Intelektualne prostitutke

  Ako ima išta odvratnije od seksa za novac onda su to intelektualne prostitutke koje tlače prenebrekle vještačke stavove implantirane falsifikovanjem historijskih činjenica. Pojedini bošnjački historičari u svojoj infantilnosti i poltronstvu koje gaje prema trenutnom mjestu boravka – makar to bila i rodna gruda! – podsjećaju na novorođenče koje se identificira sa dojkom maćehe. A ukoliko je povrijeđena sujeta svjetovnih intelektualaca agitiranjem “sa vrha munare” za autonomiju Sandžaka onda ponovo imamo posla sa “dječijim bolestima” našeg nacionalnog bića kroz čiji medijski prostor se razliježe uskogrudo kreveljenje za svoju zvečku. Nadamo se da nacionalna katarza Bošnjaka Crne Gore nije daleko, kao što je moralna katarza daleko od Srba.”

  Ono što u Srbiji pokušavaju da urade Ugljanin i Ljajić, te Zilkić i Jusufspahić – a što su Bošnjaci u Srbiji prepoznali kao otrovno i odlučno odbacili, isto to rade pojedini naši intelektualci u Crnoj Gori, ali na suptilniji način. I jednima i drugima je cilj da odrode Bošnjake od Bosne i Sarajeva, te da poput grada koji za tili čas uništi dugoročni trud seljaka, zatru svaki trag autonomnom Sandžaku.

  Bojim se – ako pojedini intelektualci nastave da zbunjuju naš narod, pa i mene osobno, da ću se za nekih 10-tak godina, ako Bog da, probuditi jednog jutra kao ponosni luksemburški musliman.

  VIDITE KAKVA GOVNA U BOSNJAKA IMA..A, IMA IH PUNO!
  ZA AMERA.
  KAKI SI TI SAMO PAMETAN?RADILA MAJKA TAKI SINOVA.SRAM TE BILO.MISLIS DA CES SA TVOJIM KOENTARIMA STO PAMETNO UCINIT.NE,NIKAKO SAMO SI UMISLIO DA SI PAMETAN A NEVIDIS KOLIKO SI MALOUMAN.

 3. Za onog Amera: Moram se izvinuti prvo svim dragim i postovanim citaocima ovdje…

  Amere, Ti si jedan Suljov guzolizac sto sam neznas tacno sta taj posrani ugljanin hoce! Pa hajvanuuuuuu stoko jedna nepase mi da psujem ali imam zelju dati J…. od do!

 4. ZALOSNO JE KAD NEKO SA STRANE CITA OVE BESMISLENE KOMENTARE LJUDI KOI PODRZAVAJU IZDAJNIKE,SEJDA I RAHMANA….FUKARE SELJE U FOTELJU I NEUSTAJU IZ NJE NI PO CIJENU VERE NI NACIJE…KO JE I MALO RAZUMAN VIDI STA RADE SRBI POMOCU NJIHOVIH KEROVA…MALO SU IMALO PROBLEM DOK SU IH PRRIPITOMILI AL SAD IH DOBRO SLUSAJU……I NEKA SE NADJE JEDAN BOSNJAK NEK ISTUPI OVDE DA KAZE DA NIJE ZA TO DA SANDZAK BUDE AUTONOMIJA,,OSIM FUKARA I IZDAJNIKA SVI SU ZA TO…A ZNASE KO SAD SE ZA TO ZALAZE…MUFTIJA DA GA ALLAH SACUVA,,

 5. sve su ovo fukare..kreni od sulja pa zavrsi do muftije…mlate praznu slamu…a jos tuznije da se mi svadzamo zbog njih cetvorice…ZAVADI PA VLADAJ dobra stara 🙂
  narode..braco..svi oni gledaju svoju korist…a gdesmo mi..nema posla..siromastvo..jad i beda..kriminal vlada ovom nasom lijepom carsijom…ako im je toliko stalo za sandzak zasto ne otvore barem jednu fabriku..to je bitno za nas..
  ,moje misljenje sto se tice ovih sulja,rasima,muftije i zilkica nista im ne verujem..
  Sellam alejkum

  • Ti pod jednom zastavom…. Ti si samo jedan ili jedna seljacina sto veze nema o cemu se uopste govori i za sta koja stranka se zalaze…..

   Tebi izgleda i Radovan karadzic je dobar samo da imas da jedes i nesto i negdje da spavas…. Mrcino!

 6. AMEROV OTAC.
  OVO JE OCIT PRIMER ONOG STO SAM GOVORILA KAD SE RODI IZROD.HALALJENO,BAR OD MENE.JA ZNAM KAKO JE TO KAD TE NEVOLJA ZADESI A OVOG OCA JE OCITO ZADESILA NEVOLJA KAD MU JE OVAKI SIN.BOLJE DA SI GA IZ….O NEGO STO TE OVAJ JOLPAZ BRUKA.

   • @Amerov otac
    hahaha, suze mi na oci!
    SubhanaAllah, halalli, stvarno ne kazem za tebe nista, mozda mu i jesi otac i govoris zaista ono sto ti je na srcu, ali ja se udavih od smeha zbog nacina na koji si ti to sve rekao!
    “usturio se na daidze zivog me obruka” hahah kraljuuuuu!!! E ovo mi je dan ulepsalo, pozz

 7. zbog Amerovih ne promisljenih,glupih i ne osnovanih komentara,izvinjavam se svima koji su iste procitali.
  njegov rodjeni otac. Selam!
  Usturio se na daidze,zivog me obruka……halalite jos jednom!

 8. PA TI CES NAM TO PRIOPCITI OTAC TE NEPISMENI I MUTAVI.TI SERONJA KOJEM BI BILO BOLJE DA SE BAKCES SA ZUBIMA A NE POLITIKOM.MARS SA GRBACE OVOG NARODA BANDO JEDNA SA SEKETAROM TVOJIM.

  • a ti nauci prvo kako se pise stit,oped…zamisli covjek kao sto ti rece muca, znaci nikakav govornik kao mnogi drugi pa da kaze covjek zaveo narod svojim govorom,retorikom, dobar demagog itd.kao neki, pa ga podrzava narod ne vec kazes muca,a na hiljade i hiljde onih koji ga podrzavaju i vole godinama i to nikog kao njega zamisli ako to mozes?a muca, nikakav govornik,postoje ljudi u svijtu koji su cak nijemi a ljudi kad upoznaju njihovu dusu,srce,karakter zavole hi i ta ljubav traje do kraja zivota dok hi Allah ne razdvoji,i nemojte nikoga vrijdjat a narocito ne po njegovim zdravstvenim mahanama i bojte se Allaha da nedozivite njegovu kaznu.selam

 9. Pametnom je i šaret dovoljan da razumije šta ko misli a glupom hiljadu riječi nisu razumne.Ja ne znam u čemu je razlika u odosu država-Sanžak,Srbi-Bošnjaci u Miloševićevo doba i sada.Jedina razlika je u tome što se tada trenirala strogoća i nametala se volja silom a sada je mržnja prema nama veća nego tada a volj države se nameće preko izdajnika,sve je ostalo isto.

 10. – Bravo gospodine Predsjednice,svaka cast. naravno da je to ekonomsko i politicko,a ne religiozno pitanje,i pitanje Autonomije cemo lako rejsavati postepenim ekonomskim napredkom Sandzaka,projektima kakav je Regionalna razvojna zona u Tutinu,institucijama poput Drzavnog univerziteta,i naravno.,..pitanje Autonomije Sandzaka ce rjesavati bosnjacki politicki predstacnici na jedan ozbiljan i strpljiv nacin…,a ne ovi koji kada kazu “autonomija Sandzaka”,to koriste kao sredstvo da bi sacuvali svoje fotelje,tj. misle da im Drzava kaze “dobro,evo sacuvat cemo ti fotelju,ugasicemo ovu Islamsku zajednicu Srbije,ti ces biti neprikosnoven lider u toj oblast,samo ucuti oko autonomije”…Takve budaletine samo stete toj ideji autonomije koju ste vu “ugradili u srcima Bosnjaka,postovani gospodine Predsjednice”.
  – Ali,pogledajte naslov gore “autonomije je prevazidjena stvar”….hahahahaha,hahahahaha…Kako to ovi Zukorlicevi stave,a evo,procitah 10 puta ovaj tekst,i nigde ne nadjoh da ste vi rekli da je to prevazidjena stvar,vec samo da je to “politicko i ekonomsko pitanje,a ne religiozno”. Ali jadnici ne znaju vise sta ce,pa bi nekako nametanjem nekih njihovih rijeci,htjeli da neko pomisli da je to bas tako….hahahahah….hahahahaha…
  – Jos jednom,cestitam vam gospodine Predsjednice,i neka vas Allah dz.s. sacuva i da vam svaku srecu,vama i vasoj porodici,za sve napore koje ulazete da bi Bosnjaci Sandzaka zivjeli bolje,i za sve zrtve koje ste podnijeli kao pravi otac svog naroda,kao osnivac najjaceg pokreta u historiji Bosnjaka. Eselamu alejkum.

  • E odavno se ovako ne ismijah, da nije smijesno bilo bi zalosno. On brani ovu fukaru izdajnicku. Pa sto je izbego idgovor, sto ne kaze sta misli, nego prica cije je to piatnje. da je srece i da jeste to p[itanje politicko, ali nema ko da poteze, za rad fotelje nesmi9ju ni da pomenu autonomiju. Prema tome ovoj fukari nije nista natureno, nego je on lopovski izbego da odgovori konkretno, jer nije htio i nije smio, a sta to znaci nego da ga to ne interesuje jer je u BG izdajica, uvijek je to i hteo

  • Pa ti si veci hajvan od Slobodana ugljanina!

   Sta je taj hajvan zrtvovao? STA? Dok se nije zaratilo on bese kao hrabar covek, da kazemo tako, kad se zarati on prvi avion u tursku sa citavom familijom a onaj jadni narod sto je on uvalijo i ostavijo u govnima nek se bori sam protiv Milosevica…. Ugljanin je visu stetu muslimanima napravijo u sandzaku nego Milosevic…. STOKOOOOOOO HAJVANUUUUUU

  • Sulejman je idiot nevidjenih razmjera. Idiotu ko god ponuti neku funkciju on je za njega najbolji. Najveci cetnik kostunica ga je furao kao kera i on mu je bio najbolji. Kad mu ode cetnik sa vlasti on ode kod Tadica. E fukaro,samo malouni mogu da te podrzavaju,ali docice ti skapanac,samo plako.

  • polako amere,Elfic Suljevic Dzerlek dolaze,ako je to politicko pitanje,zato su se sejdo i rahman unervozili, pa sad otimanje vakufa gradite industrisku zonu a to ce sigurno semkov hofmann da gradi kao i obicno… hahaha jos malo vam je ostalo.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.