Auto gol “Dnevnog avaza”

7
12
Autor: Enes Svraka

Moj radni dan je počinjao kao i mnogih drugih Bošnjaka, čitanjem elektronske štampe, prvo ”Dnevnog Avaza” a potom  i drugih novina. To je tako bilo do nedavno, do velikog ”iskoraka” ”Dnevnog Avaza” i gospodina Fahrudina Radončića zajedno sa njegovom novinarkom Degirmendžić.

Proteklo je desetak dana nakon bestidnog i sramnog pisanja u najtiražnijoj BiH novini, ”Dnevnom Avazu”, u tekstu koji je potpisala novinarka S. Degirmendžić. Prema nekom nepisanom pravilu vrlo brzo se zaboravlja, ono što se desilo juče. Vjerovatno bi se i ovaj tekst i oni koji se nadovezuju na njega zaboravili, kao i mnogi drugi koji su objavljeni ranije u ”Dnevnom Avazu”, a tiču se Islamske zajednice u Srbiji i muftije Muamera Zukorlića, jer ovo nije prvi put da ”Dnevni Avaz”  udara na Islamsku zajednicu  i muftiju, da nije ovako ogavan i beskurpulozan. Stoga kao što Bošnjaci imaju obavezu povjesnog ili historijskog pamćenja svega onog što nam se dešavalo u prošlosti a radi naše budućnosti, ovaj moj tekst ima za cilj da podstakne Bošnjake da ne zaborave ni ono što piše ”Dnevni Avaz”, BiH novina ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine gospodina Fahrudina Radončića, koji je sebi dozvolio takav luksuz, da stranice njegove novine budu ispisane napadom na Islamsku zajednicu.

Naravno u prvom planu kao meta je muftija Muamer ef. Zukorlić, međutim ako malo dublje razmislimo i analiziramo, onda ćemo vidjeti da je to ustvari napad na Islamsku zajednicu, ne samo u Srbiji, nego Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, jer je Islamska zajednica u Srbiji integralni dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, napad na aktuelnog reisu-l-ulemu mr. Husejn ef. Kavazovića, napad na prethodnog reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića, udar na porodicu, na čast, na dostojanstvo, na ponos i na kraju što je najbitnije udar na vjeru, na Islam. E pa ako je i od gospodina Fahrudina Radončića i njegovog ”Dnevnog Avaza” previše je, pretjerao je, previše je prekoračio mjeru profesionalnog novinarstva. Možda ”Dnevni Avaz” jeste neovisna novina, ali to nikako ne znači da može pisati bilo šta, i šta god kome padne na pamet.

Razmišljajući o svemu ovome i ulozi gospodina Fahrudina Radončića, vratio sam sjećanje na vrijeme predizborne kampanje i izbora za članove predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i opštih izbora na kojima je uzela učešće SBB čiji osnivač i predsjednik je upravo gospodin Fahrudin Radončić. Naime sa jednim prijateljem analizirajući njegovu pojavu i ušešće na političkoj sceni, kažem, dobro je što se pojavio neko ko je materijalno neovisan, ko nema potrebu da odma kad zasjedne u fotelju počne da krade, prvo da obezbjedi svoju bližu i dalju familuju, itd., da ne nabrajam sve redom, čast izuzecima, neko ko ima imidž uspješnog biznismena jer je napravio ”dobru” i najtiražniju novinu u BiH, pa će vjerovatno svojim znanjem i iskustvom pomoći i skrhanoj privredi Bosne i Hercegovine. Kaže moj sagovornik; sve je to uredu, međutim, ključno pitanje je ko stoji iza njega, čiji je on igrač i otkud mu prvi milion maraka da napravi novine. Iza njega stoji Beogradski tajkun i Milo Đukanović, koji bi da sakrije od javnosti i demantuje ono što je potpisao o prekograničnoj saradnji Sandžaka, kada je Crnoj Gori trebala podrška Bošnjaka, kada je Crna Gora tražila državnost na referendumu i dobila je uz pomoć Bošnjaka. Kaže Fahrudin Radončić je igrač Beograda i Podgorice, a prvi milion je novac koji je pripadao Bošnjačkoj sirotinji. Nažalost, nije mnogo vremena od tada proteklo to se i potvrdilo. Nakon šest godina agresije Beograda i srbijanske obavještajne službe (BIA) na Islamsku zajednicu kao savznik agresora priključio se  gospodin Fahrudin Radončić sa svojim ”Dnevnim Avazom”, iz srca Bosne i Hercegovine, iz Sarajeva. Raspalio Fahrudin Radončić iz sred Sarajeva po Bošnjacima, po Islamskoj zajednici, po muftiji, u znak zahvalnosti Bošnjacima što su ga prihvatili i omugićili mu da u Sarajevu i Bosni i Hercegovini bude neko i nešto, a poznato je dobro ko je bio kad je došao u Sarajevo. Aferim Fahrudine, položio si ispit, možeš preći na slijedeći nivo, pošto si prodao narod i vjeru, ostalo je da prodaš državu Bosnu i Hercegovinu, ali Bošnjaci imaju liniju strpljenja do koje će ti sve ovo dozvoliti i onda kazati, dosta je više, nadam se na narednim izborima.

Ja želim naglasiti da ovdje ne branim muftiju Muamera Zukorlića, jer znam da je sposoban da se brani i sam, a ja nisam od onih koji podilaze i na takv način ubiraju poene pretpostavljenih, ali kao čovjek, kao uposlenik Islamske zajednice, kao predsjednik Sabora Islamske zajednice u Srbiji osjećam potrebu da se oglasim i iznesem moj stav po pitanju pisanja ”Dnevnog Avaza”, jer zaista što je mnogo, mnogo je, a ovo je bilo i previše. Svi ljudi koji rade mogu i da pogriješe, prema tome ako neko misli da je nepogriješiv u zabludi je, jer nepogriješivost je svojstvena Bogu, a nikako običnim smrtnicima. Prema tome, i muftija Zukorlić je sigurno u svom radu imao grešaka, što je sasvim razumljivo. Međutim, nerazumljivo je i nenormalno da se na ovakav način piše o jednom velikodostojniku Islamske zajednice bez argumenata i dokaza. Nisam pristalica zataškavanja i skrivanja propusta ako ih ima u radu u Islamskoj zajednici, jer pozitivna i dobronamjerna kritika javnosti je poželjna i dobro je došla, međutim ovo pisanje ”Dnevnog Avaza” niti je pozitivno niti dobronamjerno jer se temelji na neistini, a ono čemu je temelj neistina je zlonamjerno i to propada.

Obzirom da sam u Islamskoj zajednici prisutan dovoljno dugo,  kao učesnik i svjedok mogu da govorim o dešavanjima unutar i oko Islamske zajednice, tako i o ulozi i djelovanju  muftije Muamera Zukorlića. Naravno to nije cilj ovog teksta, ali želim podsjetiti da je muftija Muamer ef. Zukorlić zaslužan za veliki broj projekata koji su se realizovali u Islamskoj zajednici kao neko ko ih je inicirao, osmislio i doveo do kraja. Svakako ne bi to uspio bez cjelokupnog tima saradnika koji su bili aktivni na svim nivoima od džemata do Sabora Islamske zajednice. Zatim uloga muftije u podizanju nacionalne svijesti i razvijanju slobodarskog duha Bošnjačkog naroda je vrlo važna. Zalaganje i borba za slobodnu, nezavisnu, autonomnu Isalmsku zajednicu je siguran temelj za generacije koje dolaze da nemoraju prolaziti kroz ista ili slična iskušenja kao mi, i još mnogo toga. Da su navodi koji su izneseni u tekstu u ”Dnevnom Avazu”  tačni, pa makar bili i anonimni ili od lica poznatih redakciji, ja nebih reagovao na ovakav način, ali služiti se kuloarskim pričama, klevetama, potvorama, lažima, pa ima li gnusnijeg ponašanja jednog muslimana pa makar on bio i ”najbliži saradnik” muftije Zukorlića ili gospodin Fahrudin Radončić, ako pritom znamo kakve kazne je propisao šerijat a i anglosaksonsko pravo za potvoru bluda ili preljube.

Možda možemo postaviti pitanje je li muftija Zukorlić pogriješio što se je trudio da Islamska zajednica ne bude ”pogrebno društvo” te napravio i otvorio obdaništa, napravio mušku i žensku medresu, Fakultet za islamske studije, Univerzitet, omogućio školovanje svršenicima medrese u islamskom svijetu, što je proizveo dosta kadrova, što im je omogućio da budu pomoćnici muftije, direktori, dekani, prodekani, rukovodioci službi, profesori itd., pa sad neki od njih traže njegovu ”glavu”. Naravno da nije pogriješio, jer da je imao pred sobom bilo koji drugi cilj, osim napredne, slobodne, nezavisne, autonomne, razvijene, dobro organizovane Isalmske zajednice, nebi naprijed navedeno ni radio, nego bi se bavio ličnim statusom i intersima.

Ovo moje reagovanje je upozorenje i pouka, kao i druga reagovanja koja smo mogli pročitati prethodnih dana, gospodinu Radončiću i njemu sličnim, da Islamsku zajednicu i njene velikodostojnike ostave na miru da rade svoj posao, a ne da neosnovano i bez argumenata iznosne neistine i potvore.

Ja se nadam da će ovaj brutalni napad da dobije i sudski epilog i onda će neko morati sve ono zašto je optužen muftija Zukorlić i da dokaže argumentima i materijalnim dokazima, kako bi se razdvojila istina od laži i konačno neki naučili pameti šta se smije a šta nesmije pisati.

Svijestan sam da svi ovi ataci pa i predmetni imaju za cilj destabilizaciju Islamske zajednice, diskreditaciju sandžačkog muftije Muamer ef. Zukorlića i pokušaj uticaja na tok kretanja započete priče oko vraćanja jedinstva Islamskoj zajednici. Podsjećam da je Islamska zajednica autonomna, stabilna, dobro organizovana i uređena te da će svoja pitanja i probleme rješavati u okviru Islamske zajednice poštojući Ustav Islamske zajednice i druga normativna akta, pa tako će tretirati i pitanje vraćanja jedinstva Islamskoj zajednici.

Dana 29.09.2013. god.

Predsjednik Sabora IZ u Srbiji

Enes ef. Svraka

Dostavljeno:

 • Glasu Islama
 • Reviji Sandžak
 • Sajtu Mešihata IZ u Srbiji
 •  Bošnjaci. net
 • Sandžak pres
 • Dnevnom Avazu

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

 1. Ma ne,mi cemo “republjiku sandjak” kao sto je nekad govorio ljider,po nalogu milosevica da napravi pokolj po Novom Pazaru.
  Isti taj ljider sada sedi u ministarskoj fotelji i laze kao 91.god.mada sada na drugi nacin zajedno sa rasimom.
  Nije im uspelo da zajedno sa milosevicem uniste Bosnjake tada ali zato pokusavaju sada na drugi nacin,pa narode bosnjacki viditeli sta vam rade ubili ovog,ubili onog….deca pocela u skolama da se ubadaju nozevima pa dokle….
  Nije dzaba ona srpska “oj Pazaru novi Vukovaru,oj Sjenice nova Srebrenice” davno se ona pevala a glavni mentori ove pesme su bili i ostali milosevic,ugljanin,ljajic itd. razmislite malo.
  PS:za ova desavanja u Sandzaku u opste ne krivim gradjane,komsije Srbe.

 2. Mogu ti mujo objasniti ,nebi bilo Silovanja nebi bilo Klanja GENOCIDA nebi bilo dansnjeg Bosnjackog REZERVATA kojeg nazivaju FILDZAN DRZAVA,bosnjaci zbijeni kao Palestinci u Gazi i Zapadnoj obali Ekonomski unisteni gdje im se priprema novi GENOCID

  • a baš ti hvala milošević bi bio predsjednik. pa samo onda da upitam još jerdnom bez zle namjere što toliki iz sandžaka dođoše u tu fildžan državu bez perspektive. što nisu ostali u sandžaku kada je tako lijepo u srbiji i sandžaku

  • da i da me pogrešno neko ne shvati radončića ne mogu očima da vidim. drago mi je kada se njegov lopovluk iznese na vidjelo kao i svaki drugi. ovakvo plasiranje vijesti je prilično amaterski i za narod koji je onako manje obrazovan (ovo ne znači glup ni u kom slučaju da se pogrešno ne pomisli). ovo znači da su neki novinari na ovom portalu prilično amaterski pripremljeni za svoj posao. mislim novinarski

 3. Uvazeni Muftija je MIROTVORAC koji bi tada spasio Bosnjake dok ludilo prodje i onda trazi veca prava a ne da se 6 armija na svijetu lomi preko nasih ledja

  Muftija samo Muftija

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.