Arif Haliti, autor udžbenika na bosanskom jeziku: Politika određuje naš način i kvalitet života

0
50

arif halitiKosovo – Arif Haliti, profesor razredne nastave, autor planova i programa za potrebe nastave na bosanskm jeziku, koautor i autor udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku, književnik, dobitnik niz priznanja iz oblasti pisane riječi, bivši urednik školskog lista “Đulistan”.

Arif Haliti: Jesam. To je proces koji traje. Nije lako, uistinu nije lako za ovako kratak period biti u potpunosti zadovoljan. Ima tu još mnogo posla. Ključna stvar je da je sve to krenulo u pozitivnom smislu. Pravo zadovoljstvo će biti tek onda kada se nivo obrazovanja podigne na veći i kvalitetniji stupanj.

Želim da vjerujem da su odgovorne institucije i osobe koje se bave obrazovanjem na najvišem nivou vlasti spremne da do kraja odrade svoj dio posla i učenicima u nastavi na bosanskom jeziku obezbijede sve udžbenike i pomoćna sredstva koja uz to idu. Ja sam po prirodi optimista i znam da se  radi u tom smjeru.

Za mene je od velike važnosti da taj proces traje. Ono što me čudi i hajde da kažem zabrinjava je činjenica da u školama u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku pored nastave na albanskom ili turskom jeziku ja u upravama škola ne vidim Bošnjake kojima to mjesto pripada. Kada bih bio na političkoj funkciji prvo čime bi se pozabavio bi upravo bilo to.

Kada već spominjete političke funkcije, recite nam kako Vi vidite aktuelnu političku situaciju na Kosovu a naročito u bošnjačkoj zajednici uoči izbora.

Arif Haliti: Ja ne pripadam ni jednoj poličkoj stranci, ali me itekako zanimaju njihove aktivnosti na terenu. Ovdje živim i svjestan sam uticaja političkih faktora. Na kraju krajeva politika zapravo i određuje naš način i kvalitet života. Pokušat ću  Vam odgovoriti na Vaše pitanje.

Bošnjačka zajednica na Kosovu se nalazi u jednoj jako zanimljivoj situaciji. Svi bi odjednom htjeli da budu kreatori političkih zbivanja. Ja kađem da je to pozitivno. Neka svako ko želi biti političar na izborima okuša svoju sreću. Vidite, ja to ne vidim kao lošu pojavu.

To je period tranzicije i mi moramo preći tu fazu. Znate princip iz kvantiteta u kvalitet. Mnoštvo političkih stranaka iz redova bošnjačke zajednice će prije ili kasnije dati vrhunski kvalitet. Jednostavno se trebamo “iskaliti” u političkom smislu. Poznajem većinu naših političkih predtavnika i pouzdano znam da oni teže jedinstvu. Ponavljam do jedinstva će veoma brzo doći.

Treba biti strpljiv. A što se tiče izbora, trebamo masovno izići na glasanje i dati svoj glas onim partijama i pojedincima po svojoj zelji. To je naše pravo. Predizborna kampanja tome i služi  za promociju svojih ideja. Bošnjaci su ponosan narod I ja se uistinu ponosim što pripadam toj zajednici.

Moja poruka je jasna, glasajmo, glasajmo u što većem broju i dajmo svoj glas po svom izboru. Ukoliko “pogrijesimo” novih će izbora biti za četiri godine. Ja se samo pomalo ljutim kada čujem da neki govore “sad ili nikad”. Ne, ne i ne. Vrijeme je čudna stvar.

Period od četiri godina brzo proleti. Kandidatima koji se nadmeću, poručujem obećavajte samo ono što možete ispuniti.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.