1. Maj 2011

Glas islama – Stavovi javnog mnjenja devedesetih kreirale su poluistine i laži kroz medijsku sliku koja je imala zadatak da hrani nacional-šoviniste, što je za posljedicu imalo ubijanje civila, silovanje žena, zvjerska mučenja, otimačinu i pljačku, progone i raseljavanja.

U medijskom širenju poluistina i neistina, satanizovanju muslimana i blaćenju islama posebno se isticala Radio Televizija Srbije, kao udarna pesnica režima Slobodana Miloševića.

Darko Tanasković – Aktivni pljvator po islamu i muslimanima i jedan od ideologa Islamske zajednice Srbije na čelu sa Ademom Zilkoćem

Takav odnos prema islamu i muslimanima sada već Javnog servisa RTS nastavljen je nakon demokratskih promjena, ali u blažoj formi, da bi se ponovo u potpunosti povampirio 2007. godine u danima agresije na Islamsku zajednicu. Nakon što se Javni servis RTS previše eksponirao i potrošio mogućnosti da „kvalitetno“ širi neistine o islamu, muslimanima i Islamskoj zajednici, uloga  blaćenja islama i muslimana dodijeljena je Televiziji B92 koja je ideološki bliska sa aktualnim režimom. Ta bliskost je formalizovana kroz širenje antimuslimanske poruke, što smo mogli vidjeti u emisiji „Re-akcija“ pod naslovom „Ko vlada Kosovom.“ Emisiju je obilježilo permanentno i tendenciozno nastojanje da se nasilje i terorizam dovedu u vezu sa islamom i muslimanima. Učestalo vizuelno komponovanje džamija i vjerskih simbola sa pominjanjem nasilja, ekstremizma i terorizma, potvrđuje da je riječ o klasičnoj propagandi sa implicitnim namjerama satanizacije islama i muslimana sa ciljem nametanja krivnje za teror i nasilje, ma gdje se i kada desilo.

Ovakav odnos B92 prema islamu i muslimanima postao je rutina, a u pokušaju davanja legitimiteta plasiranim lažima, B92 angažuje samozvanog eksperta za islam Darka Tanaskovića koji je po ko zna koji put iskazao svoje antiislamske i antimuslimanske stavove. U pomenutoj emisiji samozvani ekspert za islam je upotrijebio sintagmu „psi džihada“, čime se časna kur’anska riječ džihad, a time i vjera islam, skrnave. Skrnavljenje islama je omiljena zanimacija samozvanog eksperta Tanasković Darka koji nedavno reče: „Kada su iz Vlade Srbije, na osnovu sažimanja resora, otišli ministri Čiplić i Šijaković, u Sandžaku, ali ponegdje i u Beogradu, moglo se čuti da je to 2:0 za Muftiju.“ Tanasković još poruči da „Srbija, kakvu god politiku imala prema Bošnjacima, ne treba odustati od svojih ‘primarnih’ ciljeva“.

Ove „primarne“ ciljeve Srbije, po nalogu režima, sprovodi B92 koja je u pomenutoj emisiji plasirala sintagme „gomila Kur’ana“ i „gomila džamija“, što predstavlja govor mržnje i vrijeđanje najdubljih osjećanja vjernika. Ovakav medijski odnos B92 prema islamu i muslimanima zahtijeva krivičnu odgovornost i televizije i Darka Tanaskovića, kao i reakciju Radio-difuzne agencije koja se oglašava zbog vulgarnosti u rijaliti programima, ali ćuti kada se napadaju islam i muslimani, građani države Srbije.

Dvije antiislamske televizije u savezu protiv muslimana

Glavni igrač u sklapanju dogovora sa B92 o njenom angažmanu u napadanju islama, muslimana i Islamske zajednice jeste Rasim Ljajić koji je dogovorio partnerstvo između B92 i Regionalne televizije iz Novog Pazara. Slijedom tog dogovora izvjesni studijski radnik B92, Edo Čelebić, dodijeljen je RTV u kojoj je postavljen za urednika. Sasvim je jasno da B92 koristi RTV kao svoje dopisništvo i servis, što je nezakonito, obzirom da je RTV u vlasništvu Grada Novog Pazara i da se finansira novcem poreskih obveznika. U informativnim emisijama obje televizije nema nikakve razlike. Sve je isto – po taktu i diktatu. Volja političkih moćnika se ispunjava u potpunosti.

Kolika je antiislamska inicijativa na B92 i tendencija vrijeđanja muslimanskih velikodostojnika pokazuju naslovi ove televizije čiji voditelji koriste rečenice poput one „Još jedan ispad Glavnog muftije.“  Nerijetko daju veoma tendenciozne i ostrašćene naslove i na zvaničnom sajtu B92 poput „Zukorlić je žrtva svoje pameti“, „Zukorlić ne predstavlja muslimane“, „Zukorlić istražuje genocide“ i td.

Očigledno je da se B92 u potpunosti stavila u službu režima, te da je njen angažman u antiislamskoj i antimuslianskoj histeriji planski osmišljena akcija kako bi se nanijela šteta onima što islam i muslimane u Srbiji predstavljaju na častan i dostojanstven način. Evidentan je napor ove televizije da kreira negativan stav javnog mnjenja prema islamu, muslimanima i Islamskoj zajednici. Islamska zajednica predstavlja poligon za treniranje antiislamskih i antimuslimanskih stavova koje propagira i promoviše B92. Koliko god se ova televizija pokušavala predstaviti objektivnom i nepristrasnom, ipak ostaje zaključak da je postala BE 90-ih.

Autor: Uredništvo Glas islama

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles