Antiislamska i antimuslimanska inicijativa na B92

13
20

Glas islama – Stavovi javnog mnjenja devedesetih kreirale su poluistine i laži kroz medijsku sliku koja je imala zadatak da hrani nacional-šoviniste, što je za posljedicu imalo ubijanje civila, silovanje žena, zvjerska mučenja, otimačinu i pljačku, progone i raseljavanja.

U medijskom širenju poluistina i neistina, satanizovanju muslimana i blaćenju islama posebno se isticala Radio Televizija Srbije, kao udarna pesnica režima Slobodana Miloševića.

Darko Tanasković – Aktivni pljvator po islamu i muslimanima i jedan od ideologa Islamske zajednice Srbije na čelu sa Ademom Zilkoćem

Takav odnos prema islamu i muslimanima sada već Javnog servisa RTS nastavljen je nakon demokratskih promjena, ali u blažoj formi, da bi se ponovo u potpunosti povampirio 2007. godine u danima agresije na Islamsku zajednicu. Nakon što se Javni servis RTS previše eksponirao i potrošio mogućnosti da „kvalitetno“ širi neistine o islamu, muslimanima i Islamskoj zajednici, uloga  blaćenja islama i muslimana dodijeljena je Televiziji B92 koja je ideološki bliska sa aktualnim režimom. Ta bliskost je formalizovana kroz širenje antimuslimanske poruke, što smo mogli vidjeti u emisiji „Re-akcija“ pod naslovom „Ko vlada Kosovom.“ Emisiju je obilježilo permanentno i tendenciozno nastojanje da se nasilje i terorizam dovedu u vezu sa islamom i muslimanima. Učestalo vizuelno komponovanje džamija i vjerskih simbola sa pominjanjem nasilja, ekstremizma i terorizma, potvrđuje da je riječ o klasičnoj propagandi sa implicitnim namjerama satanizacije islama i muslimana sa ciljem nametanja krivnje za teror i nasilje, ma gdje se i kada desilo.

Ovakav odnos B92 prema islamu i muslimanima postao je rutina, a u pokušaju davanja legitimiteta plasiranim lažima, B92 angažuje samozvanog eksperta za islam Darka Tanaskovića koji je po ko zna koji put iskazao svoje antiislamske i antimuslimanske stavove. U pomenutoj emisiji samozvani ekspert za islam je upotrijebio sintagmu „psi džihada“, čime se časna kur'anska riječ džihad, a time i vjera islam, skrnave. Skrnavljenje islama je omiljena zanimacija samozvanog eksperta Tanasković Darka koji nedavno reče: „Kada su iz Vlade Srbije, na osnovu sažimanja resora, otišli ministri Čiplić i Šijaković, u Sandžaku, ali ponegdje i u Beogradu, moglo se čuti da je to 2:0 za Muftiju.“ Tanasković još poruči da „Srbija, kakvu god politiku imala prema Bošnjacima, ne treba odustati od svojih ‘primarnih’ ciljeva“.

Ove „primarne“ ciljeve Srbije, po nalogu režima, sprovodi B92 koja je u pomenutoj emisiji plasirala sintagme „gomila Kur'ana“ i „gomila džamija“, što predstavlja govor mržnje i vrijeđanje najdubljih osjećanja vjernika. Ovakav medijski odnos B92 prema islamu i muslimanima zahtijeva krivičnu odgovornost i televizije i Darka Tanaskovića, kao i reakciju Radio-difuzne agencije koja se oglašava zbog vulgarnosti u rijaliti programima, ali ćuti kada se napadaju islam i muslimani, građani države Srbije.

Dvije antiislamske televizije u savezu protiv muslimana

Glavni igrač u sklapanju dogovora sa B92 o njenom angažmanu u napadanju islama, muslimana i Islamske zajednice jeste Rasim Ljajić koji je dogovorio partnerstvo između B92 i Regionalne televizije iz Novog Pazara. Slijedom tog dogovora izvjesni studijski radnik B92, Edo Čelebić, dodijeljen je RTV u kojoj je postavljen za urednika. Sasvim je jasno da B92 koristi RTV kao svoje dopisništvo i servis, što je nezakonito, obzirom da je RTV u vlasništvu Grada Novog Pazara i da se finansira novcem poreskih obveznika. U informativnim emisijama obje televizije nema nikakve razlike. Sve je isto – po taktu i diktatu. Volja političkih moćnika se ispunjava u potpunosti.

Kolika je antiislamska inicijativa na B92 i tendencija vrijeđanja muslimanskih velikodostojnika pokazuju naslovi ove televizije čiji voditelji koriste rečenice poput one „Još jedan ispad Glavnog muftije.“  Nerijetko daju veoma tendenciozne i ostrašćene naslove i na zvaničnom sajtu B92 poput „Zukorlić je žrtva svoje pameti“, „Zukorlić ne predstavlja muslimane“, „Zukorlić istražuje genocide“ i td.

Očigledno je da se B92 u potpunosti stavila u službu režima, te da je njen angažman u antiislamskoj i antimuslianskoj histeriji planski osmišljena akcija kako bi se nanijela šteta onima što islam i muslimane u Srbiji predstavljaju na častan i dostojanstven način. Evidentan je napor ove televizije da kreira negativan stav javnog mnjenja prema islamu, muslimanima i Islamskoj zajednici. Islamska zajednica predstavlja poligon za treniranje antiislamskih i antimuslimanskih stavova koje propagira i promoviše B92. Koliko god se ova televizija pokušavala predstaviti objektivnom i nepristrasnom, ipak ostaje zaključak da je postala BE 90-ih.

Autor: Uredništvo Glas islama


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

13 KOMENTARI

 1. Oni se polomise kako da raspamete bosnjake.Za one mislim na srbadiju u vladi srbije i namerno pisem malim slovima jer nezasluzuju ni jedno veliko slovo osim NE zajedno sa vama.Ako Bog da i to ce jednom doci nared,da kazemo i mi cobanima da smo od janjadi prerasli u vukove koji mogu da urade i njima isto ono sto su oni radili stadu vjekovima.Ovi po neki sto uleti sa nekom umotanom za uho lijepom pricom mozete slobodno ignorisati oni nerazumuju da su zaostali i ta taktika opustanja radi hvatanja na spavanju vise nikod jedno Bosnjaka nepije vode.Samo puste slicnosti kod postavcljanja njihovog muftije Zilkica zele da izazovu mjesanje prezimena i idu na faktor greske prilikom glasanja. Ako vam kazem da su srbi izmislili djavolje radnje onda ce vam sve biti jasno.

  0

  0
 2. Evo danas je krenuo novi udar na bosnjake i rahmetli Aliju Izetbegovica.Koordinisanim javljanjem iz Banjaluke preko RTSa do B92 mozete saznati da je ni manje ni vise licno Osama bin Laden drzavljanin BiH(kao Izetbegovic mu dao pasos.Osim toga u dva navrata je vidjen i cak slikan sa Izetbegovicem ali nazalost su te slike “izgubili” kao sto su i svi podatci o izdavanju BiH pasosa na brzinu “unisteni” od strane BiH administracije.
  Pa ko da ne poludi od ovih njihovih namestaljki i pokusaja izjednacavanja zrtve i zlotvora.Napisao sam 3 komentara na B92(koja sam bud.. ni jedan nisu objavili)

  0

  0
 3. pazzzzz,PRVO SE INFORMISI A POTOM KOMENTARISI.NDNV upozorava povodom Svetskog dana slobode medija
  Nacionalizam i beda srpskih medija

  freedomhouse.orgSvetski dan slobode medija Srbija i Vojvodina dočekuju sa skoro u potpunosti devastiranom medijskom scenom, višestruko ugroženim novinarima i medijima koji se nalaze daleko od bilo kakve slobode i nezavisnosti, ocenilo je u ponedeljak Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

  Mediji i novinarska udruženja u Srbiji s nestrpljenjem očekuju detaljan godišnji izveštaj organizacije Freedom house o slobodi medija u svetu kako bi saznali kakvo je stanje u zemlji i jesmo li bolji ili gori od Bosne, Hrvatske, Crne Gore…
  Nijedno udruženje nije predstavilo zbirne podatke o broju otpuštenih novinara u protekloj godini ili, na primer, prosečnoj zaradi u srbijanskim novinskim kućama. Takođe, nigde se ne mogu naći čak ni statistički podaci o tužbama i presudama protiv novinara.
  U svojim saopštenjima povodom Svetskog dana slobode medija, UNS i NUNS načelno su se založili za veće slobode, osuđujući rastući politički pritisak, ali je, kao i uvek, izostala “objektivna, istinita i pravovremena informacija” o tome ko i na koji način ometa slobodu medija u Srbiji.
  (e-Novine)

  NDNV je dan uoči Svetskog dana slobode medija saopštio „da je uticaj političke klase na medije u Srbiji više nego evidentan, a kao posledica deregulacije medijske oblasti, činjenja i nečinjenja države i državnih organa, veliki broj novinara i medija se nalazi na ivici opstanka“.

  „Mediji posluju u surovim uslovima u kojima nije obezbeđena ni elementarna tržišna utakmica. Kao i u drugim sferama društva i u medijskoj vlada negativna selekcija, a najstrašnija je činjenica da su mnogi novinari odustali od borbe za svoje pravo da profesionalno obavljaju svoj posao i pristali na razne političke i druge kompromise zarad gole egzistencije“, navodi se u saopštenju.

  NDNV je ocenio da medijskom scenom i dalje vlada nacionalizam koji je postao podrazumevajući model tematizovanja stvarnosti, odnosno da i dalje dominiraju ksenofobija, zatvorenost, cenzura i autocenzura, senzacionalizam i diskriminacija manjinskih i marginalizovanih grupa.

  „Kao i u drugim oblastima i u našoj profesiji uticaj crkve i klerikalnih krugova izrazito je jak, a o tome u simboličnom, ali i u praktičnom smislu, svedoči činjenica da se na čelu Saveta Republičke radiodifuzne agencije nalazi svešteno lice, što je presedan u savremenom civilizovanom svetu“, navodi se u saopštenju i dodaje da sve to čini da mediji i novinari „budu tek oruđe u rukama raznih elita“, dok otpori profesionalizaciji i modernizaciji medijske scene postoje skoro na svim nivoima države i društva.

  NDNV je skrenuo pažnju i na to da su mediji i novinari koji se usude da prekrše „pravila moćnih“ neprestano na meti raznih ekstremističkih grupa, prema kojima država delom gaji izvesne simpatije, ali i raznih pravosudnih pritisaka i tužbi moćnika koji se često završavaju besmislenim presudama protiv medija i novinara. „Nažalost, pokazuje se da se naš pravosudni sistem uglavnom ne osvrće na evropska iskustva u medijskim procesima, bez obzira na to što je Srbija potpisnik mnogih međunarodnih dokumenata koji tretiraju oblast slobode izražavanja“, piše u saopštenju.

  NDNV je podsetio i da država još nije otkrila niti procesuirala ubice i nalogodavce ubistava kolega Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i da nije otkrila napadače na mnogobrojne kolege tokom proteklih godina i decenija. „Bez odgovora na pitanje ko je ubijao novinare i napadao ih, novinari se osećaju nebezbedno, a država svesno ili nesvesno šalje poruku medijima i novinarima da neće biti zaštićeni ukoliko zadru u teme od ’državnog interesa’“, navodi se u saopštenju.

  NDNV je naveo da veruje da će se kroz izradu Medijske strategije stvoriti elementarni uslovi za unapređenje medijske scene i položaja novinara i profesije, ali i da ona može ostati mrtvo slovo na papiru ukoliko se ne postigne društveni konsenzus da su Srbiji i Vojvodini neophodni nezavisni i profesionalni mediji.

  0

  0
 4. Jaci smo u dusu i u srcu nas je din cist, dzaba sve te borde protiv nas, ISLAM je vjera na svijetu koja pobjedjuje. sve sto vise nas napadaju vise i vise jacamo… sve zahvalnost pripadaju Allahu…

  0

  0
 5. Kada je B92 organizovala tribine povodom Srebrenice i ratnih zlocina pustala jedina Natasu Kandic ,Sonju Biserko i ostale da pricaju o srpskim ratnim zlocinima ,prvi su prikazivali dokumentarce o Srebrenici,Prijedoru,Sarajevu,Vukovaru…
  kada se prikazilo koliki je uticaj SPC u antihaskom lobiju i o Pahomiju i kada se napadala struktura SPC onda nije bila antibosnjaca ni antimuslimanska ali izgleda pojedincima smeta samo kritika svoga a kada se drugi napadaju i kritikuju onda je u redu

  0

  0
 6. Da je i B92 kao i svaka srpska televizija antibosnjacka i antimuslimanka to je poznata cinjenica.Srpski eksperti poput Tanaskovica a i skoro svi drugi na istom su zadatku kao Tnaskovic,blatiti sto je moguce vise islam muslimane i sve sto pripada muslimanstvu.Dakle to su poznate stvari,ali dovodit Rasima u vezu sa ovim bljuvotinama u istinu je neozbiljno od autora ovog teksta.Nikako ne mogu da shvatim zasto se napada Rasim i za ono sto jeste i sto nije kriv,a uzrocnik svih nasih nesreca i problema Ugljanin ne spominje se nigde kao da nije ziv.Zaista cudno a i sumnjivo.

  0

  0
 7. Pa ja to vec odavno pisem na ovoj strani ali to niko izgleda ne cuje.
  Osim stalnog napadanja na muftiju koji je(po B92)izgleda odgovoran za sve teroristicke akcije u svetu stalno dovode ovog Tanaskovica kojem iz govora izliva mrznja prema svemu islamskom.Nije Tanaskovicu samo problem muftija i bosnjaci vec i svi muslimani ovog sveta(sto se moglo cuti i na RTSu ili B92 u emisijama povodom dogadjanja u Egiptu itd.)
  Stvarno mi nije jasno kako neko moze ISLAMOMRZCA proglasiti za eksperta za islam.Ja licno sam cesto pratio izlaganja eksperata za islam na zapadu a pogotovu u Nemackoj.To su ljudi koji su studirali islamistiku i odnose se sa velikim postovanjem prema islamu pa i onda kada skrecu paznju na neke nepravilnosti.Ali ovo je Balkan pa svaka fukara(mozda i sa kupljenim diplomama) izigrava eksperte za sve i svasta a nema ni malo osnovnog kucnog vaspitanja.
  A sto se B92 tice posebno sam razocaran u emisije Pescanik i Kaziprst koji su pre stvarno objavljivali istinu.Sta se promenilo nije mi jasno.U svakom slucaju su to postale udarne emisije B92 kada treba ocrniti muftiju a u zadnje vreme ni hrvati dobro ne prolaze.
  Pre nekog vremena je procurela vest da je B92 prodat pa se posle nista vise nije culo.Ako je to istina i kada bi mi znali tog novog vlasnika mozda bi nam stvari bile jasnije.
  P.S.
  umalo da zaboravim Beckovicku i Utisak nedelje.Iz nje je uvek proziralo sta misli ali i ona polako pokazuje svoje pravo lice(a sta i ocekivati od kcerke akademika Beckovica,znate valjda ko je)

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.