Anketa pokazala da se u Rožajama najbolje živi?

2
15

Rožaje – Nevjerovatni podaci iz ankete Američke organizacije za pomoć i razvoj USAID

Najzadovoljniji kvalitetom života su građani Rožaja, komunalnim uslugama stanovnici Mojkovca, a radom lokalne samouprave Andrijevčani, pokazala je anketa koju je uradila kancelarija Američke organizacije za pomoć i razvoj (USAID) u Crnoj Gori. Broj anketiranih građana po opštinama bio je skoro isti i iznosio je 51 ili 52, bez obzira na broj stanovnika.

Kako je moguće da su kvalitetom života, u koji se prema anketnim pitanjima ubraja nivo siromaštva, mogućnost zapošljavanja, kvalitet obrazovanja i zdravstva, dostupnost dobara potrebnih za život…, zadovoljniji u Rožajama nego u Budvi, koja je nakon Andrijevice na trećem mjestu, vjerovatno znaju oni koji su ispunjavali upitnik jer svi statistički podaci govore suprotno.

U Budvi je od ukupnog broja stanovništva čak 57,4 odsto zaposleno, dok u Rožajama posao ima tek svaki deveti stanovnik ili 11,6 odsto. Broj nezaposlenih u Budvi je 6,86 odsto a u Rožajama 15,22 odsto. Kada se sabere broj zaposlenih i nezaposlenih, ispada da u Rožajama čak 74 odsto stanovništva ne pripada nijednoj od ovih kategorija već su penzioneri, korisnici socijalne pomoći, domaćice, studenti, đaci…, što svakako ne govori o prosperitetu nekog grada. Prema zvaničnim podacima Centra za socijalni rad Rožaja od aprila prošle godine porodice koje primaju socijalnu pomoć imaju 9.899 članova, što je skoro polovine od 22 hiljade stanovnika.

Najnezadovoljniji kvalitetom života su građani Kolašina, Berana i Nikšića, mada u Kolašinu i Nikšiću vide blagi napredak u odnosu na prethodne godine.

Anketirani Rožajci su prosječno “kvalitetu svog života” dali ocjenu od 3,02 od maksimalnih pet, dok je u Andrijevici 2,95 a u Budvi 2,87. Prosječna ocjena Kolašinaca je 1,84, dok je u Beranama 1,91 a u Nikšiću 1,92.

Mojkovčani su kvalitet komunalnih usluga, u koji se ubrajaju infrastruktura i prevoz, komunikacije, vodosnabdijevanje, tretman otpadnih voda i čvrstog otpada, ocijenili sa 3,55, zatim slijede Tivat sa 3,28 i Bar, koji se nekada smatrao kamunalno najurednijim gradom, sa 3,25.

Najnezadovoljniji komunalnim uslugama su građani Kolašina, Cetinja i Nikšića.

Građani Andrijevice su rad svoje opštine ocijenili sa 3,53, a zatim slijede Tivat sa 3,4 i Mojkovac sa 3,14. Najlošije mišljenje o svojoj opštini imaju građani Nikšića koji su im dali prosječnu ocjenu od svega 1,5, a zatim slijede Kolašin i Žabljak.

Šavnik ima najbolje uslove za biznis

Nevjerovatni su podaci i koji su dobijeni iz dijela ankete gdje su privrednici odgovarali na pitanja, pa je ispalo da su “javne usluge za biznise na lokalnom nivou” najbolje u Šavniku gdje je osam biznismena dalo prosječnu ocjenu od 3,31, a zatim slijede Plužine sa 3,3 i Tivat sa 3,29.

Najlošiji uslovi za biznis su na Cetinju, u Rožajama i Beranama.

Komunalne i infrastrukturne uslove za razvoj biznisa, po anketi, imaju jednako Tivat i Mojkovac sa prosječnom ocjenom od 3,47. Najbolje opštinske odluke i propise za razvoj biznisa imaju Tivat, Danilovgrad i Andrijevica.

(m.vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Zar je moguce da i pored tolikog siromastava u nasoj carsiji neko ima smjelosti pisati ovakve clanke i gluposti!? Nego ni ovo nije slucajno! Da narod ima dovoljno razuma ne bi dozvolio da se niko izigrava niti isimijava sa njim…zatvorili su nam sve fabrike, unijeli nam drogu i razbojnistvo…i to lijep zivot!?
    A socijalu daju kako bi politicki iskoristavali. Sramota i ponizenje za one koje razuma imaju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.