Ambasadorka Vorlik u Novom Pazaru

0
8

Novi Pazar – Ambasadorka Sjedinjenih Država Meri Vorlik tokom dvodnevne posjete Novom Pazaru 8. i 9. jula 2010. godine. srest će se sa predstavnicima lokalne poslovne zajednice i privrednicima koji učestvuju u USAID Programu za jačanje ekonomske sigurnosti (PPES) kako bi se na licu mjesta upoznala sa rezultatima podrške koju USAID pruža individualnim preduzetnicima i razgovarala o modalitetima buduće saradnje na bržem ekonomskom oporavku ove opštine i regiona.

Podrška razvoju preduzetništva u Novom Pazaru se dugo nalazi na vrhu prioriteta Sjedinjenih Država jer se time pomaže oporavak jednog od ekonomski najugroženijih regiona u Srbiji. U Novom Pazaru fokus je stavljen na pomoć oporavku tekstilne industrije, nekada uzdanica ekonomskog razvoja ovog kraja.

U proces revitalizacije industrije tekstila USAID pruža podšku individualnim preduzećima kroz treninge o osnovama modernog poslovanja, izradi planova za marketing aktivnosti, uspješnom poslovnom pregovaranju, podršku za nastupe na najvećim evropskim i regionalnim sajmovima i sl. Kao rezultat ove podrške, tekstilna preduzeća koja učestvuju u programima USAID povećala su svoju prodaju za 14% u periodu od 2007. do 2009. godine.

Ekonomski oporavak Novog Pazara usko je povezan sa oporavkom njegove tekstilne industrije. Pošto je prepoznao ovu vezu, USAID je pomogao novu strategiju nastupa prema poslovnim partnerima za tekstilne kompanije, kako bi uz međusobnu saradnju na lokalnom nivou postali konkurentniji na međunarodnoj sceni. Efikasnost ovog pristupa testirana je prilikom formiranja brenda „Džins iz Srbije“ pod kojim djeluju 4 kompanije: Exit, Bross, Benneli i Denistar. Oni su zajednički nastupili na Sajmu mode u Dizeldorfu gde su evropskim veletrgovcima predstavili kvalitet svojih tekstilnih proizvoda. USAID je takođe pomogao i formiranje klastera tekstilnih proizviođača Asstex koja će pomoći svojim članicama da organizovano nastupaju na regionalnim i međunarodnim tržištima, posebno tržištu EU.

Kako bi se podržao razvoj obrazovane radne snage, USAID je u saradnji sa Sandžačkom agencijom za ekonomski razvoj (SEDA) pokrenuo program radne prakse koji mladim pazarcima pruža šansu da steknu prvo radno iskustvo kako bi postali konkurentniji na tržištu rada. Tokom 2010. godine 100 studenata će biti uključeno u ovaj program, što je tri puta više nego lane. USAID Program za jačanje ekonomske sigurnosti pomogao je i otvaranje Centra za vođenje karijere na Međunarodnom univerzitetu u Novom Pazaru. Studenti ovog Univerziteta biće u prilici da savjete o vođenju svoje karijere potraže od strušnih lica i time poboljšaju šanse da dođu do prvog posla. (Economy.rs, 8. jul 2010)

Izvor: Economy.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.