Sjenica: U prepunoj sali dočekali Muftiju

13
72

Sjenica – Bošnjačka kulturna zajednica  večeras  je organizovala treći nastavak tribine na temu “Stanje naroda” čiji je izlagač glavni muftija islamske zajednice u Srbiji i predsjednički kandidat na predstojećim izborima Muamer ef. Zukorlić. Podsjetimo, ovaj ciklus je uslijedio nakon ciklusa tribina Revije Sandžak pod nazivom “Izolacija kriminala – temelj opstanka zajednice”, a tribine sa temom „Stanje naroda“ su do sada održane u Novom Pazaru i Tutinu.

Muftija je na početku svojeg izlaganja istakao da je sandžački čovjek skovan od najčvršćeg materijala i da nisu mogli da mu prodru tamo gdje stanuje ljudskost.

„Otimali su, uzimali, tlačili, pljačkali, varali, korumpirali, zastrašivali, hapsili, prebijali, obećavali pa slagali. Imalo je to posljedice. Bilo je onih koji su se uplašili ali su ostali u manjini. Bilo je onih koji su izdali, ali su oni najmanja manjina. Bilo je onih koji su pristali na razne trgovine, ali su i oni ostali u manjini. Ono što je stvarna priroda ovoga naroda jeste ljudskost koja je ostala uspravna i kada joj je bilo zabranjeno da govori. Nekada je ta ljudskost morala zaćutati, ali nije kleknula. Nije se predala i zato nećemo dopustiti nikome da nas dijeli. Prihvatićemo jedinu podjelu koja je tradicionalno u ovome narodu i koju su naši stari jedino priznavali i govorili su da postoji čovjek i ne čovjek. To je jedina legalna podjela.“ – rekao je Glavni muftija.

Muftija je kazao da oni koji uspravno hodaju ne prodaju obraz, ljudskost, vjeru, identitet, porodicu jer se to jednom dobija i ne može nikada više da se kupi.

„Ono što me čini ponosnim na svoj narod. I ono što me je zadržalo ovdje. ono što me je natjeralo da se sebi i Bogu zavjetujem da ovaj narod neću izdati i ostaviti. I ono što me je natjeralo da se uvakufim jeste upravo ta snaga koja je ostala duboko u srcima ovoga naroda.“ – rekao je Muftija.

On je kazao da ga je odlučnost Bošnjaka natjerala da povlači poteze koji su u skladu sa božjim propisima kako bi olakšao stanje Bošnjaka. Muftija je kazao da je vjerovanje da su moćnici koji drže narod u jarmu gospodari života i smrti idolatrija koja nema veze sa islamskom tradicijom.

„Oni koji decenijama drže ovaj narod u jarmu nisu gospodari naše nafake i života, čak ni svojih života. To ćete vidjeti nakon šestog maja kako se ti nabusiti i oholi vlastodršci smanje.“ – rekao je Muftija.

Muftija je kazao da se ne može pomiriti sa tim ponašanjem i stanjem i naveo je nekoliko primjera sa pešteri kao što su škola i mjesna kancelarija u selu Rasno.

„To je ono što su nam ostavili ovi koji su na vlasti dvije decenije i oni prije njih. Dovoljno je da napravimo nekoliko ekskurzija do te škole u Rasnu i ne treba nam nikakva kampanja. Da ljudi vide da to postoji u dvadeset prvom vijeku, i da poslije toga neko ko je na vlasti može nešto obećati. Oni neznaju da stanu, i umjesto da poprave tu školu njihov posao je da tamo nekom tajkunu poklone 500 hektara zemljišta i da ofajde nešto za sebe. Eto to je njihova politika.“ – rekao je Glavni muftija.

On je kazao da je to ponuda ove vlasti a ne države, jer se loša, lopovska, nepismena, korumpirana i kriminalna vlast uvijek krije iza države.

„To vam je ponuda onih koji drže vlast svih ovih godina i ja nisam došao ovdje da vam kažem da ih maknete sa vlasti zato što ja znam da ste im vi kivniji nego ja. Došao sam da sa vama zajedno podjelim ovu energiju buđenja, preporoda, uspravljanja i slobode.“ – rekao je Muftija.

Glavni muftija se osvrnuo i na reakcije srbijanske javnosti na njegovu kandidaturu za predsjednika Republike i istakao da su oni prvih nekoliko dana bili u šoku i histeriji.

„Svaka njihova analiza se završava sa time da je narod svjestan i da narod neće glasati za Muftiju. Meni je tu nešto čudno. Ako narod neće glasati za Muftiju zašto se sekiraju.“ – rekao je Muftija.

On je naglasio da razumije da je po malo čudno da se Muftija sa ahmedijom kandiduje za predsjednika Srbije, ali je podvukao da ova država ima samo jednu šansu a to je da izabere Muftiju za predsjednika.

„Ova država sa svim građanima nalazi se na ivici propasti. To je raspad sistema u organizaciji. I koliko god pokušavali da me predstave kao neprijatelja države ja nisam neprijatelj države. Ja sam protivnik loše vlasti koja upropaštava državu. Pale su im u vodu sve njihove projekcije u kojima su htjeli da nagrde Muftiju da je opasnost za Srbiju.“ – rekao je Muftija.

On je kazao da u trenutcima kada ostane sam i kada komunicira samo sa Stvoriteljem iskreno poželi spas svojoj porodici, svojem narodu ali i iskreno poželi spas svim građanima u Srbiji.

„Narod ma u šta bio umiješan. Ma šta radio uvijek su mu glavešine krive. Narod je tamo gdje ga povedu glavešine i zato ne želim da optužujem ni jedan narod u ovoj zemlji. Ali glavešine moramo upirati prstom jer su oni bili predvodnici raznih zala.“ – rekao je Muftija.

Muftija je kazao da se zlo vraća i da je Srbija rekorder u porodičnim ubistvima i da je to propast.

„Naravno niko se ne smije radovati tuđoj nesreći jer mi živimo na jednom prostoru i jednoj zemlji i povući ćemo jedni druge ili u propast ili u spas. Niti možemo mi propadati a da nam se neko tamo smije, niti mogu oni propadati a da im se mi smijemo. Iz tog razloga osjetio sam dubinsku, iskonsku, muslimansku, ljudsku, potrebu da im ponudim šansu. Da im kažem da postoji jedan jedini način spasa a to je program koji ja nudim. Taj program je vrlo precizan i polazi od poziva da se okupimo oko jedne zajedničke riječi. Oko istine, oko vjere u Boga, oko pravde. Oko borbe protiv korupcije i kriminala. To je nužno da bi se spasili i ja im nudim taj program. Teoretski oni mogu da biraju da ga prihvate ili ne prihvate, ali suštinski oni nemaju izbora osim ovog programa. Oni propadaju. Država propada. Društvo propada bez ovog programa.“ – rekao je Glavni muftija.

Muftija je kazao da drugi kandidati nude malo licjemerne borbe za Evropu, malo licjemernih suza za Kosovo i šetnju po Šumadiji i milovanje teladi. Muftija je ponovio svoju izjavu da priželjkuje da se u drugom krugu izbora sretne sa Tomislavom Nikolićem a da ga Boris Tadić podrži jer je on njega dva puta do sad podržao.

Muftija je kazao da ne razmatra mogućnost da izgubi jer pitanje gubitka, pobjede i poraza nije jednako kod svakoga. On je istakao da nije kalkulisao sa svojom kandidaturom već je krenuo da uradi svoju vjersku, moralnu i ljudsku misiju.

„Krenuo sam da ponudim taj program koji mi je Bog dao jer nemam pravo da ga sakrijem. Nije dozvoljeno sakriti znanje. To je kao da vas neko pita za put, a vi prećutite ili ga slažete. To je veliki grijeh i velika neljudskost. Mene sada Srbija kroz plač pita gdje je pravi put. Ona to ne može da prizna, ali me pita jer nema više koga da pita. Toliko su je izlagali da se ona vrti u krug kao u mećavi. Građani su sada izbezumljeni i ne znaju šta da rade. Sve što je pošteno u državi je u lošem stanju jedino kriminalcima, korumpiranim političarima i lopovima lijepo. Ja nema srca da to posmatram. Ja na ovim izborima ne mogu da izgubim. Mogu oni da pobjede ili izgube. Ako me glasaju građani Srbije oni će pobjediti, ako me ne glasaju većinski, oni će sigurno izgubiti. A ja sam uspio svakako jer sam im izašao iz haka.“ – rekao je Muftija.

On je kazao da je njegova uloga u kampanji da im pokaže pravi put i da Srbija ima šanse da bude na pravome putu. Također je rekao da ako njega izaberu to će biti snažna poruka prema zapadu da se Srbija promijenila, a što se tiče regiona ne postoji niko osim njega ko Srbiju može da pomiri sa Bošnjacima i Albancima.

„Ja nudim Srbiji da je pomirim sa Albancima i Bošnjacima, a da sačuva dostojanstvo. Recite koji drugi kandidat to može da uradi?“ – rekao je muftija Zukorlić.

On je kazao da će Srbiju povezati i sa istokom i bogatim muslimanskim svijetom koji ima novac i koji je spreman taj novac da investira pod uslovom da su u Srbiji na vlasti pošteni političari i da se skrate procedure za dobijanje dozvola. Muftija je kazao da njegov program Sandžaku nudi slobodu ali da nije bio sebičan da taj program ostavi samo za Sandžak.

„Evropljani su često međusobno ratovali a postali civilizirani narodi kada su shvatili da je bolje da se dogovore nego da ratuju. Postali su civilizirani kada su shvatili da se mir i stabilnost ne mogu praviti tako što će jedni da uzmu sve a drugi ništa. Mir i stabilnost se prave barem na relativnoj pravdi. Da li bi se ikada napravila Evropska unija da su Njemci zapeli da sjedište EU bude u Berlinu? Ne bi. I Njemci i Francuzi i Britanci dogovorili su se da naprave sjedište EU u maloj Belgiji u Briselu. Ja nudim program da napravimo dugoročni mir između Albanaca, Srba i Bošnjaka a od Novog Pazar da napravimo Brisel. Mi smo tu kao Belgija, nekako na sredini i sa svima se dodirujemo, a nismo tako veliki da možemo postati ikome konkurencija. E tako pametni rade i ovo je veliki test za pamet Srbije.“ – rekao je muftija Zukorlić.

On je također podsjetio da su ga „mali“ sandžački političari izazivali da izađe na izbore i na „crtu“.

„Evo sam izašao na crtu. Haj te bujrum sad. Izvolte. I to svima. Volja im jedan po jedan, volja im odjednom. No nešto zaćutali. Jedino mogu pričati o mojoj ahmediji i o džubetu. Gdje postoji red zna se ko se kome sklanja sa puta. Kada nas zovnu mediji da gostujemo i kada čuju da sam ja gost oni se svi razbole. Nema ih da izađu na crtu. Pogotovo što sam ja jako nezgodan svjedok još od 1993. godine. Ja sam ih ispratio podosta. Znaju oni šta su mi pričali i uz kahvu i niz kahvu.“ – rekao je Glavni muftija.

Muftija je kazao da se ne dodvorava čak ni narodu i da je nekada bio u nemilosti naroda, ali da je njimu istina opsesija i da je on nudi kao orjentaciju narodu.

„Nije narod ovdje da nešto podrži. Narod je tu da on donosi odluke. Nemojte se osjećati da ste vi neka masa koja nije važna. Cijela njihova vlast se sastoji od vašeg jednog glasa. Poštujte taj svoj glas i nemoj te ga podcjenjivati. Taj glas je vlast. Vaš glas je vaša vjerska, vaša nacionalna, vaša građanska i vaša ljudska obaveza.“ – rekao je Muftija.

On je kazao da ljudi koji prodaju svoj glas za 5 eura ne prodaju samo svoj glas, nego oni cijeli koštaju 5 eura, njihov obraz, njihovo dostojanstvo, njihova porodica, njihovo ime, sve im košta 5 eura i da njemu nisu potrebni takvi glasovi.

„Nama trebaju glasovi dostojanstvenih ljudi. obrazli ljudi koji znaju šta hoće sa tim glasom i koji su svjesni šta znači glas.“ – rekao je Muftija i naglasio da je glas ovlašćenje da vas neko zastupa i da nije grijeh kada se bira između dva zla da se izabere manje zlo.

„Sada kada ste u prilici da birat ne između dva zla manje zlo, nego između dobra i zla za dobro, sada je taj vaš glas svetinja vašeg obraza i vaše ljudskosti. Onome kome si dao glas dijeliš svu odgovornost i na ovome i na budućem svijetu sa njim dokle god radi nešto na osnovu vašeg glasa. Zato civiliziran narod cijeni svoj glas i ne da ga svakom. Zato nakon dvadeset godina ne smijemo da ih pustimo da nam ponovo rade ovo što nam rade, da nas smatraju maloumnima. Kako god je za Srbiju zadnja prilika i narodu u Sandžaku je još žešće zadnja prilika. Ovaj put zaista odlučujemo o sebi i to presudno i sudbinski.“ – rekao je na kraju tribine Glavni muftija.

Izvor: SANAPRESS


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

13 KOMENTARI

  1. sa kojim ljudima Muftija?Ne moze se hajirli posao raditi sa onima koji nisu u stanju taj posao iznijeti.A ti,niti bilo ko drugi,ne mozes sam sve uraditi.Isprazna je tvoja demagogija.Zaista steta.A bilo je tako blizu.Ko ce trpjeti jos jedan mandat ove zulumcare.

  2. O narode moj! Znajte da onaj ko neglasa za nasega Muftiju je prljav i pokvaren insan, jer prljavo ide na prljavo a CISTO VOLI SAMO CISTO! Pcelu kada bi stavili u djubre, UGINULA BI! Muhu kada bi ste stavili duze vrijeme u ruzicnjak, UGINULA BI! ZAPAMTITE! CISTO VOLI CISTO; PRLJAVO VOLI PRLJAVO!
    Muftija, RUZO NASA!

      • SARADNIK OKUPATORA-Nemoras da kazes da si saradnik cetnickog rezima ,jer to ti na celu pise.Vidis li jado punu salu pa tamo ona vrata sto su otvorena vidi se narod na ulaz koji stoji i plus oni koji nisu ni mogli da udju.I gde god se MUFTIJA pojavi on puni sale jado jadni.A sta vi imate?Samo kljucatec sa strane ko gavrani i lesinari.Kako vam samima to ne dosadi,jer ste teski i bogu i narodu.SMRADOVI SULJA MUTAVOG I PRASIMA PRODANOG…

      • da neka momak ne obmanjuj narod juce sam video medresante trpate u kobije da vam ne propadne skup,da ne bricam za one vasarske dzipove,ada vi ste samo za vasare za drugo niste

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.