Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva RBiH: Bosna bi nestala bez referenduma!

0
19

BiH – Akademik Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva RBiH, u intervjuu za “Dnevni avaz” u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, potcrtava kako je uvjeren da će se ovaj praznik početi obilježavati na cijeloj teritoriji naše države onda kada institucije RS budu odgovarale na sudu za ono što je urađeno na teritoriji tog entiteta – za genocid i etničko čišćenje!
Mladićev odgovor

Ganić u tom kontekstu povlači paralelu s pričom o onome što su radili nacisti, a koja se nije mogla završiti samo s Hitlerom, a da ne bude odgovoran i Gestapo.

– Dan nezavisnosti BiH kao državni praznik počet će se uvažavati na cijeloj teritoriji države onda kada za etničko čišćenje i genocid budu odgovarale institucije RS, a ne samo njihovi lideri. Ne može u ime tzv. parlamenta RS biti odgovoran samo Krajišnik. Ko se to u ime SDS-a u tom parlamentu suprotstavljao etničkom čišćenju? Ko se to nije slagao s Krajišnikom? Čak je registrovano da je, kada su Mladiću davali zadatak šta treba raditi, on rekao da je to što se od njega traži genocid. Dakle, dolazi na red odgovornost institucija RS, a ne samo pojedinaca.

Bili ste jedan od svjedoka i direktnih učesnika u organiziranju referenduma na kojem je izglasana nezavisnost BiH. Kakva su Vaša sjećanja na te dane?

– Postojale su dileme i velika zabrinutost. Bosna bi nestala bez referenduma, jer je referendum bio i međunarodna obaveza. Nije se moglo odlučivati bez građana. Građani su izašli na referendum i rekli: “Da, mi hoćemo Bosnu!” To je kraj priče.

Najjači rezultat

Tada je pobijedila država BiH, čija je nezavisnost izglasana sa 64 posto glasova. Mnogi negatori nezavisnosti države BiH danas primaju plaću iz budžeta iste te države. Kako to komentirate?

– Svi Srbi koji su imali pravo da sami odlučuju, dakle individualno, a da ih pri tome ne gleda Karadžić kako zaokružuju, glasali su za nezavisnu BiH. Onih između 15 i 20 posto gradskih Srba koji su glasali jesu oni koji su ostali u BiH, odnosno manje-više tamo gdje su živjeli. Ogroman broj Hrvata i Bošnjaka glasao je za nezavisnu državu, ali treba znati i da znatan broj Bošnjaka zbog lijenosti nije izašao na izbore. S druge strane, to je bio jedan od najjačih evropskih rezultata kada su u pitanju ovakva izjašnjavanja.

Naravno, negatori nezavisne Bosne sada žive od te Bosne, putuju po svijetu, imaju identitet. I zato je bitno da institucije koje su napravile etničko čišćenje i genocid odgovaraju. Njihova strategija sada je da regrutuju nove institucije, da se šire kako bi odgovornost “rastanjili” i na mlađe generacije koje dolaze, učeći ih, nažalost, da kliču: “Nož, žica, Srebrenica!” Na taj način veličaju haške stanovnike i institucije koje su izrodili i koje su i predstavljali.

Smatrate li Vi zabludom tvrdnje iz RS da rata ne bi bilo da nije bilo referenduma o nezavisnosti BiH i je li, prema Vama, ta oblanda očuvanja Jugoslavije, kako je to ocjenjivao rahmetli prof. dr. Nijaz Duraković, zapravo bila paravan za stvaranje “velike Srbije”?

– U potpunosti se slažem sa stavovima profesora Nijaza Durakovića, jer, kao što sam već rekao, da nije bilo referenduma o nezavisnosti, Bosna bi nestala.

Da je Alkalaj u EU poslao odluke suda, Divjak ne bi bio uhapšen

Danas su tačno dvije godine od Vašeg hapšenja, prema nalogu Srbije, na londonskom aerodromu.

– Ministarstvo vanjskih poslova pod rukovodstvom donedavnog ministra Alkalaja bilo je dužno da zemljama međunarodne zajednice s kojima imamo diplomatske odnose pošalje odluke londonskog suda, kako bi zaštitilo svoje građane koji su bili optuženi od Srbije. Da se to desilo, Divjak, naprimjer, ne bi bio uhapšen. Prema tome, to je nešto što nova vlast treba učiniti, a mnogo posla koji je trebalo uraditi u tom smislu, ostalo je neurađeno.

Dakle, treba se ukazati međunarodnoj zajednici da Srbija, fingiranjem bilateralnih potjernica, pokušava stvoriti haos i da se sveti građanima koji su branili BiH. Londonski sud presudio je da Srbija zloupotrebljava međunarodne mehanizme falsifikovanjem podataka. Budući da je Velika Britanija u Evropskoj uniji, MVPBiH tu presudu je trebao poslati barem zemljama članicama EU.

Izvor: Avaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.