Izvještaj sa sjednice Mešihata

0
13

Njemačka – U Wiesbadenu je u ponedjeljak i utorak 24.-25.12.2012. godine nastavljena devetnaesta sjednica Mešihata Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Uz dosadašnje članove Mešihata sjednici je, po prvi put, prisustvovao i novi glavni imam za regiju Stuttgart, Enver ef. Pašalić, koji će na ovoj funkciji zamijeniti Bilal ef. Hodžića. Na ovom dvodnevnom zasjedanju razmatrana su mnoga za Islamsku Zajednicu značajna pitanja kao što su:

– Platforma djelovanja IZBNJ
– Pravilnik o radu Mešihata
– Nacrt pravilnika o uređenju dijaspore
– Zaključci sa seminara imama
– Priprema sjednice Sabora IZBNJ 26.01.2013.g.
– Pomoć imamima i džematima te
– Stanje informiranja u IZBNJ

Dosta vremena posvećeno je konačnoj izradi “Platforme djelovanja IZBNJ”, dokumenta koji predstavlja razmišljanja, vizije i poglede ovog saziva Mešihata kada je u pitanju budućnost Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Platforma predstavlja strateški papir za pokretanje dugotrajnih i temeljitih procesa koji predstoje Islamskoj Zajednici Bošnjaka u Njemačkoj. Ona definiše ciljeve i pravce djelovanja, organizacionu strukturu kao i prioritete u radu čiji je krajnji cilj sticanja statusa javno-pravnog subjekta (Körperschaft des öffentlichen Rechts) za IZBNJ, čime bi se trajno riješio institucionalno-materijalno-pravni položaj Zajednice.

Mešihat je na ovoj sjednici usvojio konačnu, dugo pripremanu, verziju ovog dokumenta i ona će u narednim danima biti dostavljena našoj javnosti na razmatranje a potom upućena u saborsku proceduru.

Na ovoj sjednici razmatran je i na kraju jednoglasno usvojen nacrt pravilnika o radu Mešihata, čiji je cilj osigurati dugotrajno kvalitetno funkcioniranje izvrsnog tjela krovne organizacije Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Pravilnikom su jasno definisane dužnosti i obaveze predsjednika Mešihata i muftije IZBNJ, te blagajnika i generalnog sekretara, čime je zaokružen najvažniji dio procesa u organizacionom strukturiranju Mešihata. Pored već postojećih organa Mešihata, Pravilnik predviđa formiranje dodatnih ureda i drugih radnih tijela shodno potrebama IZBNJ te će se tako i nadopunjavati.

Jedna od centralnih tema ove sjednice Mešihata bio je i “Nacrt pravilnika o organizaciji i djelovanju IZ-e u bošnjačkoj dijaspori” koji je 30.11.2012.g. putem Ureda za bošnjačku dijasporu upućen na adresu Mešihata. Detaljnom analizom utvrđena je neadekvatnost ponuđenog dokumenta kada je u pitanju IZBNJ o kojoj će ovih dana biti upoznat Rijaset IZBiH i Reisu-l-ulema.

Na sjednici su razmatrani i zaključci sa prethodno organiziranih interregionalnih seminara imama. Mešihat IZBNJ je prihvatio prijedlog da se financijski pomogne pet najugroženijih džemata i imama. Glavni imami će najkasnije do 15.01.2012.godine dostaviti prijedloge za pomoć.

Na kraju se razgovaralo i o poboljšanju rada internet stranice Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Uredništvo stranice vršit će sekretar IZBNJ uz tehničku asistenciju referenta za nove medije Amara Pintola. Redakcijski nadzor sačinjavaju predsjednik Mešihata i muftija. Želimo napomenuti da je web-stranica IZBNJ prostor za sve naše džemate, imame kao i druge aktiviste i članove IZBNJ te vas pozivamo da je svojim prilozima obogatite.

(rijaset.ba)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.