„Perspektive Sandžaka u kontekstu EU integracija”

1
32

Novi Pazar – U organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, a u saradnji sa Internacionalnim univerzitetom u Novom Pazaru, 18. i 19. maja t.g., u Multimedijalnoj sali IUNP održana je dvodnevna konferencija pod nazivom „Perspektive Sandžaka u kontekstu EU integracija”.

Konferencija je drugi dio projekta Sandžački dijalozi: podrška prevazilaženju podjela i artikulisanju stvarnih interesa regiona, koji se realizuje uz podršku Delegacije Evropske komisije (EIDHR).
Prvog dana konferencije na prvoj sesiji, o internacionalizaciji pitanja Sandžaka: o razlozima i perspektivama govorili su Sonja Biserko, Pavel Domonji i doc. dr Rifat Redžović.

O pravima žena i ženama kao žrtvama društvenih predrasuda govorili su Zibija Dh-Šarenkapić ispred NVO “Kulturni centar DamaD” Novi Pazar i Sunčica Vučaj – NVO “Žene na delu” iz Beograda.

Na trećoj sesiji, drugog dana konferencije govorilo se o ekonomskoj krizi i posljedicama krize na Sandžak. Panelisti su bili Marjana Obradović, pomoćnica direktora Agencije za borbu protiv korupcije i Bisera Šećeragić ispred “Evropski pokret” – lokalnog vijeća za Novi Pazar

Na četvrtoj i završnoj sesiji govorili su Admir Veljović, koordinator Kancelarije za mlade iz Prijepolja i Jelena Veljić, studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Tema ove sesije su bili demokratski potencijali mladih: obrazovni sistem, svakodnevni život i politička participacija. Usljedila je završna debata na kojoj su, kao i na prethodnim debatama, učestvovali profesori i studenti Internacionalnog univerziteta kao i brojne istaknute ličnosti iz Sandžaka i regiona.

Cilj konferencije je bio da se identifikuju demokratski potencijali i problemi Sandžaka kako bi se doprinjelo razvoju ovog važnog regiona.

Izvor: UNINP.edu.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.