„Oj svijetla majska zoro” za početak školske 2012/2013 godine u južnom Sandžaku

0
20

Južni Sandžak – Intoniranjem državne himne u crnogorskim osnovnim i srednjim školama u ponedeljak je zvanično počela nova školska 2012/2013 godina.

Nastavu će u 166 škola pohađati nešto oko 70.000 osnovaca. U 46 srednjih i tri umjetničke učiće oko 32.000 učenika. Upis đaka u prvi razred osnovne škole traje do 15. septembra i u Ministarstvu prosvjete i sporta očekuju da će ih biti nešto više od 7.000.

Za đake – prvake tradicionalno su u osnovnim školama organizovane svečanosti dobrodošlice.

Jezik

Ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović je podsjećajući na politički sporazum o jeziku za Pobjedu rekao da bez obzira što do sada nije urađen novi nastavni program novog predmeta, to neće uticati na kvalitet nastave.

– Postojeći nastavni predmet u visokom procentu, čak i više od 90 odsto je prilagođen duhu potpisanog sporazuma vlasti i opozicije – kazao je Stijepović.

Prema njegovim riječima princip da se nastava izučava iz udžbenika za crnogorski jezik, važiće i ubuduće, s tim što je obezbijeđen potreban broj udžbenika iz maternjeg jezika.

– Oni će biti na raspolaganju djeci koja žele da uče gradivo iz tog predmeta, s tim što će biti u obavezi da ih na kraju školske godine vrate bibliotekama – rekao je ministar Stijepović.

Pljevlja

Prigodnim programom svečano je obilježeno otvaranje novog objekta Područnog odjeljenja OŠ „Salko Aljković“ u Gukama. Tako će 107 mališana iz MZ Guke, koji su svakodnevno pješačili 1,5 do dva kilometra u jednom pravcu, skratiti put do škole.

– Ove školske godine područno odjeljenje u Gukama pohađaće 107 učenika raspoređenih u pet odjeljenja: dva prvog razreda i po jedno u drugog, trećeg i četvrtog. Imajući u vidu da je kapacitet škole znatno veći, nadamo se da će se i broj učenika povećavati. Nastava je stručno zastupljena, a visokoobrazovani i stručni kadar garancija je uspjeha na svim poljima vaspitno – obrazovnog procesa – rekao je direktor JU OŠ „Salko Aljković“ Faik Muhović.

On je dodao i da će se škola u Gukama obogatiti novim sadržajima: bibliotekom, informatičkom opremom, internetom i audio – vizuelnim sredstvima, a u drugoj fazi izgradnje fiskulturnom salom i sportskim poligonom.

Predsjednik opštine Pljevlja dr Miloje Pupović podsjetio je da je istorija školstva pljevaljskog kraja duga i bogata.

– Suvišno je danas naglašavati značaj obrazovanja i prosvjećivanja. Ja ću samo učenicima u ovoj školi i u svim drugim školama poželjeti da na nastavu dolaze s radošću i da ih tamo dočekuje što više vaspitača posvećenih svom poslu, koji ga istinski rade sa strašću i zadovoljstvom. Samo tako uspjeh neće izostati – rekao je Pupović.

Direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković naglasio je je dobru saradnju sa opštinom Pljevlja i podsjetio da je izgradnja prve faze škole u Gukama samo jedan od zajedničkih projekata koji se realizuju na teritoriji opštine.

Ukupna vrijednost objekta je 750.000 eura.

Bijelo Polje


– Prvi radni dan nove školske godine u Bijelom Polju svečano je obilježen u 17 osnovnih i tri srednje škole. Na području opštine u klupama se našlo 565 đaka prvaka, od čega najviše u OŠ „Marko Miljanov“ gdje će 81 prvačić pohađati nastavu.

U prisustvu učenika, roditelja i nastavnika dobrodošlicu prvacima u ovoj školi, koja važi za najugledniju na području bjelopoljske opštine, uputili su predsjednik opštine Aleksandar Žurić, predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Crne Gore i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Dragan Lajović, kao i sekretar Sekretarijata za opšte upravne poslove Bijelog Polja Miodrag Kalezić.

Dragan Lajović je izrazio zadovoljstvo što škole neprestano inoviraju svoje programe, pa učenici stiču znanja po standardima koji se približavaju standardima Evropske unije.

– Zbog upisne politike i onog što škole nude đacima tokom školovanja, očekujemo da će biti dosta onih koji će ostati u Bijelom Polju i da će to biti ljudski potencijal koji će znati da valorizuje resurse i komparativne prednosti kojima raspolaže opština – kazao je Lajović.

OŠ „Marko Miljanov“ spremno je dočekala novu školsku godinu, jer su tokom ljetnjeg raspusta odrađeni tehnički i organizacioni radovi.

– Uz pomoć donacije Ambasade Japana iz Beograda i podršku Ministarstva prosvjete i sporta zamijenjena je spoljnja bravarija. Projekat vrijedan oko 84.000 eura, sproveden je u cilju poboljšanja energetske efikasnosti – kazao je direktor Blagoje Vujisić.

On je istakao da će biti bolji uslovi za rad u školi, u kojoj će nastavu pohađati 989 učenika od prvog do devetog razreda. Uz pomoć i podršku lokalne uprave uređen je i sportski poligon za potrebe učenika, ali i omladine mjesne zajednice.

-Iskoristili smo početak školske godine i da pogledamo što je urađeno tokom školskog raspusta. Iako u našoj direktnoj ingerenciji nijesu obrazovne ustanove, učestvovali smo u izgradnji i rekonstrukciji sportskog poligona jer želimo da učestvujemo u svakoj korisnoj akciji koju osmisle rukovodioci ovih ustanova – kazao je predsjednik bjelopoljske opštine Aleksandar Žurić.

Država ispunila obavezu

Ministar Stijepović saopštio je da je, shodno dogovoru premijera Igora Lukšića sa predstavnicima crnogorske opozicije, bilo predviđeno da se uradi novi nastavni program novog nastavnog predmeta čiji je naziv Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski. Bilo je predviđeno i da djeca svih jezičkih zajednica uče karakteristike svih jezika, a ne samo onog koji oni govore.

To je trebalo da bude pretočeno u program. Komisiju su činili predstavnici vlasti i opozicije, što znači da to nije bila obaveza Vlade, ni Ministarstva prosvjete i sporta, jer da jeste mi bi smo tu obavezu ispunili, kao i sve dosadašnje. Dakle, ta komisija nije završila svoj posao, pa samim tim za svoj rad nije ni tražila novac i zbog toga joj do sada nije uplaćen ni cent – pojasnio je Stijepović.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.