“Dijaspora kao resurs lokalnog razvoja”

0
21

Novi Pazar – U okviru projekta “Podsticanje zapošljavanja mladih kroz saradnju sa preduzetnicima i dijasporom“ koji sprovode USAID i Grupa 484 iz Beograda, danas je u Novom Pazaru organizovan okrugli sto na temu “Dijaspora kao resurs lokalnog razvoja“.

Izvršni direktor ovog projekta Vladimir Petronijević kaže da je tokom skupa predstavljena radna verzija istraživanja o potencijalu poslovne i naučne dijaspore Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

“Mi kroz ovaj projekat omogućavamo mladim ljudima u ovim regionima da započnu stručnu praksu u privrednim subjektima i javnim preduzećima na lokalnom nivou kako bi tokom određenog perioda stekli znanja I vještine. Ideja je da oni budu povezani i sa predstavnicima dijaspore I da zajedno razviju poslovne ideje”, rekao je Petronijević radiju Sto plus.

On  je dodao da su tokom skupa razmotrena i pitanja na koji način dijaspora može da doprinese lokalnom razvoju, poboljša vještine mladih za zapošljavanje i doprinese njihovom profesionalnom razvoju, i pokaže koje su prepreke u saradnji sa dijasporom.

“Kroz ovaj projekat mi želimo da povežemo mlade nezaposlene i pronaći podršku za njih kako u njihovim gradovima, tako i u dijaspori kako bi došli do određene biznis ideje koje bi kasnije od naše grupe mogle biti podržane”, istakao je Petronijević.

Član Gradskog vijeća Novog Pazara Seadetin Mujezinović kaže da je pomoć  dijaspore veoma značajna za razvoj ovog grada, kao i celog Sandžaka.

“Naš zadatak je pre svega smanjiti nagomilane administracije koja uvek brine ljude koji hoće da ulažu u našu zemlju, obezbediti političku stabilnost, jer je njima najvažnije da obezbjede profit. Mi ćemo se portuditi da u buduće sarađujemo sa dijasporom I da što više ljudi dođe u naš kraj I otvori nova radna mesta”, rekao je Mujezinović.

Podaci pokazuju da je u 2011. godini u dijaspori boravilo više od 8.000 građana Novog Pazara, dok je tokom 2002. godine bilo više od 10.000 Novopazaraca.

(RadioStoPlus)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.